Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej [Recenzja]

Avatar photo
ziemniak recenzja

Ziemniaki to warzywa kojarzące się z niedostatkiem. W czasach II wojny światowej czy siermiężnej komuny wraz z chlebem, czy kaszą stanowiły najważniejszy element diety. Czasy się zmieniły, podobnie jak spożycie ziemniaków, których rok rocznie jadamy coraz mniej. Dlaczego? Możliwe, że złą passę ziemniaki zawdzięczają mitowi, jakoby miały podstępnie tuczyć jedzącego.

Przeważnie nie doceniamy ziemniaków i ich wartości odżywczych. Podajemy je gotowane, smażone, opiekane czy jako purée, placki czy kopytka i kluski. Repertuar dość ograniczony, prawda? A gdyby tak poszukać niestandardowych pomysłów na przyrządzenie tych warzyw? Z pomocą i blisko setką inspirujących przepisów przychodzą autorki „Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej.

Tytuł: Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej
Autorzy: Katarzyna Pilitowska, Zofia Pilitowska
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 256

Pyszne przepisy z ziemniakami

Duet autorek to matka i córka, które we wstępie „Ziemniak, Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej” opowiedziały o swoich doświadczeniach związanych z tym warzywem. Zafascynowane możliwościami kulinarnymi, jakie dają ziemniaki, zebrały sześć kategorii przepisów.

– Zagniecione. W tej części znalazły się znane i lubiane ziemniaczane dania, jak knedle, kopytka w dwóch wariantach, pyzy, cepeliny, kluski śląskie i szare.

– Smażone. Od najbardziej oczywistych placów po draniki znane zza wschodniej granicy, przez swojskie kotleciki ziemniaczano-serowe i tak egzotyczne warianty, jak bombajska bułka z kulką ziemniaczaną.

– Zapiekane. Tu znalazł się dość znany kugel, ale i mniej oczywiste złote bataty z libańskim sosem czosnkowym toum. Niecodzienne dania jak bubble and squeak z kimchi oraz litewska zapiekanka z grzybami zaskoczą niejednego domownika.  

– Zlepione i jednogarnkowe. Tu znalazłam danie, które muszę w najbliższym czasie wypróbować, a mianowicie pieczone ziemniaki z karmelem i wędzoną śliwką. Ciekawa też wydaje się afrykańska zupa z masłem orzechowym czy nawet pizza z ziemniakami. Niewiele osób wie, że można nawet upiec chleb z ziemniakami! Specjałami kuchni rosyjskiej opisane w „Ziemniak, Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej”, które uwzględniają ziemniaki, są knysze i okroszka. Warte spróbowania!

– Z ziemniakami dookoła świata. Dania zebrane w tej części są bardzo egzotyczne. Od tradycyjnego tureckiego burka z fetą, przez indyjskie samosy z ziemniakami, grecką musakę aż po tombet rodem z Majorki.

  • Ziemniak na słodko. Można by rzec, że to dania dla wybitnych smakoszy – lekko pomarańczowy sernik z ziemniakami, pączuchy cynamonowe, migdałowe ciasto ziemniaczane czy rogaliki ziemniaczane z konfiturą zadowolą podniebienie i dostarczą porządny zastrzyk energii.

Podsumowanie

Książka „Ziemniak, Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej” to bardzo atrakcyjny zbiór przepisów. Pięknie wydany i zilustrowany. Propozycje dań są niebanalne i mogą zaskoczyć niejednego biesiadnika. Pozycja warta uwagi.