Sprawa wielkiej wagi. Cała prawda o tłuszczu [RECENZJA]

Avatar photo

Autorka książki „sprawa wielkiej wagi” opowiada swoją historię odchudzania i utrzymania sylwetki. Opisuje swoje spostrzeżenia i przekazuje informacje, które zebrała na temat tłuszczu. Zaczynając od opisu podziału tłuszczu, a kończąc na różnego rodzaju ciekawostkach np. takich, że zbyt mała masa ciała, ale także zbyt duża, może powodować problem z zajściem w ciążę.

To książka, którą czyta się miło i szybko, gdyż napisana jest prostym językiem, jako doświadczenie autorki. Dla dietetyków może być przede wszystkim opisem uczuć i przeżyć osoby odchudzającej się. Pozwoli ona lepiej zrozumieć podejście i motywację swoich pacjentów.

Tytuł: Sprawa wielkiej wagi. Cała prawda o tłuszczu
Autor: Sylvia Tara
Wydawnictwo: Czarna owca
Liczba stron: 328
Rok wydania: 2017

O autorce:

Sylvia Tara doktor biochemii na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego. Ma tytuł MBA w Wharton School na Uniwersytecie Pensylwanii. Jest to tytuł, którego pełna nazwa brzmi Master of Business Administration i oznacza 1-2-letnie studia podyplomowe o bardzo szerokim programie, w którego zakres wchodzą takie dziedziny jak: marketing, prawo, księgowość, finanse, zarządzanie, przedsiębiorstwo i korzystanie z systemów informacji oraz zarządzanie zasobami ludzkimi. Autorka była konsultantem w McKinsey i pracowała w największych światowych firmach biotechnologicznych.

Co znajdziesz w książce?

Książka podzielona jest na 3 główne rozdziały:

1. Wszystko o tłuszczu

W tym rozdziale autorka tłumaczy, czym jest tłuszcz, przedstawia jego rodzaje, rolę i powstawanie. Jedną z podstawowych funkcji tkanki tłuszczowej jest magazynowanie substancji odżywczych, chroni on także narządy wewnętrzne przed mechanicznym uszkodzeniem i wpływa na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała.

W książce autorka opisuje to w bardzo prosty i przystępny sposób, opierając się
na wynikach badań naukowych, które są jej bazą wiedzy na ten temat. Znajdziemy tu także podrozdział zatytułowany „Bez tłuszczu nie ma życia”, w którym zostaje wytłumaczone, dlaczego najprościej mówiąc, nie można się pozbyć tłuszczu całkowicie. Sylvia Tara tłumaczy, że tłuszcz wpływa na proces dojrzewania, funkcjonowanie układu rozrodczego i odpornościowego, a nawet pracę mózgu i wiele innych.

2. Tyjemy nie tylko od jedzenia

Ten rozdział poświęcony jest czynnikom, wpływającym na proces przybierania na wadze, innym niż kaloryczność i rodzaj diety. Pierwszy podrozdział poświęcony jest wpływie bakterii i wirusów na masę ciała, kolejny odnosi się do genów. Następny do różnic w budowie ciała kobiet, jak i biologicznych uwarunkowaniach kobiet do większej ilości tkanki tłuszczowej niż mężczyźni. Autorka rozwiewa tu także mity o „cudownych rozwiązaniach” takich jak liposukcja i inne. W ostatnim podrozdziale znajduje się opis wpływu społeczeństwa, mody i wychowania na wygląd, zwłaszcza młodych kobiet.

Zobacz również

3. W poszukiwaniu rozwiązań

W ostatnim rozdziale autorka skupia się na psychologicznym podejściu do tłuszczu. Rozdział ten jest swego rodzaju rozwinięciem tematu roli tłuszczu w organizmie. Autorka tłumaczy tu, że tkanka tłuszczowa to nie bezużyteczny „organ”. Wskazuję rolę motywacji i silnej woli, a przede wszystkim sposobu żywienia w powstawaniu efektu jojo, jak i samego procesu utraty masy ciała. Tłumaczy, że żadna droga na skróty
nie jest dobra i kluczem do idealnej sylwetki jest praca nad sobą i swoim podejściem.

Nie oznacza to sztywnych zasad działania, a racjonalne podejście do sposobu żywienia, stylu życia i przekonań.

PODSUMOWANIE

Książka ta w bardzo prosty i przestępny sposób przedstawi tkankę tłuszczową oraz tłumaczy wszelkie aspekty z nią związane. Dietetykom książka tam może pomóc lepiej zrozumieć zmagania i trudności, z jakimi borykają się osoby podejmujące próbę odchudzania.