Sukraloza zmniejsza wrażliwość na insulinę u zdrowych osób

Avatar photo
sukraloza wrażliwość na insulinę

Sukraloza zmniejsza wrażliwość na insulinę u zdrowych osób – najnowsze niepokojące doniesienia

Czym jest sukraloza?

Sukraloza to sztuczny, 600 raz słodszy od cukru słodzik, który jest w 80% wydalany z organizmu. Jej historia sięga już 1976 roku, kiedy to odkryto  ją w laboratorium uniwersytetu Quenn Elizabeth College w Londynie.

Krótka historia sukralozy

Celem badaczy było wówczas zidenyfikowanie dodawanej do żywności substancji, która cechuje się odpornością na działanie wysokich temperatur. Badania nad sukralozą trwały jeszcze kilkanaście lat, a szczególne zainteresowanie tą substancją wykazali dwaj ogromni producenci – Johnson & Johnson Company oraz Tale & Lyle.

Ich działania dały początek procedurom szczegółowych badań nad bezpieczeństwem stosowania sukralozy. W roku 1991 sukraloza, pod nazwą handlową „Splenda“ pojawiła się po raz pierwszy w Kanadzie. Kilkanaście kolejnych lat przyniosło jej sporą sławe oraz rozprzestrzenienie niemal na całym świecie – począwszy od krajów Unii Europejskiej po państwa takie jak Japonia, Chiny czy Australia.

Czy sukraloza jest naprawdę bezpieczna?

Poszechnie utarło się przekonanie, że substancja bądź lek, które dopuszczone zostały do użytku przez Amerykańską Agencję Żywności i Żywienia (FDA), muszą być bezpieczne. Jednak ostatnie lata badań wyraźnie wykazały, że przypuszczenie to istotnie może mijać się z prawdą.

Tak jest właśnie w przypadku sukralozy. Opublikowano już wiele badań wskazujących na szereg niekorzystnych działań związanych ze stosowaniem tego sztucznego słodzika. Kolejne ujrzały światło dzienne 18 sierpnia tego roku na łamach prestiżowego czasopisma The American Journal of Clinical Nutrition.

Badanie imitujące rzeczywiste nawyki żywieniowe

Opublikowane wyniki były rezultatem pionerskiego badania, którego celem była ocena szkodliwości stosowania popularnego słodzika Splenda. Dlaczego badanie miało tak duże znaczenie i było innowacyjne?

Celem podjętego doświadczenia była analiza szkodliwości takiej ilości sukralozy, która rzeczywiście jest spożywana w warunkach codziennego życia, nie tylko w laboratorium.

Randomizowane badanie trwało 14 dni i  obejmowało 66 osób, które podzielone zostały na 2 grupy eksperymentalne. Pierwszą z nich stanowiły zdrowe osoby, spożywające około 14 saszetek Splendy dziennie, co stanowiło 15% akceptowalego dziennego zapotrzebowania na tę substancję (tzw. ADI – Acceptable Daily Intake). Badana ilość sukralozy konsumowana była w trakcie każdego z 3 posiłków dziennie.  Grupę kontrolną zaś,  stanowili zdrowi ochotnicy, którzy poddawani byli takim samym procedurom doświadczalnym z wyjątkiem spożywania sukralozy.

Ocenie poddano  kluczowe zmienne metabolizmu glukozy, które zbadane zostały przed rozpoczęciem badania i po 14 dniach jego trwania. Korzystając z 3-godzinnego, dożylnego pomiaru, uzyskano dane wskazujące m.in.  na wrażliwość na insulinę, ostrą reakcję insuliny na glukozę oraz wydolność komórek beta trzustki (DI – Disposition Index). Wykazano, że w grupie osób spożywających sukralozę 3 razy dziennie, wrażliwość na insulinę spadła aż o 18% w stosunku do wartości otrzymanej przed rozpoczęciem badania.

Zobacz również
dieta śródziemnomorska

Wniosek

Przytoczone wyniki tych najnowszych badań wskazują po raz kolejny na istotną szkodliwość sukralozy. Trwające jedynie 14 dni spożycie tego sztucznego słodzika istotnie przyczyniło się do zmiany kluczowego dla zdrowia wskaźnika, jakim jest wrażliwość na insulinę.  Dodatkowo, spożywana ilość Splendy stanowiła realnie spożywaną porcję.

Brzemię niskokaloryczności

Gdzie znajduje się sukraloza?

Jeżeli na etykiecie produktu znajdziemy oznaczenie E 955 jest to gwarancja, że w jego składzie znajduje się sukraloza. Jednym z jej głównych źródeł jest niskokaloryczna żywność. Najczęściej dodaje się ją do takich produktów spożywczych jak: dietetyczne i niskokaloryczne desery (tzw. light), produkty mleczne, owocowe soki oraz bezalkoholowe napoje. Mogą ją także zawierać dżemy, marmolady, galaretki, kremy i masła czekoladowe, musztardy, sosy sałatkowe, gumy do żucia, płatki śniadaniowe oraz niektóre piwa.

Zmniejszenie insulinowrażliwości (tzw. insulinooporność) jest jedną z przyczyn cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej, zwykle pojawia się też w przebiegu cukrzycy typu 1. Dotyczy to zwłaszcza osób zmagających się z nadwagą i otyłością, u których ryzyko rozwoju insulinooporności jest największe.

Bibliografia:

  1. Alonso Romo-Romo Carlos A Aguilar-Salinas Griselda X Brito-Córdova Rita A Gómez-Díaz Paloma Almeda-Valdes, Sucralose decreases insulin sensitivity in healthy subjects: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 3, 1.09.2018, Pages 485–491, [dostęp: 30.09.2018]
  2. Suppversity, Sucralose: Study Seems to Confirm Pro-Diabetic Effects (-18% Reduced Insulin Sensitivity in 2 Weeks) of Realistic Amounts of Sucralose in Humans – What’s the Verdict, [dostęp: 30.09.2018]