Moringa – właściwości i wartości odżywcze
Moringa pochodzi z terenów u podnóża Himalajów w Indiach, Pakistanie. Jest to roślina tropikalna, o której się dużo mówi w ostatnim czasie. Jej właściwości były doceniane już w medycynie ajurwedyjskiej 3 tysiące lat temu. Moringa olejodajna znana jest także pod nazwą drzewa chrzanowego – jej cenne właściwości prozdrowotne sprawiają, że została już przez wielu ekspertów zaliczona do zaszczytnego miana superfoods. Przyjrzyjmy się jej bliżej i zobaczmy ile jest w niej zdrowia.
Dostępność i ceny w Polsce
Obecnie moringa to wciąż nowinka – w naszym kraju ta egzotyczna roślina jest wciąż dość droga i dostępna w formie suszonej lub oleju – najłatwiej przez sklepy internetowe. Stąd też jej główne zastosowanie to dodatek do potraw czy smoothie. Poniżej znajdziecie linki:
Moringa: liście
Moringa: tabletki
Składniki odżywcze
Zacznijmy od podstaw – moringa zawiera dużo białka, witamin oraz składników mineralnych. To także źródło cennych antyoksydantów. Wbrew pozorom, choć Europejczycy korzystają z moringi jako ciekawostki, dodatku do diety – to w niektórych rejonach świata stanowi ona ważny składnik menu. Dzieje się tak dlatego, że jej hodowla jest tania i szybka, suszone liście zaś zatrzymują cenne witaminy i składniki odżywcze. Stąd też w społeczeństwach walczących z niedożywieniem może stanowić ważne źródło brakujących składników odżywczych (Thurber, Fahey 2010).
Skład 100 g świeżych liści moringa (USDA 11222)
KALORIE | 64 kcal |
MAKROSKŁADNIKI | |
Białko | 9,4 g |
Tłuszcze | 1,4 g |
Węglowodany | 8,3 g |
SKŁADNIKI MINERALNE | |
Wapń | 185 mg |
Żelazo | 4 mg |
Magnez | 42 mg |
Fosfor | 112 mg |
Potas | 337 mg |
Sód | 9 mg |
Cynk | 0,6 mg |
Miedź | 0,1 mg |
Mangan | 1,1 mg |
Selen | 0,9 µg |
WITAMINY | |
Witamina A | 378 µg |
Witamina A | 7564 IU |
Witamina C | 51,7 mg |
Tiamina | 0,26 mg |
Ryboflawina | 0,66 mg |
Niacyna | 2,22 mg |
Kwas pantotenowy | 0,13 mg |
Witamina B6 | 1,2 mg |
Foliany | 40 µg |
Kwas foliowy | 0 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Retinol | 0 µg |
Witamina D | 0 IU |
FLAWONOLE | |
Kwercetyna | 16,6 mg |
Kaempferol | 6,0 mg |
Isorhamnetin | 0,4 mg |
Moringa – właściwości prozdrowotne (i ile w nich prawdy?)
Tradycyjnie stosowano moringę jako afrodyzjak, przy zapobieganiu ciąży, dla zwiększenia produkcji mleka u karmiących, dla wzmocnienia układu odpornościowego, pomocniczo w przypadku niektórych chorób i dolegliwości. Nie wszystkie z tych zastosowań znajdują potwierdzenie w wynikach badań.
Istnieją jednak publikacje naukowe dotyczące niektórych z tych właściwości leczniczych moringi. Z tych, o których możemy mówić w oparciu na dowodach – to między innymi zdolność ekstraktu z moringi do obniżania ciśnienia krwi (Faizi et al 1998). Zdrowie układu krwionośnego jest poprawiane także dzięki zastosowaniu oleju z moringi – podwyższa on poziom dobrego cholesterolu HDL, bez wpływu na poziom LDL (Nadeem, Imran 2016).
Moringa wykazuje prozdrowotne właściwości w odniesieniu do zdrowia układu nerwowego i poprawy pamięci (Sutalangka et al 2013)
Również potwierdziły się zastosowania antybakteryjne moringi – na tyle, że w badaniu, gdzie badani użyli roztworu z proszkiem z moringi do umycia rąk z escherichia coli – był on tak samo skuteczny jak zwykłe mydło (Torondel et al 2014). Zauważono także zdolność moringi do regulowania poziomu glukozy we krwi, zapobiegania jego gwałtownym skokom (Majambu, 2012).
🔎 Stosowanie moringi w postaci naparu lub wyciągu etanolowego znacząco redukuje poziom SGPT, SGOT, lipidów, mocznika i glukozy we krwi myszy, wywołaną dietą wysokotłuszczową (Alvarez, 2024).
Cały szereg właściwości związanych z działaniem antyoksydacyjnym rośliny (Santos et al 2012) przekłada się na skuteczność jej stosowania w prewencji wielu chorób.
Trwają wytężone prace nad udokumentowaniem i opracowaniem zastosowania moringi do terapii antynowotworowych (Jung 2014).
Moringa jest także stosowana w alternatywnej terapii u pacjentów z AIDS. Co jednak istotne – naukowcy także potwierdzają pewne korzyści ze stosowania jej podczas terapii, szczególnie w krajach trzeciego świata. suplementacja moringą skutkowała wzrostem liczby komórek CD4 oraz wskaźnika masy ciała, poprawą samopoczucia psychicznego, zarządzaniem depresją i lękiem oraz funkcjonowaniem ważnych narządów wewnętrznych i kontrolą poziomu cholesterolu (Waruguru, 2023).
🔍 Ekstrakt z liści moringi znacząco poprawia histopatologiczne cechy wątroby, metabolizm glukozy i lipidów u zwierząt. Zawartość fitozwiązków, takich jak flawonoidy, kwercetyna i kwas fenolowy, przyczynia się do poprawy stanu zdrowia wątroby i może być stosowana jako terapia wspomagająca w leczeniu NAFLD (Nurhayati 2024.
Bezpieczeństwo i interakcje
Niestety na chwilę obecną nie przeprowadzono dostatecznej ilości badań, aby można było mówić o konkretnych dawkach moringi, jakich nie należy przekraczać. To samo dotyczy możliwych interakcji z lekami, suplementami czy inną żywnością (Stohs, Hartman 2015).
Szczególną ostrożność powinny z tego powodu zachować osoby o słabszym zdrowiu. Od spożycia dla swojego bezpieczeństwa powinny też wstrzymać się kobiety w ciąży.
Smak i zastosowanie
Nazwa „drzewo chrzanowe” nie jest przypadkowe – korzeń tego kilkumetrowego drzewa ma smak przybliżony do chrzanu. W medycynie wykorzystywana jest w praktyce każda część rośliny – liście, kora, nasiona, korzeń owoce oraz kwiaty. Z nasion produkuje się olej stosowany w kuchni. Owoce, liście i młode pędy są jadalne. Młode, zielone strąki są jedzone w podobny sposób do naszej fasoli lub prażone. Liście spożywa się w formie takiej, w jakiej jemy szpinak – lub po sproszkowaniu jako przyprawę.
Herbata z moringi
Liście mogą być także wykorzystywane do sporządzenia naparu – charakteryzuje się on lekko słodkawym smakiem.
- Data pierwotnej publikacji artykułu: 30.12.2017
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 18.02.2024
Dietetycy.org.pl » ✔ » Moringa – właściwości i wartości odżywcze