Olej krokoszowy – właściwości

  • Kto ceni oleje roślinne jako źródło wysokiej jakości nienasyconych kwasów tłuszczowych ręka w górę?
  • Kto uwielbia nieszablonowe oleje roślinne ręka w górę?
  • Kto próbował oleju z krokosza ręka w górę?

Na którym punkcie się zatrzymałeś? Większość osób obeznanych w temacie zdrowego żywienia zatrzyma się na punkcie pierwszym, fascynaci zdrowej kuchni odpowiedzą tak na drugie pytanie – ale jedynie garstka spośród nich odpowie twierdząco na pytanie ostatnie.

Jak dowiodła nasza ankieta wśród dietetyków najwyżej cenione są olej lniany oraz olej rzepakowy. Ten “zwyczajny” olej słonecznikowy od którego uginają się półki supermarketów ląduje na szarym końcu zestawień w kategorii zdrowotności. Natura obdarzyła nas całą masą innych alternatyw – i co ważne, każda z nich ma swoje wyjątkowe walory. O czym mowa?

Krokosz barwierski – ubarwi, upiększy i uzdrowi

krokosz barwierski

tpsdave, pixabay, cc0

To całkiem dużo właściwości jak na jedną, niepozorną roślinę. A jednak – krokosz barwierski (carthamus tinctorius) pomagał ludziom od dawna i to nie tylko w kuchni. Wręcz przeciwnie, sama jego nazwa – krokosz barwierski, wskazuje na to za co był najbardziej ceniony – płatki jego kwiatów zawierają kartaminę, która dawała wysoce cenioną barwę – hiszpańską czerwień.

Sam olej z tej rośliny był już wykorzystywany w starożytności. Współcześnie zaś korzystają z niego w Polsce głównie pasjonaci ekologicznej kuchni.

Jeśli myślisz – ok, kolejny (pewnie niesmaczny) olej roślinny za który zapłacę kilka razy tyle co za słonecznikowy i jedyne co odczuję to stratę pieniędzy, to odpowiedź na swoje wątpliwości znajdziesz poniżej. Na marginesie: tak, z tym smakiem możesz mieć rację , bo nie o smak tu chodzi, olej krokosza jest ogólnie rzecz ujmując – prawie bez smaku.

Olej krokoszowy – król kwasu linolowego

Olej z krokosza (nazywany też olejem szafranowym) na tle innych olejów roślinnych wyróżnia bardzo wysoka zawartość kwasu linolowego – jest to kwas z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, należy do egzogennych kwasów tłuszczowych, zatem nasz organizm nie wytworzy go sam.

Olej z krokosza – właściwości prozdrowotne

Przechodząc do właściwości – wszystko jak zwykle wynika ze składu, o którym szerzej na dole artykułu. Jedna rzecz to antyoksydanty (witamina E!) – zapobiega zatem olej z krokosza działaniu wolnych rodników.

Olej szafranowy ma przede wszystkim działanie, które wynika z zawartości NNKT. Jego spożycie sprawia, że stabilizujemy stosunek dobrego i złego cholesterolu. Szczególne zastosowanie powinien znaleźć w przypadku osób z chorobami serca o czym często wspomina się w artykułach dostępnych w Internecie – jako zamiennik niezdrowych tłuszczów, przeczą jednak temu wybrane badania, sugerując coś  wręcz przeciwnego (thebmj).

Natomiast potwierdzenie naukowe (ncbi.nlm.nih.gov) znalazł pozytywny wpływ suplementacji olejem krokoszowym na masę ciała – co może sprawiać, że jest to korzystny wybór dla osób na diecie odchudzającej.

Skład oleju z krokosza

Przechodząc od ogółu do konkretu, bo miejsce (portal dla dietetyków) zobowiązuje do podania istotnych szczegółów – czyli co jeszcze znajdziemy w oleju krokoszowym (olej wytwarza się z nasion rośliny). Jak możecie zauważyć skład nie odbiega mocno od tego, jaki znamy z popularnego oleju słonecznikowego:

  • kwas linolowy
  • kwas linolenowy
  • kwas oleinowy
  • kwas palmitynowy
  • kwas arachinowy
  • kwas stearynowy
  • witamina A
  • witamina E (alfa-tokoferol)

Cena

Jeśli zastanawiasz się, ile kosztuje przyjemność przetestowania tych właściwości: w Internecie cena oleju zaczyna się od 40 zł / litr. Jest to kilka razy drożej niż olej słonecznikowy. Czy warto? Zachęcamy do komentowania!


Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Marta Zielińska

    Zdecydowanie najmądrzejszym wyborem na ten moment jak dla mnie jest olej rzepakowy – można go dostać prawie wszędzie, jest w dobrej cenie. Cała reszta to raczej ciekawostki (i jak widać drogie!) niż rozwiązanie na długą metę.

    Chociaż warto na plus olejowi krokoszowemu dać to, że ma stosunkowo wysoki punkt dymienia.

Loading...
Udostępnienia