Nadmiar witaminy B12 – skutki i zagrożenia


Witamina B12 (kobalamina), która pełni istotną rolę w regulacji produkcji erytrocytów, stanowi ważny element zdrowia człowieka. Jej niedobór grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i występuje najczęściej u osób stosujących dietę niezrównoważoną, wegańską bądź u ludzi ze schorzeniami.
Jak się jednak okazuje nadmiar witaminy B12 może oznaczać dla organizmu sygnał, że zaczyna się dziać coś złego.
Co dzieje się, gdy mamy nadmiar witaminy B12?
🔎 Utrzymujący się wysoki poziom witaminy B12, mimo zaprzestania suplementacji, może wskazywać na poważne schorzenia, w tym nowotwory. Chociażby opisany przypadek pacjentki z hiperwitaminozą B12 doprowadził do późnej diagnozy zaawansowanego raka trzustki [2]. W praktyce klinicznej konieczna jest szybka identyfikacja przyczyny podwyższonego poziomu tej witaminy.
Witamina B12 a ryzyko raka
Duńscy naukowcy dowiedli, że wiąże się wysoki poziom witaminy B12 z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka. I tutaj na wstępie uspokajamy: chodzi przede wszystkim o witaminę B12, która nie pochodzi z pożywienia i napojów lecz jest wytwarzana w organizmie. Co mówią badacze?
Według wyników opublikowanych w Journal of the National Cancer Institute [1] wartości witaminy B12 przekraczające normę (200-600 pmol/L) miały szczególnie wysoki związek z możliwością wystąpienia diagnozy rozpoznającej raka w przeciągu roku od badania. Próba objęła ponad 300 tysięcy osób przebadanych przez kilkanaście ostatnich lat. Jak przypominają sami badacze poziom witaminy B12 nie jest zwiększany przede wszystkim głównie przez żywność – więc może być to raczej efekt negatywnych zmian zachodzących w ciele a nie stosowanej diety.
Jakie są normy na witaminę B12?
Maksymalny poziom witaminy B12 w suplementach powinien wynosić do 100 µg [4]. Według aktualnych Norm Żywienia normy zapotrzebowania wyglądają następująco:

Bibliografia:
- Arendt, J. F. B., Pedersen, L., Nexo, E., & Sørensen, H. T. (2013). Elevated plasma vitamin B12 levels as a marker for cancer: a population-based cohort study. Journal of the National Cancer Institute, 105(23), 1799-1805.
- Saeed, M. M., & Parr, D. (2025). Hypervitaminosis B12: an indicator of potential significant morbidity. BMJ Case Reports CP, 18(2), e262737.
- Normy Żywienia, 2024, NIZP-PZH-PIB
- https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety
- Data pierwotnej publikacji: 21.11.2013
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 27.02.2025
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Nadmiar witaminy B12 – skutki i zagrożenia
