Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie [RECENZJA]
Tematyka żywienia dzieci należy do najszerzej omawianych w toku studiów dietetycznych. Tej dziedzinie żywienia poświęcone są liczne konferencje, publikacje naukowe, artykuły popularnonaukowe oraz wiele programów rządowych i pozarządowych. Zalecenia dotyczące żywienia najmłodszych podlegają systematycznym modyfikacjom, co odzwierciedla postępy w naukach medycznych i żywieniowych.
Tytuł: Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie |
Autor: prof. dr hab. n. med. Marian Krawczyński [Red.] |
Wydawnictwo: Help-Med s.c. |
Rok wydania: 2015 (wyd. drugie) |
Ilość stron: 304 |
Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie
„Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie” to świetnie opracowany podręcznik akademicki stanowiący kompendium aktualnej wiedzy z zakresu dietetyki dziecięcej. Autorzy opracowania to wybitni profesorowie, kadra naukowa oraz lekarze praktycy zajmujący się tą dziedziną.
Podręcznik ten został podzielony na trzy części dotyczące ogólnych zasad żywienia, żywienia dzieci zdrowych i leczenia żywieniowego dzieci chorych.
Co znajdziemy w środku?
W pierwszej części znalazły się zagadnienia związane z żywieniem ciężarnych, walorami mleka kobiecego, żywienia parenteralnego oraz psychologicznych aspektów żywienia. Autorzy poruszyli tu także kwestię nurtującą wielu rodziców, a mianowicie bezpieczeństwa dodatków do żywności w aspekcie zdrowia dzieci.
W części drugiej opracowano informacje dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego niemowląt, także tych przedwcześnie urodzonych. Wprowadzania diet eliminacyjnych u dzieci, zasad probiotykoterapii u niemowląt czy zasad zbiorowego żywienia realizowanego w szkołach.
Najobszerniejszą częścią podręcznika „Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie” stanowi ta dotycząca leczenia żywieniowego dzieci chorych. Autorzy omówili tu zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego w biegunkach, zaparciach, chorobach wątroby, niedożywieniu, anoreksji i bulimii czy nadwadze i otyłości. W tej części znaleźć też można rozdziały poświęcone cukrzycy typu I, mukowiscydozie, chorobach układu oddechowego, moczowego i krążenia a także zasady postępowania żywieniowego w chorobach nowotworowych czy neurologicznych.
O podręczniku
Tekst podręcznika jest zwięzły, komunikatywny, trudniejsze terminy zostały wytłuszczone i wytłumaczone. Dla łatwiejszej orientacji czytelnika w treści autorzy opracowali kilkadziesiąt tabel, a dla osób chcących zapoznać się z tematem jeszcze dokładniej każdym z rozdziałów zaopatrzony jest spisem wartościowych materiałów źródłowych.
Dla kogo książka?
Opiekunowie dzieci zdrowych, chcąc kształtować u nich prawidłowe nawyki żywieniowe mogą samodzielnie zapoznać się z wytycznymi, bazując na wiarygodnych źródłach popularnonaukowych lub zasięgnąć fachowej porady lekarzy czy dietetyków. Rodzice dzieci chorych częściej często poszukują pomocy ekspertów, gdyż zapewnienie prawidłowo zbilansowanej diety w jednostkach chorobowych jak celiakia, mukowiscydoza czy cukrzyca typu I wymagają wiedzy i doświadczenia.
Dla obu grup rodziców „Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie” będzie dużą pomocą. Ten napisany zrozumiałym językiem podręcznik, wskaże zasady prawidłowego żywienia, pomoże zrozumieć zmiany zapotrzebowania na składniki pokarmowe wraz z rozwojem dzieci, a także wskaże popularne błędy żywieniowe i sposoby na ich unikanie.
Z zasobów książki jednak, w pełni skorzystają studenci kierunków lekarskich, pielęgniarstwa, dietetyki czy ochrony zdrowia. Kompleksowo zebrane informacje pozwolą na szybkie usystematyzowanie zdobytej wiedzy i powtórkę do egzaminów. Dla osób z dyplomem przypomnienie i uaktualnienie zdobytej wiedzy. „Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie” to pozycja, która powinna znaleźć się na wyposażeniu biblioteczki każdego dietetyka praktyka.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl