Tylko napary – Fern Green [RECENZJA]

Avatar photo

Tylko napary – odwieczne lekarstwa odkryte na nowo” autorstwa Fern Green to już kolejna pozycja tej autorki przełożona na język polski i wydana przez wydawnictwo Buchmann w 2018 roku. Jesteście ciekawi wcześniejszych publikacji Fern Green? Koniecznie zerknijcie do naszych recenzji dostępnych tu: https://dietetycy.org.pl/zielona-seria-wydawnictwo-buchmann-recenzja/.

Tytuł: Tylko napary
Autor: Fern Green
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 160

Książka „Tylko napary”

tylko napary

Autorka w książce „Tylko napary” zebrała aż 60 przepisów na oryginalne, naturalne napoje. Obecnie dużo publikacji przepisowych poświęca się koktajlom, sokom czy zupom – jednak niewiele jest propozycji dotyczących innych napojów przedstawionych nie tyle pod kątem leczniczym ile smakowym.

60 unikalnych przepisów

W książce Fern Green „ Tylko napary” znalazły się przepisy bazujące na ziołach suszonych i świeżych, pomysły na toniki i wody smakowe domowej roboty.

Autorka wykorzystała do wykorzystania w przepisach kilkadziesiąt ogólnodostępnych ziół. Od popularnej czarnej, zielonej i białej herbaty przez rooibos, szałwię, miętę po rzadziej doceniane takie jak wiciokrzew, liście oliwne, anyż czy czerwoną koniczynę.

We wstępie Fern Green bardzo skrótowo opisała działanie poszczególnych ziół i sposób ich parzenia. W części przepisowej znalazły się pełne kompozycje ze sposobem ich przygotowania. Co wyróżnia tę książkę, to piękne fotografie. Autorka każdy przepis opatrzyła zdjęciami miseczek z ziołami przed sporządzeniem naparu oraz filiżanki z gotowym napojem.

Niekonwencjonalne połączenia

Niektóre połączenia są naprawdę oryginalne i niewiele osób pomyślałoby o takim zmieszaniu ziół. Przykładem takiego właśnie niekonwencjonalnego połączenia może być propozycja oparta o świeże zioła – koper z bazylią, gdzie poza gałązkami kopru do naparu wykorzystuje się także jego nasiona, liście bazylii oraz łyżeczkę octu jabłkowego. Nasiona kopru można także połączyć z liśćmi selera, miodem i sokiem z cytryny – ale to chyba coś dla osób o zaprawionych kubkach smakowych…

Łagodniejsze propozycje to między innymi rozmaryn z goździkami i skórką cytrynową, czy kwiaty koniczyny z miodem i cytryną. Na poprawę nastroju Fern Green poleca kwiaty lawendy z dodatkiem imbiru i miodu, zaś tonik z majerankiem i imbirem na ułatwienie trawienia.

Dla kogo „Tylko napary”?

Książka „Tylko napary – odwieczne lekarstwa odkryte na nowo” to bogactwo pomysłów na niebanalne napoje dla osób, którym znudziła się tradycyjna kawa i herbata. To także wiele pomysłów dla osób nie lubiących pić samej wody a chcących ograniczyć dosładzanie płynów.

Proste zioła, przyprawy czy liście warzyw nadadzą wodzie przyjemny aromat, nadadzą lekkiego smaku, zadziałają nieznacznie moczopędnie i pobudzą pracę układu pokarmowego. Książka to świetna propozycja dla osób które piją zbyt mało, zapominają o uzupełnianiu wody. Małe porcje urozmaiconych naparów mogą wspomóc wyrobienie zdrowego nawyku sięgania po wodę w ciągu dnia.