Wpływ odżywiania na jakość nasienia męskiego

Badania naukowe wykazały, że wraz z postępem cywilizacyjnym płodność mężczyzn się obniża. Udowodniono, że mężczyźni z nadwagą oraz otyli produkują nasienie gorszej jakości.

Od dziesięcioleci coraz bardziej szkodliwy wpływ na jakość spermy ma zanieczyszczenie środowiska, wszechobecna (również w żywności) chemia, niezdrowy tryb życia oraz stres.

Prawo autorskie: maryvalery / 123RF Zdjęcie Seryjne

Używki:

Papierosy – u palaczy plemniki są mniej ruchliwe, co utrudnia zapłodnienie.

Alkohol – nadmiar może powodować kłopoty z erekcją

Dieta przyszłego ojca powinna być bogata w:

Cynk – zapobiega obniżeniu testosteronu, a tym samym zmniejszeniu ilości nasienia oraz chroni przed zaburzeniami potencji. Cynk można znaleźć przede wszystkim w takich produktach jak: mięso, jaja, ryby, nasiona słonecznika i dyni, ostrygi, krewetki, sezam, migdały, dziki ryż, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa.

Selen – ma duży wpływ na jakość nasienia. Odpowiada za ruchliwość witki, co ma wpływ na dotarcie plemnika do komórki jajowej. Selen również ma wpływ na libido. Główne źródła selenu to ryby morskie, nieoczyszczone produkty zbożowe, czosnek, pomidory, orzechy, kiełki, grzyby.

Witamina B12 – jest istotna w procesie spermatogenezy (produkcji plemników ). Źródłem są m.in. mięso, jaja, sery, ryby.

Witamina E – wzmaga potencję u mężczyzn. Wpływa pozytywnie na aktywność i długość życia plemników.

Przeciwutleniacze (głównie witamina C oraz E) – zapobiegają zlepianiu się plemników. Poprawiają płodność mężczyzn oraz jakość nasienia. Witamina E występuje głównie w olejach roślinnych, migdałach, orzechach, nasionach, pełnych ziarnach zbóż. Bogatym źródłem witaminy C są owoce i warzywa.

Mężczyźni powinni wyeliminować ze swojej diety przede wszystkim fast foody, chipsy, tłuste, smażone potrawy, słodycze itp.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego, wydziału Nauk o Zdrowiu, studiów podyplomowych Dietetyka i planowanie żywienia oraz licznych kursów z zakresu dietetyki.

Loading...
Udostępnienia