Warzywa na patelnię — szybki i prosty sposób na obiad

Warzywa na patelnię to wspaniały sposób na to, by przygotować zdrowy posiłek w kilka minut. Nie masz czasu na gotowanie? Zamiast więc zamawiać jedzenie lub odgrzewać gotowe dania, postaw na pełne witamin warzywa na patelnię. Są dostępne w wielu kompozycjach smakowych. Wybierz swoją ulubioną!

W naszej codziennej diecie powinno znaleźć się kilka porcji warzyw. Są one bowiem jednym z jej najważniejszych elementów, ponieważ to właśnie one dostarczają nam większości cennych witamin, minerałów, czy też błonnika. Odżywiając się według tej zasady, zachowamy witalność, a nasze samopoczucie będzie rewelacyjne. Jednak okazuje się, że nie jest to wcale takie proste. Masz ochotę na pyszne i zdrowe danie, pełne warzyw, ale kompletnie brakuje Ci czasu, aby je przygotować? Obieranie i krojenie świeżych składników jest niezwykle czasochłonne. Na szczęście nie musisz rezygnować z obecności warzyw w Twojej diecie. Kup mrożone warzywa na patelnię i ciesz się wspaniałym smakiem pożywnych potraw w dosłownie kilka minut. 

Mrożone warzywa na patelnię — dlaczego warto po nie sięgnąć? 

Mrożone warzywa na patelnie mają wiele zalet. Bez wątpienia jedną z największych jest to, że można przygotować je błyskawicznie. Wystarczy wsypać zawartość opakowania na patelnię lub do garnka i gotowe. Dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę mnóstwo czasu. Zamrożone warzywa są bowiem przygotowane do spożycia — wcześniej zostały dokładnie umyte i pokrojone. Kolejnym plusem jest to, że przed mrożeniem są one blanszowane. A to oznacza, że od razu po rozmrożeniu są one miękkie.

Wybór mrożonych warzyw ma też swoje plusy związane z ekologią. Takie produkty trzymane w odpowiednim opakowaniu przechowywać można w zamrażarce nawet przez rok, ponieważ się nie psują. Oczywiście w tej kwestii najlepiej trzymać się po prostu daty podanej na opakowaniu. Dzięki temu niczego nie wyrzucasz i nie marnujesz jedzenia. To dziś niezwykle ważne, ponieważ mamy z tym obecnie duży problem. 

Z pewnością zastanawiasz się też, czy warzywa na patelnię są równie zdrowe co świeże produkty. Bo co z tego, że mają wszystkie powyższe zalety, skoro mogłyby nie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Okazuje się jednak, że mrożenie warzyw niemal wcale nie powoduje utraty witamin. Co ciekawe, ucieka ich znacznie więcej podczas obróbki termicznej. Możesz więc śmiało sięgać po mrożonki, ponieważ zwierają niemal tyle samo cennych składników, co świeże warzywa. 

Warzywa na patelnię — wybierz swoje ulubione!

Warzywa na patelnię dostępne są obecnie w wielu wariantach. W sklepach znajdziesz zarówno różne mieszanki, jak i opakowania z konkretnym warzywem. Jeśli chodzi o te drugie, to szczególną popularnością cieszą się mrożone brokuły, fasola szparagowa, groszek, czy szpinak. Wśród mieszanek dostępne są natomiast rozmaite propozycje, w tym na przykład kompozycje warzyw meksykańskich, włoskich, czy greckich. Poza tym możesz kupić także gotowe warzywa mrożone do zupy, co pozwoli Ci wyczarować pyszną kalafiorową, czy barszcz ukraiński w mniej niż 30 minut. 

Wybierając warzywa na patelnię i inne mrożonki tego typu, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Niektóre mogą bowiem zawierać zboża zawierające gluten, kwasy tłuszczowe nasycone, czy też soję. Jeśli więc unikasz takich produktów, sprawdź wcześniej etykietę. Zasada jest tu dość prosta — im prostszy skład, tym lepiej. 

Zobacz również
dieta śródziemnomorska

Do jakich dań można wykorzystać gotowe mieszanki warzyw? 

Zastanawiasz się, do czego właściwie możesz użyć warzyw na patelnię? Jest naprawdę wiele możliwości. Wszystko zależy od tego, jaką mieszankę wybierzesz. Mrożonki z pojedynczymi rodzajami warzyw możesz wykorzystać do zapiekanek, dań makaronowych, czy też po prostu, jako dodatek do obiadu. Zestawy na patelnię natomiast tworzone są z myślą o kompletnych daniach. Możesz przyrządzić je na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Świetnie smakują z ryżem lub makaronem. Jeśli przygotowujesz do pracy lunchboxy, to będą one strzałem w dziesiątkę. Możesz jeść je też samodzielnie. Wystarczy, że podsmażysz je na rozgrzanej oliwie przez około dziesięć minut, doprawisz solą, pieprzem lub innym dodatkiem — świetnie sprawdzą się też zioła prowansalskie. Tak przygotowane warzywa są pyszne i mało kaloryczne. 

Przepis na warzywa na patelnię z kurczakiem 

Wciąż nie masz pomysłu na warzywa na patelnię? A co powiesz na pyszne danie z kurczakiem i ryżem? Cały obiad przyrządzisz dosłownie w 15 minut. Więc działamy! Przygotuj sobie czosnek i cebulę, a ryż ugotuj al dente. Kurczaka dokładnie umyj i pokrój w kawałki o dowolnym kształcie. Przypraw go solą pieprzem, odrobiną papryki ostrej i ulubionymi ziołami i zostaw na 5 minut. W tym czasie czosnek i cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na około 3 minuty. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy całość kilka minut i przekładamy do dowolnego naczynia. Na tę samą patelnię wrzucamy mieszankę warzywną i smażymy około 5 minut.

Po upływie tego czasu wrzuć do nich usmażonego wcześniej kurczaka oraz ryż. Na koniec smażenia doprawić możemy całość w dowolny sposób. Jak widzisz, w warunkach domowych każdy może przygotować coś pysznego.