Normy Żywienia 2017
Normy Żywienia dla populacji Polski 2017
UWAGA: nowe normy żywienia 2020 znajdziesz TUTAJ
Instytut Żywności i Żywienia przygotował nowelizację norm żywienia dla populacji Polski. Wcześniejsza aktualizacja miała miejsce w 2012 roku. Kolejna jest planowana na rok 2020. To, co znajdziemy w normach żywienia 2017, to kompletny przewodnik po najważniejszych kwestiach prawidłowego odżywiania oparte na wynikach badań oraz zaleceniach czołowych organizacji światowych, takich jak WHO, EFSA oraz wyników badań zarówno zagranicznych, jak i polskich.
Publikacja została przygotowana pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza. W celu aktualizacji norm eksperci IŻŻ dokonali przeglądu aktualnego piśmiennictwa i badań z ostatnich lat ze szczególnym uwzględnieniem zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Zalecenia te zostały skonfrontowane z aktualnymi danymi o sposobie odżywiania różnych grup ludności w Polsce.
Najważniejsze zmiany nowych norm żywienia 2017
Chociaż większość zasad i zaleceń pozostaje niezmienna – IŻŻ wskazuje na najważniejsze zmiany:
- aktualizacja badań dotyczących masy ciała, na podstawie których wyliczane są normy na energię, białko i tłuszcze
- aktualizacja wartości norm na energię EER dla niektórych grup (przyjęcie bardziej aktualnych danych o masie ciała)
- lekka korekta dotycząca zaleceń odsetka energii z węglowodanów
- uszczegółowienie zaleceń odnośnie odsetka energii z białka – zróżnicowanie w zależności od grup wiekowych
- dodanie norm maksymalnej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych w g/osobę/dobę
- uszczegółowienie zaleceń dotyczących spożycia kwasów omega-3 – oraz kontekst spożycia ryb i możliwych zanieczyszczeń
- uzupełniony rozdział dotyczący błonnika i zawartości frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wybranych produktach spożywczych
- wprowadzenie norm spożycia manganu w ślad za Instytutem Medycyny USA – na poziomie wystarczającego spożycia AI
- zmienione zostały normy na potas, uwzględniające zalecenia EFSA i WHO
- zmiana norm dla niemowląt na chlor w pierwszym półroczu życia
- podniesienie normy witaminy D dla wszystkich grup ludności w ślad za ostatnimi zaleceniami EFSA
- zmiana zaleceń dla niemowląt dotyczących spożycia: witaminy A, K, C, niacyny, witaminy B6, kwasu pantotenowego.
Widać także kierunek zmian podkreślający ważność aktywności fizycznej, co już znalazło swoje przełożenie w ostatniej wersji piramidy żywieniowej. W aktualnych normach znajdziemy część poświęconą temu zagadnieniu i tym jak wpływa na żywienie.
Innym gorącym tematem ostatnich miesięcy były suplementy diety (szczególnie po raporcie GIS). W nowych normach żywienia IŻŻ także znajdziemy informację w ostatnim rozdziale.
Zadanie to było finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020.
Znowelizowaną wersję w formacie pdf można od 21 grudnia za darmo pobrać z oficjalnej strony IŻŻ: link
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Normy Żywienia 2017