Siemię lniane: na co pomaga?
Obecna moda na superfoods promuje wiele wartościowych a często egzotycznych produktów spożywczych jak np. nasiona chia. Warto jednak rozejrzeć się czy nie ma na rynku równie dobrego lokalnego zamiennika o podobnych właściwościach.
Siemię lniane – na co pomaga?
Siemię lniane, kojarzone z babcinym panaceum na bóle brzucha, posiada znacznie więcej prozdrowotnych właściwości niż mogłoby się wydawać. Nasiona lnu są najbogatszym źródłem lignanów spośród dostępnych produktów spożywczych. Wśród chorych na nowotwory (piersi czy prostaty), których dieta bogata jest w lignany stwierdzono znacząco większą przeżywalność w porównaniu do chorych, których dieta była uboga w te substancje.
Nowotwory i cukrzyca
Wykazano, że nasiona lnu mogą działać supresorowo na komórki nowotworowe (głównie na raka prostaty), ograniczając rozrost i nasilając ich obumieranie. Ponadto regularne przyjmowanie siemienia lnianego może być pomocne w prewencji cukrzycy jak i korzystne w regulowaniu poziomu cukru u diabetyków.
Skóra i przewód pokarmowy
Na co jeszcze pomaga siemię lniane? Nasiona lnu są polecane również osobom chcącym zadbać o kondycję skóry, dzięki zawartym w nich kwasom tłuszczowym omega-3, białkom czy pierwiastkom takim jak żelazo, wapń, cynk, magnez potas a nawet bor. Łyżka siemienia lnianego dodanego do posiłku dostarczy również cennego błonnika, w tym frakcji rozpuszczalnych w wodzie dzięki czemu wspomożemy rozwój przyjaznej flory jelitowej, co przełoży się na poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » Siemię lniane: na co pomaga?
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl