Rooibos – „herbata” dla wszystkich?

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
rooibos szalka

Rooibos (Aspalathus linearis), w dosłownym tłumaczeniu – czerwony krzew, to roślina uprawiana jedynie w RPA. Nie jest spokrewniona z herbatą, z którą łączy ją tylko sposób zaparzania. Czerwonokrzew ma długie, zielone igły, które są zbierane, suszone, rozdrabniane, zwilżane, fermentowane, a na koniec ponownie suszone na słońcu. Podczas procesu fermentacji igły nabierają czerwonego koloru.

Składniki odżywcze i substancje aktywne

Mikroelementy i witaminy

Ludy zamieszkujące tereny południowej Afryki uważają roślinę rooibos za krzew życiodajny. Jest to nietypowy produkt, często zwany herbatą, o lekko miodowym smaku. Rooibos nie zawiera kofeiny, natomiast zawartość garbników jest niewielka, co odróżnia go od popularnej herbaty. Z tego względu napój ten zalecany jest także kobietom w ciąży. Dodatkowo zapobiega mdłościom i obfituje w żelazo. Ze względu na dużą zawartość tego pierwiastka zalecany jest także osobom cierpiącym na anemię. Oprócz żelaza, czerwonokrzew bogaty jest też w inne składniki mineralne takie jak sód, potas, magnez, cynk czy miedź. Napój zawiera też witaminę C i inne antyoksydanty, które wspierają odporność i hamują procesy starzenia się.

rooibos grafika
© Daria Ustiugova / shutterstock

Polifenole

Ponadto czerwonokrzew zawiera składniki takie jak kwercetyna i bioflawonoidy. Pierwszy z wymienionych związków chroni układ krążenia. Oprócz tego ma działanie przeciwzapalne, hamuje wzrost cholesterolu LDL i wpływa na wzrost frakcji HDL. Dodatkowo łagodzi skurcze brzucha i dolegliwości żołądkowe. Flawonoidy natomiast wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Odpowiadają za redukcję stresu czy rozluźnienie organizmu. Rooibos wykazuje także działanie łagodzące objawy alergii, takie jak katar sienny czy astma.

Polifenole zawarte w rooibos mają działanie przeciwwirusowe i antynowotworowe. Działają one ochronnie i zwalczają wolne rodniki. Ponadto uważa się, że napar z czerwonokrzewu jest bezpieczny dla osób cierpiących na kamicę nerkową, ponieważ nie zawiera kwasu szczawiowego, w porównaniu do popularnych herbat.
Rooibos zalecany jest także dla dzieci, gdyż łagodzi nadpobudliwość i ułatwia zasypianie. Co więcej, może być naturalną metodą łagodzenia dolegliwości niemowlęcych, takich jak kolki.

Zobacz również
bromelaina - ananas

Co mówią badania?

rooibos filiżanka
© GreenArt / shutterstock

Według dotychczasowych badań naukowych potwierdzono przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe działanie naparu rośliny, a także korzystny wpływ w zakresie układu odpornościowego i metabolizmu tłuszczów. Badania podkreślają także zalety rooibos jako zapobiegawczej i uzupełniającej terapeutycznej żywności funkcjonalnej w kontekście chorób układu krążenia.
Ponadto według metaanaliz dotyczących wpływu czerwonokrzewu na poziom glukozy w surowicy krwi, można zaobserwować tendencję do znacznego obniżenia się poziomu glukozy w surowicy krwi u osób z cukrzycą, które spożywają regularnie napar z igieł rośliny.

Badania z 2014 roku sugerują także korzystny wpływ naparu z czerwonokrzewu w zapobieganiu otyłości. Z doświadczenia wynika, iż Aspalathus linearis hamuje adipogenezę, czyli powstawanie komórek tłuszczowych i wpływa na metabolizm adipocytów. Działanie to przypisuje się bioflawonoidom, wchodzącym w skład czerwonokrzewu.

🔎 Badania te są dalej kontynuowane – między innymi w publikacji z Food & Function, a kolejne wyniki są obiecujące [7]

Bibliografia:

  1. https://www.czasnaherbate.net/rooibos-p-434.html
  2. https://gurbacka.pl/10-korzysci-rooibos/
  3. http://www.herbata.info/rooibos-napoj-zycia/
  4. „Aspalathus linearis (Rooibos) – a functional food targeting cardiovascular disease.”C. Smith, A. Swart, 2018
  5. „A Beneficial Role of Rooibos in Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis” M. Sasaki i Inn., 2018
  6. „Effects of fermented rooibos (Aspalathus linearis) on adipocyte differentiation.” M. Sanderson i Inn, 2014
  7. Kotzé-Hörstmann, L. M., Bedada, D. T., Johnson, R., Mabasa, L., & Sadie-Van Gijsen, H. (2022). The effects of a green Rooibos (Aspalathus linearis) extract on metabolic parameters and adipose tissue biology in rats fed different obesogenic diets. Food & function13(24), 12648–12663. https://doi.org/10.1039/d2fo02440c
  • Data pierwotnej publikacji: 23.05.2019
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 8.04.2023