Wysokie spożycie napojów słodzonych podwyższa ryzyko występowania cukrzycy typu 2 oraz zespołu metabolicznego.

Zgodnie z przeglądem badań epidemiologicznych opublikowanych w „Journal of the Endocrine Society” regularne picie napojów słodzonych, takich jak napoje gazowane i soki, przyczynia się do rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz innych schorzeń.

Badanie przeprowadzono przez zespół badawczy z Stellenbosch University w Stellenbosch (RPA). Analiza wykazała również związek między spożyciem napojów słodzonych cukrem a zespołem metabolicznym – grupą czynników ryzyka, które zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy, zgodnie z „Hormon Health Network”. Te czynniki ryzyka obejmują: otyłość brzuszną, wysoki poziom triglicerydów we krwi, podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi i obniżoną lipoproteinę o dużej gęstości (HDL).

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że stany kardiometaboliczne, takie jak zespół metaboliczny i cukrzyca, powodują 19 milionów zgonów rocznie. Konsumpcja napojów słodzonych cukrem stale rośnie wśród wszystkich grup wiekowych na całym świecie.

Wpływ spożycia napojów słodzonych na zdrowie człowieka:

Analiza wykazała, że ​​większość badań epidemiologicznych wyraźnie pokazuje, że częste spożywanie napojów słodzonych przyczynia się do wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy i nadciśnienia.  Autorzy dokonali przeglądu 36 badań nad kardiometabolicznym wpływem konsumpcji napojów słodzonych w ostatnim dziesięcioleciu, a ostatnie dane pochodzą z września 2017 roku. Chociaż niektóre badania miały negatywne lub neutralne wyniki, większość badań potwierdziła związek między spożyciem napojów słodzonych cukrem a ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego. W największym stopniu analizowane badania dotyczyły osób, które wypijały więcej niż pięć porcji słodzonych napojów w ciągu tygodnia.

Badania nad wpływem diety na występowanie cukrzycy wykazały, że spożywanie zaledwie dwóch porcji słodzonych napojów tygodniowo wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Kilka analizowanych badań wykazało, że picie co najmniej jednego słodzonego napoju dziennie korelowało z podwyższonym ciśnieniem krwi.  Regularne spożywanie tych napojów może zmniejszyć wrażliwość na insulinę aż o 17 %, co wyjaśnia podwyższony poziom cukru we krwi.

Wyniki pokazują, że istnieje wyraźna potrzeba edukacji żywieniowej w zakresie szkodliwych skutków nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem. Potrzebne są także dodatkowe badania, które wyjaśniłyby mechanizm, w jaki sposób napoje słodzone wpływają na zdrowie człowieka.

Źródło:

Gaurang Deshpande Rudo F Mapanga M Faadiel Essop. Frequent Sugar-sweetened Beverage Consumption and the Onset of Cardiometabolic Diseases: Cause for Concern? „Journal of the Endocrine Society”, 2017.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319966.php

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia