Witamina F
Witamina F jest mieszaniną Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego też musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Witamina ta została odkryta w 1934 roku poprzez wyizolowanie jej z olejów roślinnych przez amerykańskiego naukowca Herberta McLean Evansa. Swoją literę “F” zawdzięcza nazwie “Fatty Acids” czyli “Kwasy tłuszczowe”. Związki wchodzące w skład NNKT, to kwas linolowy (LA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Czasami do grupy tej zalicza się również kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) – mogą one być syntetyzowane w organizmie z dostarczonego kwasu ALA, jednak z małą wydajnością.
Witamina F – działanie
- wpływa na stan skóry, włosów i paznokci,
- chroni nerki i wątrobę,
- przyśpiesza produkcję żółci,
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
- zmniejsza ryzyko zawału, udaru mózgu oraz miażdżycy,
- pomaga spalać tłuszcz,
- zapobiega zaparciom,
- zwiększa płodność,
- pozytywnie wpływa na mózg i układ nerwowy,
- podnosi odporność organizmu na infekcję,
- chroni przed skutkami promieniowania RTG,
- zapobiega powstawaniu zmian zwyrodnieniowych gruczołów łojowych.
Witamina F znalazła również zastosowanie w kosmetyce, ponieważ wzmacnia ochronne właściwości naskórka, pomaga zatrzymać wodę w skórze i hamuje procesy starzenia się. Ponadto witamina F może być pomocna w leczeniu trądziku, poprawia koloryt i elastyczność skóry. Preparaty zawierające witaminę F wykorzystuje się również w leczeniu zaburzeń płodności, bolesnych miesiączek, suchej skóry, łojotoku oraz częstych krwawień z nosa. Znajduje zastosowanie także w leczeniu zapalenia żył, alergii, chorób reumatycznych, łysienia, stwardnienia rozsianego oraz nadżerek.
Witamina F – gdzie ją znaleźć?
- olej ogórecznikowy, z pestek dyni, migdałowy, sojowy, z wiesiołka, maku
- olej z pestek czarnej porzeczki, krokoszowy, arachidowy, słonecznikowy, rzepakowy, lniany
- orzechy włoskie, laskowe,
- kiełki pszenicy,
- oliwa z oliwek,
- soja,
- pestki słonecznika,
- nasiona dyni,
- migdały,
- owoc awokado,
- algi.
Objawy niedoboru witaminy F
- zmiany zapalne i zaczerwienienia skóry,
- trądzik,
- nadmierne złuszczanie naskórka,
- łojotok,
- spuchnięte usta i zajady,
- zaburzenia w wytwarzaniu plemników ,
- bolesne miesiączki,
- stany zapalne dziąseł i języka,
- krwotoki z nosa,
- wysięki naczyniowe w gałkach ocznych,
- zapalenie spojówek,
- rozdwajanie się końcówek włosów,
- matowość ,
- łupież,
- łamliwe paznokcie,
- tworzenie się plamek na paznokciach,
- nadciśnienie.
Zapotrzebowanie na witaminę F
Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka wynosi 70 µg. Natomiast u kobiet w ciąży, małych dzieci i młodzieży, to zapotrzebowanie wzrasta do 80 µg.
Bibliografia:
- www.ekologia.pl
- www.naturalnaspizarnia.pl
- “Nienasycone kwasy tłuszczowe; właściwości biochemiczne i zastosowanie terapeutyczne. III. Witamina F, istotny czynnik” – praca naukowa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14920230
- “Tak zwana witamina F i jej znaczenie kliniczne” – praca naukowa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14937871
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » Witamina F
Technik farmaceutyczny, specjalista ds. dietetyki, trener personalny. Dietetyka to moja pasja. W szczególności interesuję się: dietetyką kliniczną (choroby nerek i dróg moczowych, zaburzenia odżywiania, żywienie kobiet w ciąży i dzieci), dietetyką sportową, ziołolecznictwem oraz interakcjami leków z żywnością. Autorka bloga : www.przystanzdrowegozycia.pl