Woda – źródło życia
Woda jest najważniejszym, nieorganicznym składnikiem organizmu, niezbędnym do życia. Stanowi aż 60-70% masy naszego ciała. Codziennie musimy pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów, aby nie odwodnić naszego organizmu, co może prowadzić do tragicznych skutków. Dlaczego woda jest taka ważna i w jakiej formie najlepiej dostarczać ją do organizmu?
Funkcje wody w organizmie
Woda pełni szereg ważnych funkcji w organizmie m.in.: jest środkiem transportu wszystkich składników organicznych i nieorganicznych, jest rozpuszczalnikiem dla większości składników chemicznych, bierze udział w procesach przemiany materii, usuwa produkty toksyczne z organizmu, uczestniczy w trawieniu, wpływa korzystnie na przesuwanie się masy kałowej oraz reguluję temperaturę ciała.
Dzienne zapotrzebowanie na wodę wynosi ok. 2,5 l/dobę, z czego 1,5 l powinno dostarczać się w postaci płynów, a pozostały litr z pożywieniem. Jednakże podczas intensywnego wysiłku fizycznego, wystąpienia biegunek i wymiotów, podwyższonej gorączce, w upalne dni, w ciąży oraz spożywaniu dużej ilości błonnika, ilość spożywanej wody musi ulec zwiększeniu.
Niedobór wody prowadzi do odwodnienia organizmu, zaburzeń elektrolitycznych, zaburzeń w oddawaniu moczu, zaburzeń mowy, funkcji poznawczych, niewydolności nerek oraz zmian ciśnienia tętniczego. Oznakami niedoboru są głównie bóle i zawroty głowy, osłabienie, kłopoty z koncentracją. Ubytek wody do 20 % powoduje śmierć organizmu.
Najlepiej dostarczać wodę w postaci czystej wody. Na rynku można znaleźć różne rodzaje wód tj. mineralne, źródlane, smakowe, lecznicze.
Wody mineralne
Najcenniejsze są wody mineralne, gdyż oprócz nawodnienia organizmu, pozwalają uzupełniać niedobory składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają one przed wszystkim sód, wapń, magnez, ale również w mniejszych ilościach potas, chlor, fluor, krzemionkę. Jednakże kupując daną wodę mineralną musimy dokładnie popatrzeć na informacje zawarte na etykiecie, odnośnie ilości składników mineralnych, gdyż do 2010 roku definicja wód mineralnych uwzględniała ich naturalne pochodzenie, korzystny wpływ na ludzki organizm oraz zawartość składników mineralnych w ilości powyżej 1000 mg/litr. Jednakże ustawa z 2010 roku zmieniła tą definicję, gdzie woda mineralna to „woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniącą się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne , powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.”
Jak można zauważyć, zniknęła informacja odnośnie ilości składników mineralnych, dlatego w sklepach zwracajmy na to uwagę i wybierajmy wody o wyższej zawartości składników mineralnych, gdyż są one korzystniejsze dla naszego organizmu. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 31 marca 2011 roku określa podział wód mineralnych na 4 rodzaje: bardzo nisko zmineralizowane ( do 50 mg s.m./l), niskozmineralizowane (50-500 mg s.m./l), średniozmineralizowane (500-1500 mg s.m./l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg s.m./litr). Nie można kupować wody mineralnej bezmyślnie, gdyż nie każda woda mineralna będzie wykazywała prozdrowotne właściwości wynikające z jej bogatego składu mineralnego.
Bardzo ważny jest również aspekt dotyczący oznaczeń na etykietach wód typu rysunki matki z dzieckiem na rękach i napis polecane przez Instytut Matki i Dziecka, ponieważ często znajdują się na wodach niskozmineralizowanych, które owszem są polecane w żywieniu niemowląt i małych dzieci, ale nie dla kobiet ciężarnych, które mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne.
Wody gazowane czy niegazowane?
Oprócz stopnia zmineralizowania, mamy do wyboru wody niegazowane i gazowane. To jakiego wyboru dokonamy jest kwestią wyłącznie osobistych preferencji. W wodzie gazowanej znajduje się dwutlenek węgla, który po spożyciu wody jest wydychany z powietrzem. Dwutlenek węgla nie wykazuje szkodliwego oddziaływania na organizm, wręcz przeciwnie, działa bakteriostatycznie i poprawia smak wody. Pijąc wodę gazowaną należy pamiętać, żeby nie pić jej łapczywie, gdyż wtedy połyka się bąbelki powietrza. Woda gazowana nie jest polecana dla osób ze stanami zapalnymi gardła oraz cierpiących na choroby układu pokarmowego jak np. choroba wrzodowa.
Wody źródlane, lecznicze i smakowe
Wody źródlane są natomiast najmniej wartościowe, gdyż zawierają małe ilości ( do 500 mg/l) składników mineralnych. Charakteryzują się słodkim, neutralnym smakiem.
Wody lecznicze mają za zadanie pomagać w konkretnych dolegliwościach. Charakteryzują się zwiększonym składem jednego bądź dwóch składników mineralnych.
Wody smakowe zawierają duże ilości cukrów i sztucznych aromatów. Jeśli już pić wody smakowe, to takie wykonane samodzielnie, poprzez wrzucenie do wody wysokozmineralizowanej kawałków owoców, dzięki czemu otrzymuje się bogactwo minerałów oraz witamin.
Trwałość wody gazowanej wynosi 12 miesięcy, po otwarciu dobę, a przetrzymywana w lodówce 48 godzin, a wody niegazowanej to tylko 3 miesiące, po otwarciu kilka godzin, a przetrzymywana w lodówce dobę.
Na koniec, pamiętajmy aby wodę pić ze szklanki, gdyż spożywając ją prosto z butelki dodatkowo ją zakażamy, a woda stanowi idealną pożywkę dla bakterii.
Przeczytaj również:
Dietetycy.org.pl » Żywność » Napoje » Woda – źródło życia
Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz kursu dietetyki. Obecnie pracuje jako Specjalista do spraw jakości w zakładzie zajmującym się przetwórstwem zbożowym oraz studiuje dietetykę na Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Autorka bloga: http://angelikaskowron.pl, na którym promuje zdrowy tryb życia i racjonalne odżywianie. Jest przeciwniczką wszystkich rygorystycznych diet, a jej motto to: ”jedz zdrowo i wyglądaj pięknie”