Teraz czytasz
Uczta małego alergika

Uczta małego alergika

uczta małego alergika

Problematyka alergii i nietolerancji pokarmowych jest jednym z popularniejszych zagadnień poruszanych w branży dietetycznej. Wśród dostępnych na rynku książek o tej tematyce można wybierać podręczniki akademickie (przykładowo) lub książki popularnonaukowe i przepisowe jak “Nie daj się alergii“, “Mama alergika gotuje“.

Konkurs!

Zapraszamy na naszego Instagrama – czeka na Was konkurs, w którym do wygrania są 3 egzemplarze “Uczty małego alergika”

Nowa książka Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Tytuł: Uczta małego alergika
Autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Wydawnictwo: Zwierciadło
Ilość stron: 240
Rok wydania: 2019

Uczta małego alergika to kolejna książka Katarzyny Błażejewskiej Stuhr, która ukazała się nakładem wydawnictwa Zwierciadło. Recenzję poprzedniej książki tej autorki znajdziecie tutaj.

Co jest w środku?

Teoria

W pierwszej części książki autorka skrótowo opisała przyczyny występowania alergii pokarmowych, metody diagnostyczne, rolę mikroflory w alergiach. W książce znalazły się także zalecenia dietetyczne przy najpopularniejszych alergiach pokarmowych.

80 przepisów

W części drugiej  Uczty małego alergika znalazło się aż 80 przepisów opracowanych przez panią Katarzynę Błażejewską-Stuhr. Zostały one podzielone na przepisy podstawowe, śniadania, zupy, obiady, koktajle, dania mączne, desery, przekąski i dania ze skrobią oporną.

Przepisy podstawowe z Uczty małego alergika to przede wszystkim alternatywy dla chleba pszennego i żytniego i tradycyjnego nabiału.  Znalazły się tu chleb i bułki bezglutenowe, mleko ryżowe, owsiane i ryżowe oraz twarożki migdałowy czy z orzechów nerkowca.

Propozycje śniadań to między innymi pasta z pieczonej dyni, tofucznica czy płatki jaglane z owocami. W części poświęconej zupom znalazły się wywar warzywny, zupa wiosenna, krem z bobu czy barszcz ukraiński. Obiady obejmują między innymi szaszłyki z cukinii, kotlety  z boczniaków selera czy ziemniaków. Do dań obiadowych doskonale pasują gotowane buraczki czy puree z dyni. O tym jak je przygotować dowiecie się z Uczty małego alergika. W propozycjach na przekąski i koktajle znalazły się pudding kakaowy, kisiel z siemienia lnianego i wiśni, koktajl brukselkowy czy pieczona cieciorka.

Dla łasuchów Katarzyna Błażejewska-Stuhr zaproponowała budyń waniliowy, powidła śliwkowe, śmietankę kokosową oraz bardzo oryginalne lody buraczkowe czy grillowane grejpfruty.

Zobacz również
dieta uzdrawiająca organizm

Osoby zainteresowane przepisami ze skrobią oporną mogą skusić się na owocowe sushi, wytrawne babeczki w papierze ryżowym czy kaszę gryczaną z cebulką, pieczarkami i awokado.

Podsumowanie

Książka Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr jest barwnie ilustrowana, atrakcyjnie wydana a zebrane przepisy są przejrzyście ułożone. Przepisy zawarte w Uczcie małego alergika są proste, szybkie i mało wymagające. Osoby znające się na kulinariach – poszukujące nowych, oryginalnych pomysłów może nieco rozczarować dobór proponowanych tu przepisów. Niemniej jednak osoby początkujące w kuchni mogą tu znaleźć coś dla siebie.

5/5 (1)

Proszę oceń