Produkty bogate w białka

Avatar photo
białko

Jak wybrać wartościowe produkty bogate w białka?

Oto 5 podpowiedzi:

1. Oceń jakie produkty białkowe znajdują się na twoim talerzu. Odnosząc się do zaleceń żywieniowych zilustrowanych piramidą żywieniową wybór powinien paść na chude mięsa, jaja, ryby, orzechy i suche nasiona roślin strączkowych. Unikać należy za to czerwonych mięs a także produktów wysokoprzetworzonych.

Do dań obiadowych warto włączyć drób w miejsce tradycyjnych kotletów wieprzowych i steków wołowych, natomiast do kanapek lepiej wybrać pieczonego kurczaka lub plastry łososia zamiast bogatych w sód wędlin.

2. Postaw na jakość białka zawartego w produktach niż na jego ilość. Dobrze zaplanowana dieta dla osób zdrowych zawiera odpowiednią ilość tego składnika pokarmowego. Przykładem poprawnie skomponowanego jadłospisu, uwzględniającego białka pełnowartościowe może być wybór następujących produktów – na śniadanie jajko, pierś indyka lub fasola jako składnik sałatki na lunch, kawałek pieczonego łososia lub tofu podawane z kaszą na obiad. Korzystniej dla zdrowia jest wybierać produkty wysokobiałkowe niż stosować odżywki i suplementy, zawierające ten składnik, ponieważ oprócz białek zawierają one często cukry i inne dodatki.

3. Spróbuj wprowadzić przynajmniej jeden dzień bezmięsny w tygodniu. Dieta oparta o produkty wysokobiałkowe pochodzenia roślinnego może korzystnie wpływać na zdrowie. Ograniczenie spożycia mięsa może być korzystne zarówno dla zdrowia jak i finansów. Produkty takie jak nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona czy inne produkty nieprzetworzone są bogatym źródłem białka a także są znacznie tańsze niż produkty mięsne.

4. Spożywaj produkty sojowe z umiarem. Tofu i inne produkty sojowe są świetną alternatywą dla czerwonego mięsa. W niektórych kulturach produkty sojowe są podstawowym źródłem białka jednak o ile nie jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania znacznych jej ilości, nie ma podstaw aby zwiększać w sposób znaczący jej udział w diecie. Nie zaleca się także stosowania suplementów zawierających skoncentrowane białka sojowe czy ekstrakty z niej pochodzące takie jak izoflawony, ponieważ nieznane są efekty długoterminowe ich działania.

Należy uważnie zapoznać się z etykietą na opakowaniu wysokoprzetworzonych produktów wegetariańskich takich jak sojowe substytuty mięsa, ponieważ mogą zawierać duże ilości sodu, czasami nawet wyższe niż ich mięsne odpowiedniki.

5. Utrzymuj równowagę pomiędzy dostarczanymi produktami białkowymi a węglowodanowymi. Ograniczenie produktów bogatych w proste węglowodany i wysokoprzetworzone, zastępowanie ich produktami białkowymi o niskim stopniu przetworzenia, pochodzącymi z różnorodnych źródeł (w tym roślinnych) – pozwoli poprawić poziom trójglicerydów we krwi jak również pozytywnie wpłynie na kondycję układu krążenia