Pij więcej wody – ograniczysz spożycie sodu, cukru i tłuszczów nasyconych

Zależność, o której mowa w tytule artykułu, została zaobserwowano niedawno przez zespół badaczy pod przewodnictwem profesora Ruopenga Ana z Uniwersytetu w Illinois. Badanie zostało opublikowane w Journal of Human Nutrition and Dietetics. Co stwierdziło?

 

picie wodyStwierdzono także obniżenie spożycia cholesterolu o 7-21 mg dziennie. Badanie zostało przeprowadzone na podstawie analizy sposobu odżywiania 18 300 osób w USA (cztery etapy zebrane w ramach National Health and Nutrition Examination Survey).

Profesor An dodatkowo podkreśla, że pozytywny efekt był widoczny w badanych grupach niezależnie od poziomu masy ciała wyjściowej, pochodzenia, dochodów.

Źródło: eurekalert.org

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia