Uczta maƂego alergika

Avatar photo
uczta maƂego alergika

Problematyka alergii i nietolerancji pokarmowych jest jednym z popularniejszych zagadnieƄ poruszanych w branĆŒy dietetycznej. WƛrĂłd dostępnych na rynku ksiÄ…ĆŒek o tej tematyce moĆŒna wybierać podręczniki akademickie (przykƂadowo) lub ksiÄ…ĆŒki popularnonaukowe i przepisowe jak „Nie daj się alergii„, „Mama alergika gotuje„.

Nowa ksiÄ…ĆŒka Katarzyny BƂaĆŒejewskiej-Stuhr

TytuƂ: Uczta maƂego alergika
Autor: Katarzyna BƂaĆŒejewska-Stuhr
Wydawnictwo: ZwierciadƂo
Iloƛć stron: 240
Rok wydania: 2019

Uczta maƂego alergika to kolejna ksiÄ…ĆŒka Katarzyny BƂaĆŒejewskiej Stuhr, ktĂłra ukazaƂa się nakƂadem wydawnictwa ZwierciadƂo. Recenzję poprzedniej ksiÄ…ĆŒki tej autorki znajdziecie tutaj.

Co jest w ƛrodku?

Teoria

W pierwszej częƛci ksiÄ…ĆŒki autorka skrĂłtowo opisaƂa przyczyny występowania alergii pokarmowych, metody diagnostyczne, rolę mikroflory w alergiach. W ksiÄ…ĆŒce znalazƂy się takĆŒe zalecenia dietetyczne przy najpopularniejszych alergiach pokarmowych.

80 przepisĂłw

W częƛci drugiej  Uczty maƂego alergika znalazƂo się aĆŒ 80 przepisĂłw opracowanych przez panią Katarzynę BƂaĆŒejewską-Stuhr. ZostaƂy one podzielone na przepisy podstawowe, ƛniadania, zupy, obiady, koktajle, dania mączne, desery, przekąski i dania ze skrobią oporną.

Przepisy podstawowe z Uczty maƂego alergika to przede wszystkim alternatywy dla chleba pszennego i ĆŒytniego i tradycyjnego nabiaƂu.  ZnalazƂy się tu chleb i buƂki bezglutenowe, mleko ryĆŒowe, owsiane i ryĆŒowe oraz twaroĆŒki migdaƂowy czy z orzechĂłw nerkowca.

Propozycje ƛniadaƄ to między innymi pasta z pieczonej dyni, tofucznica czy pƂatki jaglane z owocami. W częƛci poƛwięconej zupom znalazƂy się wywar warzywny, zupa wiosenna, krem z bobu czy barszcz ukraiƄski. Obiady obejmują między innymi szaszƂyki z cukinii, kotlety  z boczniakĂłw selera czy ziemniakĂłw. Do daƄ obiadowych doskonale pasują gotowane buraczki czy puree z dyni. O tym jak je przygotować dowiecie się z Uczty maƂego alergika. W propozycjach na przekąski i koktajle znalazƂy się pudding kakaowy, kisiel z siemienia lnianego i wiƛni, koktajl brukselkowy czy pieczona cieciorka.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
program do ukƂadania jadƂospisów

Dla ƂasuchĂłw Katarzyna BƂaĆŒejewska-Stuhr zaproponowaƂa budyƄ waniliowy, powidƂa ƛliwkowe, ƛmietankę kokosową oraz bardzo oryginalne lody buraczkowe czy grillowane grejpfruty.

Osoby zainteresowane przepisami ze skrobią oporną mogą skusić się na owocowe sushi, wytrawne babeczki w papierze ryĆŒowym czy kaszę gryczaną z cebulką, pieczarkami i awokado.

Podsumowanie

KsiÄ…ĆŒka Katarzyny BƂaĆŒejewskiej-Stuhr jest barwnie ilustrowana, atrakcyjnie wydana a zebrane przepisy są przejrzyƛcie uƂoĆŒone. Przepisy zawarte w Uczcie maƂego alergika są proste, szybkie i maƂo wymagające. Osoby znające się na kulinariach – poszukujące nowych, oryginalnych pomysƂów moĆŒe nieco rozczarować dobĂłr proponowanych tu przepisĂłw. Niemniej jednak osoby początkujące w kuchni mogą tu znaleĆșć coƛ dla siebie.