SPRAWOZDANIE: Trends in Dietetics 2017
4 listopada 2017 roku w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy ul. Pomorskiej 251 odbyła się konferencja naukowa Trends In Dietetics 2017. Organizatorem wydarzenia było Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, patronatem honorowym Uniwersytet Medyczny w Łodzi oraz Prezydent Miasta Łodzi, a jednym z patronatów medialnych był portal Dietetycy.org.pl.
Celem konferencji było przedstawienie najnowszych doniesień, trendów i kontrowersji w świecie Dietetyki.
Przedstawiamy krótkie podsumowanie konferencji:
Wydarzenie zostało podzielone na 3 panele.
Pierwszą prelekcję wygłosiła dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek. Tematem był wpływ sposobu żywienia na płodność u kobiet i mężczyzn. Przedstawione zostało, że niepłodności spowodowanej zaburzeniami owulacji można uniknąć poprzez utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz stosowania odpowiedniej diety. Wskazano korzystny wpływ jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz kwasów tłuszczowych n-3, a także wybieranie w większych ilościach roślinnych źródeł białka, a nie zwierzęcych. Przedstawiono również korzystny wpływ suplementacji kwasu foliowego, żelaza oraz witaminy D. Mężczyznom zaleca się odpowiednie spożycie antyoksydantów, cynku, kwasu foliowego, kwasów n-3 oraz selenu. Reasumując, dieta śródziemnomorska, wydaje się być dobrym przykładem w profilaktyce niepłodności.
Mogliśmy się również dowiedzieć o wpływie melatoniny jako jednej z najsilniejszych regulatorów i przeciwutleniaczy zegara biologicznego. Stężenie melatoniny niestety maleje wraz z wiekiem, najwyższe jej stężenie można osiągnąć w wieku 4-7 lat, jednak spożycie odpowiednich produktów może wpłynąć na jej wyższe stężenie we krwi. Możemy ją znaleźć min. w winogronach, kukurydzy, ryżu, roślinach strączkowych, pszenicy. Ciekawostką jaką się można było dowiedzieć było, że sok wiśniowo- jabłkowy niweluje bezsenność i poprawia parametry snu.
Kolejnym wykład był o wpływie całkowitego wycięcia żołądka na żywienie i stan odżywienia pacjentów, przedstawiony został fakt, iż właściwe żywienie w okresie pooperacyjnym znacznie skraca okres rekonwalescencji, a także poprawia jakość życia chorych osób, ponieważ często niechcianym efektem gastrektomii jest zmniejszenie ilości przyjmowanych pokarmów, zaburzeń wchłaniania i trawienia.
Kolejna prelekcja została poświęcona zastosowaniu substancji aktywnych pochodzenia roślinnego w dietoterapii cukrzycy. Takimi substancjami aktywnymi o działaniu hipoglikemizującym oraz zmniejszającym insulinooporność tkanek obwodowych są min. występujące substancje aktywne w kozieradce pospolitej, rutwicy lekarskiej, lucernie siewnej czy np. cynamonowcu wonnym. Ich prozdrowotne znaczenie zostało potwierdzone w badaniach klinicznych. Kolejny wykład był poświęcony stosowaniu niskokalorycznych substancji słodzących. Omawiana była sacharoza, stewia, aspartam oraz substancja o której tyle się nie mówi- neohesperydyna dc, która ma około 2-3 tysiące słodszy smak od sacharozy.
Drugi panel rozpoczął wykład o nutraceutykach, czyli żywności lub substancji wyizolowanej z produktów żywnościowych, mających działanie prozdrowotne w terapeutycznym obszarze oraz profilaktyce. Dużą uwagę poświęcono probiotykom, prebiotykom oraz fitozwiązkom.
Następna prelekcja została poświęcona znaczącej roli astaksantyny w ochronie układu krążenia oraz jej zastosowania w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. W diecie możemy ją znaleźć w niektórych pokarmach- rybach (łososiu, pstrągu tęczowym), owocach morza. Możemy również znaleźć suplementy zawierające ten karotenoid, zaleca się ich stosowanie we wspomaganiu narządu wzroku, skóry, układu sercowo- naczyniowego, czy redukcji stresu.
Bardzo ciekawy wykład przeprowadziła mgr Zuzanna Antecka. Tematem była neofobia, która przypada mniej więcej na wiek między 18 miesiącem życia a 5-6 rokiem życia. Określana jako odmowa zjedzenia i spróbowania jedzenia już na sam widok. Bardzo duże znaczenie ma relacja rodzic – dziecko oraz reakcje rodzica na żywieniowe zachowania swoich pociech. Nie bez znaczenia okazuje się również sposób karmienia dziecka w pierwszym roku życia, różnorodność diety matki w trakcie ciąży i karmienia piersią. Jasno zostało przedstawione, że neofobia jest naturalnym etapem, nie jest zaburzeniem, lecz silne objawy neofobii mogą być początkiem zaburzeń odżywiania.
Następnym tematem były korzyści płynące z alg. W prelekcji mgr Damiana Parola zostały przedstawione twierdzenia kontra dowody, poparte fachową literaturą. Przypisuje się im mnóstwo właściwości zdrowotnych min. obniżające cholesterol, mające przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne właściwości. Jednak nie wszystkie doniesienia są potwierdzone badaniami.
Kolejny panel naukowy został rozpoczęty wykładem o interakcjach leków z żywnością i suplementami. Często te interakcje nie są traktowane poważnie, a nie powinno tak być, bo mogą przynieść przykre konsekwencje zdrowotne.
Następny wykład został poświęcony oleaceinie, związku fenolowym, jako składniku oliwy w prewencji powikłań miażdżycy, takich jak udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego. Kolejny raz przedstawiono korzyść płynącą ze stosowania diety śródziemnomorskiej, tego modelu żywienia, ponieważ aż o 30% w tym rejonie jest mniejsze ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe.
Kolejna prelekcja była o diecie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit. Skuteczność diet eliminacyjnych, w tym diety o niskiej zawartości FODMAPs jest badana. Obecnie pacjentom, którzy są w okresie remisji zaleca się pełnowartościową, zbilansowaną dietę oraz unikanie przetworzonej żywności.
Dr n. med. Wojciech Marlicz przedstawił zalecenia żywieniowe dla pacjentów z zespołem przerostu grzybiczego i bakteryjnego jelita cienkiego. A zakończył cennym cytatem „dobry lekarz leczy chorobę, lekarz wielki leczy dotkniętego chorobą pacjenta”
Wydarzenie Trends In Dietetics 2017 uważam za bardzo udane. Frekwencja licznie dopisała, w wykładach uczestniczyło kilkaset osób. Mam nadzieję, że spotkamy się za rok!
FOTORELACJA
Dietetycy.org.pl » Zawód dietetyk » Konferencje dietetyczne » SPRAWOZDANIE: Trends in Dietetics 2017
Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP