5/5 (3)

105 przepisów roślinnych 2018 to najnowsza pozycja Katarzyny Jankowskiej. Autorka jest osobą znaną przede wszystkim wśród rodziców dzieci zmagających się z alergiami pokarmowymi.

KONKURS!

Wyślij na adres redakcja@dietetycy.org.pl do 15.01.2019 swoją ulubioną propozycję dania, które łączy tradycję i nowoczesność (wystarczy nazwa, opis) i napisz w dwóch zdaniach dlaczego akurat to. Najciekawsze uzasadnienie zostanie nagrodzone jedną z dwóch książek “Mama Alergika Gotuje tradycyjnie i nowocześnie” – laureaci zostaną powiadomieni mailowo o nagrodzie /// pssst! na naszym Instagramie czeka jeszcze drugi konkurs!

Mama Alergika Gotuje

Pani Katarzyna prowadzi popularnego bloga z przepisami i poradami dla alergików, a także regularnie pisze książki z mnóstwem dobrze opracowanych przepisów. Mama Alergika Gotuje tradycyjnie i nowocześnie 105 przepisów roślinnych to już piąta książka pani Jankowskiej. Chcecie się dowiedzieć o czym były poprzednie?

Zajrzyjcie do ich recenzji na naszej stronie, klikając jeden z linków poniżej i z pewnością wybierzecie coś dla siebie.

Pozostałe książki z serii:

seria mama alergika gotuje
© Dietetycy.org.pl

Tradycyjnie i nowocześnie

Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie to zbiór przepisów przystosowanych do potrzeb diety wegetariańskiej, a w rzeczywistości wegańskiej z wykluczeniem 14 głównych alergenów, glutenu i białego cukru. Dla ułatwienia poruszania się w przepisach i łatwego selekcjonowania ich pod własnym kątem, autorka użyła kolorowych piktogramów sygnalizujących danie bez glutenu, cukru czy opcję wegańską oraz to czy danie nadaje się do wygodnego spakowania zabrania ze sobą.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Alejandro Junger Dieta oczyszczająca jelita. Rewolucja zdrowotna CLEAN GUT [Recenzja]

O alergii

We wstępie książki autorka wprowadza czytelnika w problematykę alergii. Część dotyczącą alergii pyłkowo-pokarmowej u dzieci, młodzieży i dorosłych opracował pan profesor Maciej Kaczmarski, zaś aspekt zanieczyszczenia powietrza i jego wpływu na zdrowie i rozwój alergii opracował pan doktor Piotr Dąbrowiecki. Pani Jankowska jako praktyk podała też sprawdzone rozwiązania stosowane w diecie bezglutenowej.

Przepisy

Część przepisowa podzielona została na sześć działów : podstawowe i przetwory, pieczywo i smarowidła, śniadania i koktajle, zupy, obiady i kolacje oraz desery i wypieki.

To co spodobało mi się w opracowanych przez panią Jankowską przepisach, zebranych w Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie to prostota i dostępność składników. Z każdego działu przepisów jestem w stanie – jako kucharz-amator wykonać praktycznie wszystkie potrawy! Podołam zarówno domowym ogórkom małosolnym, hummusowi z dyni, omletowi z kurkami, jak i grochowej czy knedlom ze śliwkami. Prostota przepisów jest przecież bardzo istotna przy małych dzieciach przy których jest i tak mnóstwo obowiązków.

Wskazówki i ułatwienia

Podobają mi się również piękne fotografie przygotowanych dań a właściwie to, że są bardzo naturalne i obrazują to co jesteśmy w stanie zrobić w domu, nie zaś wyidealizowane formy na potrzeby konkursu kulinarnego.  Dla osób mniej wprawnych w gotowaniu autorka zamieściła przydatne wskazówki. Zawarła również wytyczne dotyczące wieku dziecka w jakim można podać omawiane danie, możliwe reakcje alergiczne na poszczególne jego składowe oraz informację o składnikach odżywczych jakich ono dostarcza.

mama alergika gotuje
© Dietetycy.org.pl

Podsumowanie

Przepisy z Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie, które chciałabym wypróbować to przede wszystkim krem z boczniaków i boczniaki z grilla – przyznaję, że nie wykorzystuję ich często w kuchni, więc czas ich spróbować. Zaciekawił mnie krem brokułowy z imbirem, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – a jako, że jestem łasuchem, chętnie spróbowałabym pralinek karobowych i babeczek marchewkowych. Książka Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie to dobrze opracowane przepisy, praktyczne porady oraz znane dania w nieco odmienionej formie. Godne polecenia osobom na diecie eliminacyjnej jak i rodzicom niejadków, którym skończył się repertuar w domowej gastronomii.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Jak radzić sobie z nudnościami

Książka jest dostępna na stronie mamaalergikagotuje.pl

Patronat medialny dietetycy.org.pl

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl