Mangan. Funkcje, normy i źródła manganu w diecie
Wapń znajdziemy w produktach mlecznych i jest on budulcem kości. Żelazo znajduje się np. w podrobach czy produktach mięsnych, a związane jest ono z hemoglobiną. Dla większości ludzi podstawowe informacje o tych przykładowych pierwiastkach są dość znane. Jeśli chodzi o mangan, nie jest tak łatwo. Gdzie go znajdziemy? Na co wpływa?
Wiedziałeś, że mangan możemy znaleźć w ananasie, maśle orzechowym czy herbacie? Że reguluje on poziom cukru we krwi? Jego zbyt duże stężenie w organizmie może być nawet toksyczne? Oto kilka ciekawych informacji na jego temat.
Czym jest mangan?
Mangan (Mn) jest jednym z pierwiastków chemicznych, znajdującym się w 7. grupie układu okresowego. Jest 12. pierwiastkiem pod względem ilości występowania w skorupie ziemskiej. Znajduje się on w glebie, wodzie oraz żywności. [1] Razem z żelazem, jodem czy miedzią należy do mikroelementów. Oznacza to, że jego zawartość w organizmie jest mniejsza niż 0,01%. Dzienne zapotrzebowanie jest mniejsze niż 100 mg/dobę. Nie oznacza to jednak, że nie jest on nam potrzebny.
Źródła manganu w diecie
Mangan znajdziemy głównie w produktach pochodzenia roślinnego na przykład:
- Orzechy oraz masło orzechowe
- Pełnoziarniste pieczywo
- Brązowy ryż
- Rośliny strączkowe
- Szpinak
- Ananas
- Nasiona (len, sezam, dynia, słonecznik)
- Przyprawy (proszek chili, goździki, szafran)
Inne źródła w diecie tego pierwiastka to czekolada oraz herbata. [3] Pokarmy zwierzęce takie jak nabiał, jaja, mięso, drób i ryby są praktycznie pozbawione tego pierwiastka. Jego stężenie w tych produktach wynosi poniżej 0,1mg/100g. Dla porównania stężenie manganu w pełnoziarnistym chlebie wynosi 2,55 mg/100 g, a w brązowym ryżu 1,98 mg/100 g. [2]
Dzienne zapotrzebowanie na mangan
Zalecane dzienne spożycie manganu różni się w zależności od wieku oraz płci.
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek do 18. roku życia zwiększa się wraz z wiekiem. Jest także większe u mężczyzn niż u kobiet. Może być to spowodowane wyższym stężeniem ferrytyny w surowicy krwi u mężczyzn niż u kobiet [1]. Ferrytyna magazynuje żelazo, co może wpływać na absorpcję manganu w organizmie [1]
Zalecane dzienne spożycie manganu w zależności od wieku i płci:
Wiek | Mężczyźni (mg/dzień) | Kobiety (mg/dzień) |
0–6 miesięcy | 0,003 | 0,003 |
7–12 miesięcy | 0,6 | 0,6 |
1–3 lat | 1,2 | 1,2 |
4–8 lat | 1,5 | 1,5 |
9–13 lat | 1,9 | 1,6 |
14–18 lat | 2,2 | 1,6 |
>18 lat | 2,3 | 1,8 |
Jak mangan wpływa na nasz organizm?
Mangan jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania:
- układu odpornościowego
- regulacji poziomu cukru we krwi
- reprodukcji
- trawienia
- wzrostu kości
- krzepnięcia krwi oraz hemostazy
- obrony przed reaktywnymi formami tlenu. [3]
Jedną z jego ważnych funkcji jest zdolność do przechodzenia między dwoma stopniami utlenienia: Mn2+ i Mn3+. Ta zdolność sprawia, że mangan jest kluczowym kofaktorem (związek chemiczny potrzebny enzymom do katalizowania reakcji) dla enzymów takich jak transferazy, hydrolazy i kinazy. Ostatnie z tych enzymów są ważne dla metabolizmu makroskładników odżywczych, takich jak węglowodany, tłuszcze, białka oraz tworzenia kości i chrząstki. [2]
Mangan w glebie i wodzie
Mangan jest uwalniany do środowiska ze źródeł przemysłowych, takich jak produkcja żelaza i stali, piece koksownicze, a także emisje z elektrowni. W zależności od regionu świata zawartość manganu w glebie oraz wodzie się różni. Najniższe zawartości manganu w glebie (0<300 μg/g) stwierdzono w Kanadzie, Ameryce Południowej i Rosji. Natomiast znacznie wyższe wartości manganu występowały w glebie europejskiej (>600 μg/g).
W przypadku wody niskie poziomy manganu zaobserwowano w USA i północnej Europie (50 μg/l). Dla porównania znacznie większe ilości manganu w wodzie (400 μg/l) odnotowano w Australii (500 μg/l), Bangladeszu (800 μg/l) i Japonii (750 μg/l). Podwyższone poziomy stężenia tego pierwiastka mogą wynikać z przyczyn naturalnych, ale również z zanieczyszczeń lub skażeń. Długotrwałe narażenie na zwiększone stężenie manganu może prowadzić do jego nadmiaru w organizmie, co może mieć działanie toksyczne. [2]
Niedobór manganu
Mangan jest obecny w wielu produktach w naszej diecie. Z tego powodu jego niedobór u zdrowych ludzi jest wyjątkowo rzadki. Obserwowano go jedynie w warunkach doświadczalnych.
W doświadczeniach przeprowadzonych na zwierzętach wykazano, że zbyt niskie stężenie manganu może wpływać na zdrowie i rozwój reprodukcyjny. Powoduje upośledzenie wzrostu, słabe tworzenie kości i wady szkieletu, deficyty rozrodcze, nieprawidłową tolerancję glukozy oraz zmieniony metabolizm lipidów i węglowodanów.
U mężczyzn, którzy doświadczalnie spożywali dietę ubogą w mangan, pojawiła się przejściowa wysypka skórna na torsach, a także obniżone stężenie cholesterolu w surowicy. Spowodowało to również podwyższenie stężenia wapnia oraz fosforu we krwi. To zaś może wskazywać na zwiększoną przebudowę kości. [3,4]
Czy mangan jest toksyczny? Skutki nadmiaru w organizmie, manganizm
Nadmierne stężenie manganu może stać się toksyczne i powodować zmiany ilości metali w organizmie. Wynika to z faktu, że mangan może wpływać na stężenie innych metali we krwi, wątrobie i mózgu.
Mangan również może akumulować się w kilku obszarach mózgu. Prowadzi to do neurotoksyczności poprzez zwiększenie tworzenia reaktywnych form tlenu, promowanie stresu oksydacyjnego, dysfunkcję mitochondriów, zmiany w neuroprzekaźnikach oraz śmierć komórek.
Również w kilku badaniach wykazano, że nadmierne stężenia manganu jest związane z zaburzeniami neurologicznymi takimi jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i stwardnienie zanikowe boczne.
Manganizm jest zespołem podobnym do choroby Parkinsona, spowodowanym zatruciem manganem, który wystąpił u spawaczy elektrycznych i osób przyjmujących efedrynę. Ilość wdychanego manganu i czas trwania ekspozycji na ten pierwiastek zwiększa ryzyko rozwoju manganizmu.
Objawami występującymi w manganizmie, a podobnymi do choroby Parkinsona są zaburzenia snu i nastroju, trudności w chodzeniu i mowie. [1,2,5]
Suplementacja manganu
Innym źródłem manganu są suplementy diety i witaminy, które zawierają ≤20 mg manganu. Mangan jest przyjmowany jako suplement w różnych schorzeniach, w tym w chorobie zwyrodnieniowej stawów i osteoporozie. [3]
Podsumowanie
Mangan jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Zarówno niedobór, jak i nadmiar tego pierwiastka może być szkodliwy dla organizmu. Dlatego w naszej codziennej diecie warto uwzględnić produkty zawierające mangan. Należą do nich pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż czy orzechy.
Bibliografia:
- Airton C. Martins, Bárbara Nunes Krum, Libânia Queirós, Alexey A. Tinkov, Anatoly V. Skalny, Aaron B. Bowman, and Michael Aschner, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2020 68 (46), 12893-12903
- Jean H. Freeland-Graves, Tamara Y. Mousa, Sangyoung Kim, International variability in diet and requirements of manganese: Causes and consequences, Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, Volume 38, 2016, Pages 24-32
- Aschner M, Erikson K. Manganese. Advances in Nutrition (Bethesda, Md.). 2017 May;8(3):520-521. DOI: 10.3945/an.117.015305.
- Sachse, B., Kolbaum, A. E., Ziegenhagen, R., Andres, S., Berg, K., Dusemund, B., Hirsch-Ernst, K. I., Kappenstein, O., Müller, F., Röhl, C., Lindtner, O., Lampen, A., Schäfer, B., Dietary Manganese Exposure in the Adult Population in Germany—What Does it Mean in Relation to Health Risks?. Mol. Nutr. Food Res. 2019, 63, 1900065
- O’Neal SL, Zheng W. Manganese Toxicity Upon Overexposure: a Decade in Review. Current Environmental Health Reports. 2015 Sep;2(3):315-328. DOI: 10.1007/s40572-015-0056-x.
- Cappelli J, Garcia A, Ceacero F, et al. Manganese Supplementation in Deer under Balanced Diet Increases Impact Energy and Contents in Minerals of Antler Bone Tissue. Plos one. 2015;10(7):e0132738. DOI: 10.1371/journal.pone.0132738.
- Baker, B., Ali, A. and Isenring, L. (2016), Recommendations for Manganese Supplementation to Adult Patients Receiving Long-Term Home Parenteral Nutrition. Nutrition in Clinical Practice, 31: 180-185.
- Ehab S. Eshak, Isao Muraki, Hironori Imano, Kazumasa Yamagishi, Akiko Tamakoshi, Hiroyasu Iso, Manganese intake from foods and beverages is associated with a reduced risk of type 2 diabetes, Maturitas, Volume 143, 2021, Pages 127-131,
- Fitsanakis VA, Zhang N, Garcia S, Aschner M. Manganese (Mn) and iron (Fe): interdependency of transport and regulation. Neurotoxicity Research. 2010 Aug;18(2):124-131. DOI: 10.1007/s12640-009-9130-1.
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Składniki odżywcze » Mangan. Funkcje, normy i źródła manganu w diecie
Studentka pierwszego roku dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Lubię poznawać nowe smaki oraz potrawy, a w wolnych chwilach odpoczywam nad polskim morzem.