Same warzywa nie wystarczą dla zdrowia serca – wyniki badania

Avatar photo
warzywa zdrowie serca

Warzywa stanowią podstawę diet ukierunkowanych na zdrowie układu krwionośnego. Czy mowa o diecie DASH, śródziemnomorskiej, czy po prostu o zasadach piramidy żywieniowej. Warzywa to obowiązkowy składnik dobrze skomponowanej diety. Jaki jednak jest realny wpływ na zdrowie ich obecności w diecie?

Surowe warzywa górą nad gotowanymi

Badacze przeanalizowali dane blisko 400 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. Zebrane dane w latach 2006-2010 były wzbogacone o ich historię z kolejnych 12 lat po pierwotnym badaniu. Swoje wnioski naukowcy opublikowali w Frontiers in Nutrition (IF=6.6).

Osoby spożywające surowe warzywa miały wyraźnie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krwionośnego. Efekt przy warzywach gotowanych był mniejszy. Jest jeszcze jedno istotne „ale”.

Kiedy badacze oczyścili dane z czynników socjoekonomicznych, żywieniowych, zdrowotnych, stylu życia i pokrewnych efekt ten niemal w całości przestał mieć znaczenie.

Nieoczywista zależność

Naukowcy wskazują, że wpływ warzyw na nasze zdrowie może być nieoczywisty. Kiedy mówimy o ryzyku chorób układu krwionośnego, w grę wchodzi wiele czynników. Większemu spożyciu warzyw towarzyszy też zupełnie inny (zdrowy) styl życia i lepsza sytuacja ekonomiczna.

Wniosek może być taki, że samo dodanie warzyw do diety bez towarzyszących innych zmian, nie będzie panaceum na ryzyko chorób sercowych.

Zobacz również
grzyby psylocybina

Sami badacze sugerują, że warto zbadać jeszcze związek konkretnych grup warzyw ze zdrowiem.

Podsumowanie

Badanie to może być wskazówką dla lepszego zrozumienia, co tak naprawdę jest kluczowe w zachowaniu zdrowia serca. W międzyczasie zaś naukowcy rekomendują, by trzymać się zdrowej zasady 5 porcji warzyw dziennie. Korzyści z ich spożycia wykraczają poza kwestię zdrowia układu krwionośnego. Są też istotne w zachowaniu odpowiedniej masy ciała, czy prewencji groźnych chorób cywilizacyjnych.

Na podstawie:

You, W., Henneberg, R., Saniotis, A., Ge, Y., & Henneberg, M. (2022). Total Meat IFeng, Q., Kim, J. H., Omiyale, W., Bešević, J., Conroy, M., May, M., … & Lacey, B. (2022). Raw and Cooked Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: a Study of 400,000 Adults in UK Biobank. Frontiers in Nutrition, 77.