Smoothie Bowl do pracy – przepis

Smoothie kojarzy się zazwyczaj z gęstym napojem do picia. Ja jednak przygotowałam również wersję do zjedzenia. Jednym z moich ulubionych Bowli jest “Proteinowy Raj” z kiwi w roli głównej.

Smoothie Bowla można przygotować w misce lub w słoiku. Sekretem takiego posiłku jest bazowanie na jednym mrożonym produkcie, tak aby konsystencja Smoothie była bardzo gęsta i mogła trochę dłużej postać bez jego spożycia (do 12 godzin). Polecam jako śniadanie lub lunch w pracy.

Przepis:

Składniki Smoothie:

  • 250 g jogurtu
  • garść szpinaku
  • 2 kiwi
  • 1 zamrożony banan
  • (opcjonalnie pół łyżeczki spiruliny)

Składniki TOP:

  • 1kiwi pokrojone w plasterki, ćwiartki – wedle uznania
  • 10g nasion Chia
  • 5g skruszonych pistacji niesolonych

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wszystkie składniki Smoothie zmiksować w mikserze. W chwili gdy konsystencja będzie bardzo gęsta, należy dolewać wody aż wszystko będzie się ładnie blendować. Otrzymany gęsty płyn przelać do miski (500ml) lub słoika i na wierzchu ułożyć składniki “TOP”.

Właściwości na 500ml posiłku:

energia: 597 kcal

białka: 18,7g

tłuszcze: 22,6g

węglowodany: 86,8g

smoothie bowl do pracy

fot. autora

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Eliza Voss

Dietetyk indywidualny. Współtwórca „biofitart”, obecnie właściciel Smoothie-baru w Pradze w Republice Czeskiej. Certyfikowana dietetyk od kwietnia 2016 roku, choć zdrowe odżywanie towarzyszy od najmłodszych lat. Jest to nie tylko sposób na życie ale i pasja do Natury.

Loading...