W USA wyrzuca się 40% jedzenia
Przeprowadzone badania w USA pokazują olbrzymią skalę marnotrawstwa jedzenia za wielką wodą. Jak się okazuje aż 40% jedzenia kupowanego przez Amerykanów jest wyrzucana, często jest to jeszcze jedzenie nadające się do spożycia. Dlaczego tak się dzieje?
Nie rozumiemy etykiet
System datowania na opakowaniach jest najczęstszym problemem z którym spotykają się konsumenci. W Polsce najczęściej występujące wyróżnienie to „najlepiej spożyć przed” oraz „termin przydatności do spożycia”. Niestety nie wszyscy sobie radzą z rozróżnieniem tych dwóch terminów. W praktyce w USA pojawia się jeszcze kilka innych dat. O tym co znaczą terminy stosowane do datowania żywności w Polsce pisaliśmy w artykule „najlepiej spożyć przed a termin przydatności do spożycia„. W razie wątpliwości zachęcamy do jego lektury. Z tą kwestią ma również problem większość konsumentów w USA, 1/5 wyrzuca żywność zawsze gdy przekroczy datę wskazaną na opakowaniu, co czasami nie ma przełożenia na bezpieczeństwo konsumpcji a jedynie są wskazaniem dla sprzedawcy bądź wyznacznikiem kiedy produkt utrzymuje najwyższą jakość.
Przeczytaj także:
Źródło: sfgate.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » W USA wyrzuca się 40% jedzenia