Jak jeść siemię lniane? To bardzo proste!

Siemię lniane to maleńkie, płaskie i szarobrązowe ziarenka, które charakteryzują się wysoką zawartością wielu składników odżywczych. Jeśli zastanawialiście jak należy je przygotować do spożycia – poniżej odpowiedź!
Jak przygotować i jeść siemię lniane?
Nie zaleca się jedzenia ziarenek na sucho, ponieważ mogą one zatrzymywać się w przewodzie pokarmowym. Ziarenka należy zmielić. Najlepiej jest używać ich od razu, na świeżo. Mają neutralny i łagodny smak dlatego zmielone można stosować do jogurtu, sałatki, musli, ciasteczek, chleba, sosu, koktajlu.
Można też przygotować napój: 2 (lub mniej) płaskie łyżki wsypać do małego garnka, wlać ok. 1,5 szklanki gorącej wody. Całość bardzo dokładnie wymieszać tak, aby oderwać ziarenka od dna i gotować przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie odcedzić ziarna od śluzowatego napoju. Odczekać 20-30 minut, po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.
Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Siemię lniane zawiera znaczące ilości
- błonnika
- witaminy E
- Omega 3
- witaminy B1
- witaminy B6
- żelaza
- magnezu
Fitoestrogeny
Fitoestrogeny zawarte w ziarnach blokują receptory estrogenowe, co prowadzi do zmniejszenia podatności na nowotwory. Dodatkowo fitoestrogeny w pewnym stopniu mogą przeciwdziałać niektórym niekorzystnym dolegliwościom związanym z menopauzą.
Witamina E
Witamina E jest skutecznym przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto, występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3 oraz flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Właściwości siemienia lnianego
- siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, którego zadaniem jest między innymi poprawa perystaltyki jelit. Daje też uczucie sytości oraz wspomaga odchudzanie
- siemię lniane stymuluje porost włosów, wzmacnia paznokcie i oczyszcza cerę
- ziarna są też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomagają w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń
- można je stosować na trudno gojące się rany, przy wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Jak jeść siemię lniane? To bardzo proste!
Studiuje dietetykę. Swoją uwagę koncentruje głównie na zagadnieniach związanych z dietoprofilaktyką, dietoterapią chorób cywilizacyjnych.