Palący problem – zgaga

Czym jest zgaga?

Zgaga czyli tak zwane „palenie w przełyku” charakteryzuje się bolesnym pieczeniem w przełyku, cofaniem treści żołądkowej do przełyku i kwaśnym odbijaniem. Pojawia się, gdy w naszym żołądku występuje nadmierna ilość kwasów. Może być skutkiem naszych złych nawyków np. zjadaniem zbyt dużych porcji posiłków, a także objawem choroby układu pokarmowego – tak zwanego refluksu.

Kiedy powstaje zgaga?

Kiedy pieczenie w przełyku odczuwamy sporadycznie, świadczy ona o tym, że nasz posiłek był zbyt obfity i zwiększona została ilość kwasów w naszym żołądku. Natomiast kiedy nasze dolegliwości się nasilają i wzrasta ich częstotliwość to możemy mieć do czynienia z refluksem czyli cofaniem się treści pokarmowych wraz z kwasami żołądkowymi do przełyku. Następuje on, kiedy dojdzie do uszkodzenia mechanizmu, który zapobiega przedostawaniu się niestrawionych resztek do przełyku.

Kto jest najbardziej narażony na zgagę?

Zgaga jest przypadłością często występującą u osób otyłych, ale również u kobiet w ciąży  ze względu na zwiększoną ilość  progesteronu w ich organizmie, przez co zwieracz przełyku zostaje rozluźniony i w ten sposób następuje cofanie się treści pokarmowych. Także osoby chorujące na cukrzycę mogą się spodziewać napadów zgagi. Często nieodpowiedni styl życia wpływa negatywnie na pracę zwieracza przełyku na przykład palenie papierosów, życie w ciągłym stresie i zażywanie niektórych leków między innymi tabletek antykoncepcyjnych.

Dieta dla osób cierpiących na zgagę

Najczęstszym sposobem na pozbycie się zgagi jest zażywanie leków – tak zwanych inhibitorów pompy protonowej. Zobojętniają one kwaśne środowisko występujące w żołądku, przez co nie odczuwamy pieczenia w przełyku. Jednak nie likwidują one przyczyny naszego problemu, a jedynie skutek. Mogą być również  szkodliwe dla zdrowia. Zatem najlepszym sposobem aby zapobiec paleniu w przełyku będzie zmiana naszego codziennego jadłospisu.

Zobacz również
spektrum zaburzeń autystycznych

PRODUTKY PRZECIWSKAZANEPRODUKTY DOZWOLONE
Cukier – przede wszystkim czekolada, ciastka francuskie i ciasta zawierające kremyJajka – gotowane na miękko bądź w postaci jajecznicy przygotowanej na parze
Nabiał – głównie sery pleśniowe, ser typu feta, śmietana i mleko z dużą zawartością tłuszczuChude mięsa – wołowina, cielęcina, królik
Oleje roślinne – najbardziej niebezpieczne dla nas są oleje kukurydziany, sojowy, rzepakowy i palmowyChude ryby – pstrąg, dorsz, morszczuk, sola
Alkohol – piwo oraz wino białeŚwieże przyprawy – bazylia, oregano, koperek
Ostre przyprawy – papryka chili, pieprz, curry, musztardaWarzywa – szpinak, kalafior, marchew
Owoce cytrusowe i wyciskane z nich sokiMleko z niską zawartością tłuszczu do 2% i jego przetwory: kefir, jogurt naturalny, zsiadłe mleko

Nie zapominaj również o tym, aby dziennie spożywać około 1,5 litra wody mineralnej!