Nadwyżka witaminy B12 powiązana z ryzykiem raka

b12Witamina B12 (kobalamina), która pełni istotną rolę w regulacji produkcji erytrocytów, stanowi ważny element zdrowia człowieka. Jej niedobór grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i występuje najczęściej u osób stosujących dietę niezrównoważoną, wegańską bądź u ludzi ze schorzeniami. Jak się jednak okazuje nadmiar witaminy B12 może oznaczać dla organizmu sygnał, że zaczyna się dziać coś złego. Duńscy naukowcy dowiedli bowiem, że wiąże się on z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka. I tutaj na wstępie uspokajamy: chodzi przede wszystkim o witaminę B12, która nie pochodzi z pożywienia i napojów lecz jest wytwarzana w organizmie. Co mówią badacze?

Witamina B12 a ryzyko raka

Według wyników opublikowanych w Journal of the National Cancer Institute wartości witaminy B12 przekraczające normę (200-600 pmol/L) miały szczególnie wysoki związek z możliwością wystąpienia diagnozy rozpoznającej raka w przeciągu roku od badania. Próba objęła ponad 300 tysięcy osób przebadanych przez kilkanaście ostatnich lat. Jak przypominają sami badacze poziom witaminy B12 nie jest zwiększany przede wszystkim głównie przez żywność – więc może być to raczej efekt negatywnych zmian zachodzących w ciele a nie stosowanej diety.

Źródło: jnci.oxfordjournals.org

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Granderfanklub

    Co czwarta osoba w USA ma niedobór witaminy B12. Każdy profesjonalista wie, że samo badanie krwi nie ma sensu przy ustalaniu rzeczywistego poziomu B12, konieczne jest badanie homocysteiny oraz MMA z moczu. Skoro badanie B12 z krwi nie jest wymierne jakim cudem traktowane jest w tej publikacji jako jedyny wskaźnik? Nie ma innej podobnej pracy, bo taka ignorancja to wstyd. Ten artykuł jest bez sensu. Polecam publikację dr Pawlaka z East Carolina University. Większość specjalistów sugeruje, ze norma powinna być powyżej 650 pmol/L. Gdyby to okazało się właściwie, to nikt z tu badanych nie miałby nadwyżki. A to najlepszy tekst “B12 nie jest zwiększany przede wszystkim głównie przez żywność – więc może być to raczej efekt negatywnych zmian zachodzących w ciele a nie stosowanej diety” bzdura totalna. Jakie to niby zmiany miałyby tu zachodzić?

  • mays

    Mój ojciec borykał sie z problemem bardzo wysokiego poziomu witaminy b12 (pow 2000 jedn) ponad rok. Gastrolog zwrolcil na to uwage podzas badan i radzil byc pod kontrola hematologiczna. Jednak hematolodzy zbagatelizowali sprawe i.kazali regulowac dieta. Niestety potwierdzila sie hopoteza dunskich naukowcow i tata zachorowal na agresywnego chloniaka i niestety zmarl wiec radze ludziom z taka przypadloscia dokladnie sie zdiagnozowac. Nie wiem czy poziom witaminy byl juz objawem tlacego sie nowotworu ale wydaje mi sie ze moze tak bycchoc nie jestem lekarzem.

Loading...
Udostępnienia