W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Journal of Lipid Research” opisane są badania, w których naukowcy z German Institute of Human Nutrition zastosowali technikę statystyczną zwaną metaanalizą sieciową, aby uzyskać wgląd w wyniki analiz dotyczących wpływu różnych olejów spożywczych na stężenie lipidów we krwi. Naukowcy odkryli, że oleje takie jak słonecznikowy, rzepakowy, szafranowy i lniany były najlepszym wyborem dla osób pragnących zmniejszyć swój poziom cholesterolu LDL.

Podsumowanie 55 badań

Naukowcy podsumowali 55 badań (od 1980 r.), które oceniały wpływ spożywania takiej samej ilości kilokalorii pochodzących z dwóch lub więcej różnych rodzajów tłuszczów na stężenie lipidów we krwi uczestników. Badania zawarte w analizie musiały porównać wpływ dwóch lub więcej rodzajów olejów bądź tłuszczów (z listy o 13 pozycjach – oleje: szafranowy, słonecznikowy, rzepakowy, konopny, lniany, kukurydziany, sojowy, palmowy, kokosowy, oliwa z oliwek, smalec, tłuszcz wołowy i masło) na poziom cholesterolu LDL lub na poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL lub triglicerydów. Czas trwania badania nie mógł być krótszy niż 3 tygodnie.

Tłuszcze stałe – nie, oleje roślinne – tak

W tym badaniu końcowy ranking wskazywał, że (zgodnie z przypuszczeniami) tłuszcze stałe, takie jak masło i smalec, są najgorszym wyborem dla osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu LDL. „Olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej szafranowy i olej lniany działały najlepiej”, jak powiedział Lukas Schwingshackl z German Institute of Human Nutrition. Jak zauważają autorzy, zaskakujące jest, że oliwa z oliwek nie znajduje się na szczycie tej listy.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Ranking - najlepszy miód

Należy mieć jednak na uwadze ograniczenia analizy. Konieczne są dalsze badania w tym temacie. Należy pamiętać, że, oleje sugerowane jako najskuteczniejsze w obniżaniu poziomu cholesterol LDL nie były najkorzystniejsze dla poziomu trójglicerydów i cholesterolu HDL. Jednakże mając na uwadze odpowiednie zastrzeżenia, Schwingshackl jest optymistą co do potencjału wykorzystania metaanalizy sieciowej.

Źródło: Lukas Schwingshackl, Berit Bogensberger, Aleksander Benčič, Sven Knüppel, Heiner Boeing, Georg Hoffmann. Effects of oils and solid fats on blood lipids: a systematic review and network meta-analysis. Journal of Lipid Research, 2018; 59 (9): 1771

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No