Tak dziś jemy. Biografia jedzenia – Bee Wilson
„Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia”.
„Tak dziś jemy” to reportaż na temat trendów żywieniowych na przełomie wieków i dziś. Autorka we wnikliwy sposób przedstawia żywność jako bohatera trudnego do zdefiniowania. Z jednej strony producenci, restauratorzy i żywieniowcy oferują nam bowiem coraz to nowe rozwiązania – egzotyczne produkty z całego świata, nowe superfoods, przyprawy o nazwach trudnych do wymówienia, żywność w formie tabletek i proszków. Z drugiej strony natomiast coraz więcej mówi się o powrocie do korzeni i spożywaniu pełnowartościowych produktów spożywczych, które były znane naszym babciom jak pradawne odmiany zbóż czy warzyw.
Tytuł: Tak dziś jemy. Biografia jedzenia. Jak rewolucja żywieniowa zmienia nasze ciała, życie i świat. |
Autor: Bee Wilson |
Wydawnictwo: SQN |
Ilość stron: 490 |
Rok wydania: 2020 |
Tak dziś jemy – recenzja książki
Z jednej strony żywność ma nas leczyć lub zapobiegać chorobom, w końcu czy nie dlatego pieczołowicie przygotowujemy sobie shoty z kurkumy i pieprzu? Z drugiej strony jedzenie zabija – przyczynia się do wystąpienia pandemii otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia, a na świecie liczba osób z nadmierną masą ciała i niedożywionych zarazem tylko rośnie.
Na naszych oczach w ciągu zaledwie kilku pokoleń dokonuje się rewolucja żywieniowa – autorka porusza temat wpływu żywności nie tylko na nasze zdrowie, ale również relacje z innymi ludźmi. Porusza aspekty ekonomiczne, środowiskowe i polityczne produkcji żywności.
Książka obfituje w liczne ciekawostki – czy widzieliście, że na Islandii uprawiane są banany? Słyszeliście już o mafii awokado w Meksyku? A o paliwie dla ludzi czyli sproszkowanym zamienniku żywności Huel? Być może nie wiedzieliście również o istnieniu takiego zawodu jak: rzeźnik warzyw?
„Tak dziś jemy” to pozycja dedykowana nie tylko dietetykom, żywieniowcom i innym osobom z branży spożywczej, które są zainteresowane aktualnymi trendami żywieniowymi. Powinien przeczytać ją każdy, ponieważ kwestia jedzenia dotyczy nas wszystkich.
„W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się…coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków – oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób.” – „The Times”
O autorze
Bee Wilson to brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Jest autorką pięciu książek związanych z tematyką jedzenia oraz przewodniczącą Oxford Symposium on Food and Cookery. Współpracuje z takimi pismami jak: „The Guardian”, „The Sunday Times” oraz „The New Yorker”
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Tak dziś jemy. Biografia jedzenia – Bee Wilson
Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, aktualnie studentka II stopnia Dietetyki na UPP i Naturoterapii w Studium Edukacji Ekologicznej i Profilaktyki Zdrowia we Wrocławiu. Zainteresowana dietoterapią chorób tarczycy, ziołolecznictwem i naturalnymi metodami wspomagania zdrowia w tym dietetyką TCM. Łączy swoje dwie największe pasje – żywienie i podróże – pracując z niedożywionymi dziećmi na Madagaskarze.