Najlepsza dieta dla mikrobiomu, czyli jedzenie, które Twoje bakterie pokochają!

Avatar photo
mikrobiota

Mikrobiom w ostatnich latach w badaniach odmieniany jest przez wszystkie przypadki. Nic dziwnego, że naukowcy postawili bardzo konkretne pytanie: która popularna dieta jest dla mikroflory jelitowej najbardziej przyjazna? Też Was to ciekawi? Zapraszamy do lektury!

Porównanie 5 popularnych diet

Badacze pod lupę wzięli pięć często stosowanych stylów odżywiania:

  • dietę roślinną
  • dietę fleksitariańską
  • świadomą dietę amerykańską (orzechy, pełne ziarna, nabiał, ale wciąż nadmiar cukru, mało warzyw)
  • standardowa dieta amerykańska
  • dieta eliminacyjna – niskowęglowodanowa

Która zatem z tych diet okazała się najkorzystniejsza? Do szczegółów wrócimy. Żeby nie trzymać Was dłużej w niepewności – odpowiadamy:

Dieta fleksitariańska najlepsza dla mikrobiomu!

Tę wysoką jakość diety oceniono jako dużą różnorodność bakterii w próbkach kału pobranych w trakcie badania. Szczególnie niska zawartość korzystnych dla zdrowia jelit bakterii rodzaju Bifidobacterium cechowała dietę niskowęglowodanową.

Dieta roślinna i dieta zachodnia wykazały podobną różnorodność alfa (czyli w danej społeczności).

Głównym wnioskiem badania jest, że korzystny model dla różnorodności bakterii jelitowych jest taki, gdzie dostarczamy w diecie różnych kategorii produktów. Ważny jest duży udział produktów roślinnych bogatych w błonnik. Cenne może być wzbogacenie też o fermentowane produkty mleczne. Takim modelem żywienia, który spełnia te założenia jest zyskująca na popularności dieta fleksitariańska.

Dowiedz się więcej na temat diety fleksitariańskiej tutaj: https://dietetycy.org.pl/fleksitarianizm/

O badaniu

Należy wspomnieć, że badanie, które zostało tu omówione, było przeprowadzone przez badaczy z firmy Danone – francuskiego Danone Nutricia Research we współpracy z Univesity of California San Diego. Zostało opublikowane w remonowanym American Journal of Critical Nutrition (IF = 7.0).

Zostało oparte o dane z American Gut Project – badanie obejmujące 1800 dorosłych Amerykanów.

Źródło:

Cotillard, A., Cartier-Meheust, A., Litwin, N. S., Chaumont, S., Saccareau, M., Lejzerowicz, F., … & Veiga, P. (2021). A posteriori dietary patterns better explain variations of the gut microbiome than individual markers in the American Gut Project. The American Journal of Clinical Nutrition.