Sezonowo bezglutenowo [RECENZJA]
Tytuł: Sezonowo bezglutenowo |
Autor: Magdalena Romek, Stanisław Romek |
Rok wydania: 2017 |
Wydawnictwo: Bukowy Las |
Ilość stron: 224 |
Książka „Sezonowo bezglutenowo – 100 przepisów na 4 pory roku” ukazała się jesienią 2017 roku nakładem wydawnictwa Bukowy Las. Oboje autorzy kilka lat temu przeszli na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych, co wymusiło dostosowanie wielu dotychczas używanych przepisów do wymogów tej diety.
Recenzja
Jak twierdzą autorzy, dieta bezglutenowa to zmiana stylu odżywiania, rewolucja w podejściu do jedzenia i przygotowania potraw. Dzięki wprowadzeniu tych zmian nauczyli się wykorzystywać wiele nowych produktów spożywczych, tworzyć z nich oryginalne kompozycje. Zarówno w ich jadłospisie jak i proponowanych przepisach pojawiło się przede wszystkim wiele produktów sezonowych.
Przepisy, które znalazły się w „Sezonowo bezglutenowo” są starannie opracowane, oparte przede wszystkim o polskie produkty – a co za tym idzie łatwo dostępne. Autorzy podkreślają liczne walory produktów sezonowych stąd podział przepisów na cztery pory roku, co bardzo ułatwia wybór potraw dostosowanych do aktualnego sezonu. To, co charakteryzuje przepisy, to wykorzystanie różnorodnych technik kulinarnych, znaleźć tu można wiele dań mięsnych, w sosach, sycących bardzo gęstych zup, produktów z użyciem grzybów, ciast i deserów.
Znaczną część przepisów określiłabym jako raczej ciężkie, może to natomiast przypaść do gustu mężczyznom, którzy zwykle dość sceptycznie podchodzą do zmian w diecie. Męska część konsumentów brak glutenu w diecie z powodzeniem zrekompensuje sobie roladkami schabowymi faszerowanymi pieczarkami z serem pleśniowym na puree z batatów, frytkami z manioku czy zapiekanymi naleśnikami gryczanymi z farszem z mielonego mięsa, kukurydzy i czerwonej fasolki. Dla tych, którzy lubią słodkości autorzy przewidzieli sporo wypieków – znaleźć tu można przepis na ciasto orzechowo-czekoladowe z nutką kawy i rumu, czarną chałwę z pistacjami oraz tort limonkowy z żelka.
Dla osób mających ochotę na nieco lżejsze dania propozycją z „Sezonowo bezglutenowo” może być makaron ryżowy z bobem, brokułem i fasolką szparagową czy gołąbki z kaszą gryczaną i bobem w liściach botwiny.
Dla kogo?
Książkę poleciłabym dla osób, które muszą z przyczyn zdrowotnych eliminować gluten z diety i chcą poeksperymentować w kuchni z różnymi mniej używanymi produktami spożywczymi. Książka Sezonowo bezglutenowo jest też dla tych szczęśliwców, którzy nie muszą liczyć kalorii bez poczucia winy cieszyć się nie koniecznie bardzo dietetycznymi daniami.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Sezonowo bezglutenowo [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl