Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować (recenzja książki)
Dzisiejsze tempo życia spowodowało, że coraz bardziej odsuwamy się od natury. Nie zwracamy uwagi na bogactwo otaczającego nas świata i dobrodziejstwa, które oferuje nam matka natura.
Roślina, która dziko rośnie w naszym ogrodzie, którą spotykamy, idąc na spacer po łące, jest dla nas pospolitym chwastem. Czy słusznie tak myślimy? Z książki Magdaleny Gorzkowskiej możemy dowiedzieć się jak wykorzystać wiele omijanych przez nas roślin i jaki pożyteczny wpływ mogą mieć na organizm i zdrowie.
Tytuł: | Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować |
Autor: | Magdalena Gorzkowska |
Wydawnictwo: | BOSZ |
Rok wydania: | 2019 |
Ilość stron: | 184 |
Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować
Autorka książki „Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować” zebrała informacje na temat 42 roślin i możliwych ich zastosowań. Poradnik oferuje przepisy na napary, wyciągi, odwary, syropy, nalewki, soki, wina. Możemy też spotkać receptury na maści, olejki, maseczki, a nawet sałatki.
Podane w książce przepisy składają się z łatwo dostępnych składników. Są proste i nieskomplikowane. Pod każdą recepturą znajduje się krótki opis przygotowania, na co jest zalecana i jej dawkowanie.
Najbardziej nietypową rzeczą w tej książce jest jej konstrukcja, która spodziewalibyśmy się, że będzie alfabetyczna. Jednak autorka zdecydowała się wypisać rośliny, patrząc na czas ich zbiorów. Pierwsze zioło w spisie treści, gwiazdnica pospolita może być zbierana już od 15 marca. Z kolei śliwa tarnina od 20 września. Podane przez Gorzkowską terminy zbiorów odnosi się do czasu kwitnienia roślin w Polsce Centralnej. W innych regionach kraju może się nieco różnić.
Czego dowiesz się o ziołach?
Każda roślina, która została opisana w książce, jest łatwo dostępna, nieobjęta ochroną i można ją łatwo uprawiać w ogrodzie. Przy znajdujących się w poradniku ziołach umieszczone zostały ich ryciny i zdjęcia, z krótkimi opisami. Ponadto możemy dowiedzieć się, gdzie rośliny występują, zapoznać się z ich krótką leczniczą historią, jak je zbierać i w jakim celu je stosować.
Przy niektórych roślinach zamieszczone są uwagi o maksymalnym czasie ich stosowania i przeciwwskazaniach. Autorka książki zaznacza we wstępie, iż podane przez nią medykamenty nie zastępują leczenia ani wizyt u lekarza. Są one tylko suplementami w codziennej diecie i warto przed zastosowaniem wymienionych roślin skonsultować się z lekarzem.
Podsumowanie
Dla kogo jest ta książka? Książka jest idealną opcją dla ludzi chcących nawiązać bliższy kontakt z naturą, interesujących się tematyką ziół, ale niewiedzących, od czego zacząć.
Ten poradnik może być wartościowym kompendium wiedzy dla osób, które miały już styczność z różnego typu ziołowymi wyrobami. Książkę te można polecić ludziom, którzy szukają domowych, naturalnych sposobów na walkę z powszechnymi dolegliwościami takimi jak kaszel, problemy z trawieniem, z osłabioną odpornością. Znajdziemy tam również coś na jesienną chandrę.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować (recenzja książki)
Studentka III roku Technologi Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Interesuje się żywnością jej wytwarzaniem i przetwarzaniem oraz mikrobiologią produktów spożywczych.