Problematyka alergii i nietolerancji pokarmowych jest jednym z popularniejszych zagadnieĆ poruszanych w branĆŒy dietetycznej. WĆrĂłd dostÄpnych na rynku ksiÄ ĆŒek o tej tematyce moĆŒna wybieraÄ podrÄczniki akademickie (przykĆadowo) lub ksiÄ ĆŒki popularnonaukowe i przepisowe jak „Nie daj siÄ alergii„, „Mama alergika gotuje„.
Nowa ksiÄ ĆŒka Katarzyny BĆaĆŒejewskiej-Stuhr
TytuĆ: Uczta maĆego alergika |
Autor: Katarzyna BĆaĆŒejewska-Stuhr |
Wydawnictwo: ZwierciadĆo |
IloĆÄ stron: 240 |
Rok wydania: 2019 |
Uczta maĆego alergika to kolejna ksiÄ ĆŒka Katarzyny BĆaĆŒejewskiej Stuhr, ktĂłra ukazaĆa siÄ nakĆadem wydawnictwa ZwierciadĆo. RecenzjÄ poprzedniej ksiÄ ĆŒki tej autorki znajdziecie tutaj.
Co jest w Ćrodku?
Teoria
W pierwszej czÄĆci ksiÄ ĆŒki autorka skrĂłtowo opisaĆa przyczyny wystÄpowania alergii pokarmowych, metody diagnostyczne, rolÄ mikroflory w alergiach. W ksiÄ ĆŒce znalazĆy siÄ takĆŒe zalecenia dietetyczne przy najpopularniejszych alergiach pokarmowych.
80 przepisĂłw
W czÄĆci drugiej Uczty maĆego alergika znalazĆo siÄ aĆŒ 80 przepisĂłw opracowanych przez paniÄ KatarzynÄ BĆaĆŒejewskÄ -Stuhr. ZostaĆy one podzielone na przepisy podstawowe, Ćniadania, zupy, obiady, koktajle, dania mÄ czne, desery, przekÄ ski i dania ze skrobiÄ opornÄ .
Przepisy podstawowe z Uczty maĆego alergika to przede wszystkim alternatywy dla chleba pszennego i ĆŒytniego i tradycyjnego nabiaĆu. ZnalazĆy siÄ tu chleb i buĆki bezglutenowe, mleko ryĆŒowe, owsiane i ryĆŒowe oraz twaroĆŒki migdaĆowy czy z orzechĂłw nerkowca.
Propozycje ĆniadaĆ to miÄdzy innymi pasta z pieczonej dyni, tofucznica czy pĆatki jaglane z owocami. W czÄĆci poĆwiÄconej zupom znalazĆy siÄ wywar warzywny, zupa wiosenna, krem z bobu czy barszcz ukraiĆski. Obiady obejmujÄ miÄdzy innymi szaszĆyki z cukinii, kotlety z boczniakĂłw selera czy ziemniakĂłw. Do daĆ obiadowych doskonale pasujÄ gotowane buraczki czy puree z dyni. O tym jak je przygotowaÄ dowiecie siÄ z Uczty maĆego alergika. W propozycjach na przekÄ ski i koktajle znalazĆy siÄ pudding kakaowy, kisiel z siemienia lnianego i wiĆni, koktajl brukselkowy czy pieczona cieciorka.
Dla ĆasuchĂłw Katarzyna BĆaĆŒejewska-Stuhr zaproponowaĆa budyĆ waniliowy, powidĆa Ćliwkowe, ĆmietankÄ kokosowÄ oraz bardzo oryginalne lody buraczkowe czy grillowane grejpfruty.
Osoby zainteresowane przepisami ze skrobiÄ opornÄ mogÄ skusiÄ siÄ na owocowe sushi, wytrawne babeczki w papierze ryĆŒowym czy kaszÄ gryczanÄ z cebulkÄ , pieczarkami i awokado.
Podsumowanie
KsiÄ ĆŒka Katarzyny BĆaĆŒejewskiej-Stuhr jest barwnie ilustrowana, atrakcyjnie wydana a zebrane przepisy sÄ przejrzyĆcie uĆoĆŒone. Przepisy zawarte w Uczcie maĆego alergika sÄ proste, szybkie i maĆo wymagajÄ ce. Osoby znajÄ ce siÄ na kulinariach – poszukujÄ ce nowych, oryginalnych pomysĆĂłw moĆŒe nieco rozczarowaÄ dobĂłr proponowanych tu przepisĂłw. Niemniej jednak osoby poczÄ tkujÄ ce w kuchni mogÄ tu znaleĆșÄ coĆ dla siebie.
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. DoĆwiadczony wykĆadowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykuĆĂłw w prasie branĆŒowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl