
Według raportu opublikowanego w Archives of Disease in Childhood [1] telewizja przedstawia w dobrym świetle produkty żywnościowe, które powinny być wykluczane z diety bądź chociaż ich udział minimalizowany – chodzi o słodycze, słodzone napoje. Nic dziwnego, że zachęcanie do zdrowych nawyków żywieniowych dziecka może być trudnym wyzwaniem. Jak wygląda zatem statystyka (dane z Anglii i Irlandii – ponad 1000 przypadków)?
Nie tylko product placement
To o czym wszyscy rodzice muszą pamiętać to kwestia tego, że w programach dla dzieci pojawia się typowy product placement – i co ważne pojawia się on częściej niż w przypadku innych grup wiekowych. Informacja nie do przecenienia jeśli weźmiemy pod uwagę, że dzieci są najbardziej podatne na taki przekaz. Co zaś wskazuje samo badanie?
We wspomnianym badaniu tylko 19,8% programów dla dzieci pokazywało wspomniane produkty w złym świetle, blisko połowa – 47,5% neutralnie, zaś aż 32,6% jak najbardziej pozytywnie. Co ciekawe – wykorzystanie jedzenia w programach dla dzieci rzadko tłumaczone jest tym jak może pomóc w zdrowiu – to tylko 2% przypadków. Głównymi przypadkami gdy jedzenie pojawia się w TV to spotkania towarzyskie i świętowanie – w podobnej ilości przypadków chodziło o zaspokojenie głodu bądź pragnienia.
🔎 W filmach i serialach dla dzieci częściej pokazuje się produkty niezdrowe niż zdrowe [2]. Najczęściej są one widoczne w centrum kadru. Bohaterowie je jedzą lub wchodzą z nimi w interakcję. Produkty oceniane mimiką jako smaczne zazwyczaj są niezdrowe, a te chwalone słownie — częściej zdrowe.
Bibliografia:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/montessori#what-is-it
- Binder A, Matthes J, Heiss R, Spielvogel I, Forrai M, Knupfer H, Saumer M, Naderer B. How Healthy and Unhealthy Food and Beverages Appear in Movies and Series for Children: A Comprehensive Content Analysis. J Nutr Educ Behav. 2025 Mar 27:S1499-4046(25)00035-1. doi: 10.1016/j.jneb.2025.01.012. Epub ahead of print. PMID: 40152837.
- Data pierwotnej publikacji: 6.06.2014
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 31.03.2025
