Zbyt mała ilość owoców i warzyw w diecie a ryzyko przedwczesnego zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych

Avatar photo
warzywa owoce

Zalety prowadzenia diet opartych na roślinach są doskonale znane i poruszane w wielu publikacjach. Ze świata badań naukowych w dziedzinie żywienia dociera coraz więcej doniesień na temat konsumpcji owoców i warzywa a stanu zdrowia.

Wstępne wyniki nowego badania pokazują, że konsumpcja niewystarczającej ilości owoców i warzyw może powodować miliony przedwczesnych zgonów na skutek chorób serca i udarów rocznie. W badaniu oszacowano, że około 1 na 7 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych można powiązać z jedzeniem niewystarczającej ilości owoców, a 1 na 12 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych można powiązać z jedzeniem niewystarczającej ilości warzyw.

Badania

Badania prowadzono przez naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tufts University (USA). „Nasze odkrycia wskazują na potrzebę działań społecznych w celu zwiększenia spożycia owoców i warzyw na całym świecie”. Autorzy przedstawili wyniki badań na Nutrition 2019, dorocznym spotkaniu American Society for Nutrition, które odbyło się w dniach 8-11 czerwca 2019 r. w Baltimore.

Dlaczego owoce i warzywa?

Owoce i warzywa są dobrym źródłem m.in. błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, przeciwutleniaczy i fenoli, które, jak wykazano, mają wiele właściwości prozdrowotnych. Osoby, które jedzą więcej tych pokarmów, są również mniej narażone na nadmierną masę ciała, co także zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

owoce warzywa
© Katarzyna Białasiewicz / 123RF

Globalne priorytety żywieniowe tradycyjnie koncentrują się na dostarczaniu wystarczającej ilości kilokalorii z dietą, kontroli niedoborów witamin i redukcji spożycia soli i cukru. Poniższe odkrycia wskazują na potrzebę zwrócenia jeszcze większej uwagi na zwiększenie dostępności i konsumpcji żywności, takiej jak owoce, warzywa i rośliny strączkowe – co stanowi pozytywny komunikat o ogromnym potencjale globalnej poprawy stanu zdrowia.

Optymalne spożycie owoców i warzyw

Opierając się na wytycznych żywieniowych i badaniach czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, badacze określili optymalne spożycie owoców na 300 gramów dziennie, co odpowiada mniej więcej dwóm małym jabłkom. Optymalne spożycie warzyw, w tym roślin strączkowych, określono na 400 gramów dziennie, co odpowiada około trzem filiżankom surowej marchwi.

Zobacz również
potas

 Naukowcy oszacowali średnie krajowe spożycie owoców i warzyw z badań oraz danych o dostępności żywności z 113 krajów (około 82% ludności świata), a następnie połączyli te informacje z danymi na temat przyczyn zgonów w każdym kraju i danymi dotyczącymi związanego z tym ryzyka sercowo-naczyniowego z nieodpowiednim spożyciem owoców i warzyw. Na podstawie danych z 2010 r. naukowcy oszacowali, że niskie spożycie owoców powoduje prawie 1,3 miliona zgonów z powodu udaru i ponad 520 000 zgonów z powodu choroby wieńcowej serca na całym świecie każdego roku. Ocenia się także, że niskie spożycie warzyw powoduje około 200 000 zgonów z powodu udaru i ponad 800 000 zgonów z powodu choroby wieńcowej.

Podsumowanie

Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów na świecie. Kraje w Azji Południowej, Azji Wschodniej i Afryce Subsaharyjskiej miały niskie spożycie owoców i wysoki odsetek zgonów związanych z udarem, natomiast kraje Azji Środkowej i Oceanii miały niskie spożycie warzyw oraz wysoki odsetek związanych z nimi chorób wieńcowych. Według grup wiekowych, niskie spożycie owoców i warzyw miało największy wpływ na przedwczesne zgony z powodu chorób układu krążenia wśród młodszych dorosłych. Według płci, niskie spożycie owoców i warzyw miało największy wpływ na przedwczesne zgony z powodu chorób układu krążenia u mężczyzn, prawdopodobnie dlatego, że kobiety mają tendencję do spożywania większej ilości owoców i warzyw oraz ogólnie prowadzenia zdrowszej diety.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190610100624.htm