Wywiad z: Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Avatar photo
katarzyna błażejewska-stuhr

CYKL WYWIADÓW #DIETETYKABYME

O Katarzynie Błażejewskiej-Stuhr:

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowej serii książek: Koktajle dla zdrowia i urodya także Superkoktajle, Adios Kilogramos, Współautorka książek: Uczta dla maluszka, Uczta dla dwojga. 

Wywiad

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Katarzyno, skąd pomysł na temat książki związany z żywieniem dzieci alergicznych?

Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Z życia :) Coraz więcej dzieci (i dorosłych) zaczyna na nią cierpieć, nie ominęło to również mojego młodszego syna. To znaczy na szczęście już problem alergii minął, ale był moment, gdy złapałam się na tym, że dieta Tadzia jest uboga – zupełnie niepotrzebnie.

Musiałam wykluczyć z niej kilka produktów, ale spowodowało to jakąś blokadę u mnie i nie wiedziałam już czym mogę go karmić. Skoro ja miałam taki problem, to co dopiero mają począć rodzice nie zajmujący się dietą i gotowaniem zawodowo.

Początek pracy nad przepisami szedł dość opornie, bo próbowałam modyfikować znane mi przepisy. Dopiero, gdy uświadomiłam sobie, że wiele dań kuchni roślinnej, które jemy każdego dnia odpowiada diecie eliminacyjnej, otworzyła mi się głowa.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy alergie pokarmowe najmłodszych są obecnie dużym problemem? Na jakie pokarmy dzieci uczulone są najczęściej?

Katarzyna Błażejewska-Stuhr: ESPEGHAN (Europejskie Towarzystwo Pediatrycznej Gastroenterolii, Hepatologii i Żywienia) mówi o 2-10% populacji Europejskich dzieci z alergią pokarmową. Z drugiej strony liczba osób z alergią rośnie, a część osób uskarża się na podobnie objawiające się nietolerancje pokarmowe. Dlatego Światowa Organizacja Alergologiczna (WAO) prognozuje, że za 15 lat połowa populacji europejskiej będzie wykazywać objawy alergii pokarmowej. To bardzo duży problem.

Główne alergeny u dzieci to białka mleka krowiego, białka jaj i gluten, dlatego o nich głównie traktuje moja książka.

DIETETYCY.ORG.PL: Co mogłaby Pani podpowiedzieć rodzicom, których dziecko ma alergię na wiele pokarmów? Czy dobranie odpowiedniej diety dla takiego dziecka jest zadaniem, z którym poradzą sobie rodzice we własnym zakresie?

Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Uważam, że nie. Każda dieta eliminująca dany produkt naraża na wystąpienie niedoborów. Im więcej produktów musimy z diety odjąć, tym ryzyko niedożywienia większe.

U dzieci jest to szczególny problem, ponieważ rosną, rozwijają się i powinny mieć zapewnione wszystkie składniki odżywcze. Dlatego uważam, że konsultacje z dietetykiem są tu niezbędne. Z jednej strony pomoże on wskazać jakie składniki mogą stanowić problem, z drugiej podpowie czym możemy je w diecie uzupełniać.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy wszystkie opisane w książce przepisy udało się Pani wypróbować? Który z nich sprawiał Pani najwięcej trudności w przyrządzeniu?

Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Wszystkie przepisy są wypróbowane. Co więcej, ponieważ sama robiłam do nich zdjęcia (z pomocą brata), to większość robiłam dwa razy. Po raz pierwszy ‘testowo’, a drugi raz do zdjęcia. Największy problem miałam z pieczywem bezglutenowym. Na co dzień piekę w domu chleb żytni na zakwasie i zrobienie pieczywa zupełnie pozbawionego glutenu nie było proste – ale się udało! W książce są przepisy nawet na dwa takie chleby. A ostatnio odkryłam trzeci.

DIETETYCY.ORG.PL: Jakie ma Pani plany wydawnicze w najbliższym roku? Kiedy możemy spodziewać się kolejnej książki i o czym ona będzie?

Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Chwilowo wstrzymałam się z wydawaniem książek, mam marzenie, aby zabrać się solidnie do badań do doktoratu. Oceniamy stan odżywienia kobiet w ciąży i łączymy go z wynikami okołoporodowymi dzieci i matek. Więc nie odchodzę daleko od tematyki żywienia dzieci. A bieżące pomysły kulinarne spisuję na blogu kachblazejewska.pl

LINK DO RECENZJI OSTATNIEJ KSIĄŻKI BOHATERKI WYWIADU >