Zdaniem zespołu naukowców z Pennsylvania State University dostępna na rynku żywność dla niemowląt, która rzekomo składa się głównie z ciemnozielonych warzyw, jest w rzeczywistości słodzona puree owocowym i często nie zawiera wysokiego odsetka ciemnozielonych warzyw. Jak zauważają autorzy, jeśli małe dzieci nie próbują smaku brokułów, szpinaku, brukselki i jarmużu oraz wielu innych zielonych warzyw, w przyszłości mogą niechętnie zjadać tego typu pokarmy
Dlaczego smak jest ważny?
Liczne badania wskazują, że małe dzieci powinny mieć możliwość wielokrotnego próbowania warzyw, aby je polubić.
Ta praca jest kluczowa, ponieważ pokazuje, że obecne produkty na rynku nie spełniają tej roli, ponieważ smak warzyw jest maskowany – nawet gdy warzywa znajdują się na liście składników.
Warzywa są podstawą naszej diety, dlatego też rośnie zainteresowanie promowaniem akceptacji i spożycia warzyw przez niemowlęta, aby pomóc w ustaleniu wzorców zdrowego żywienia także w przyszłości. Naukowcy sugerują, że rodzice często mogą być wprowadzali w błąd po przeczytaniu wyłącznie opisu, a nie spróbowaniu danego produktu, który chcą podawać dziecku.
Jak maskowany jest smak warzyw?
Niedawna ankieta dotycząca produktów żywnościowych dla niemowląt w Stanach Zjednoczonych wykazała brak różnorodności rodzajów oferowanych warzyw. Przede wszystkim nie było dostępnych w handlu produktów wyłącznie na bazie ciemnozielonych warzyw. Zamiast tego ciemnozielone warzywa często były mieszane z owocami lub czerwonymi/pomarańczowymi warzywami – takimi jak dynia czy kabaczek – które zapewniają dodatkową słodycz porcji.
Na czym polegało badanie?
W badaniu, niedawno opublikowanym w „Appetite” , naukowcy przeprowadzili analizy opisowe, aby ilościowo profilować właściwości sensoryczne 21 komercyjnych pokarmów dla niemowląt (przeznaczonych dla 7-8-miesięcznych dzieci lub starszych) zawierających warzywa i tych przygotowanych w laboratorium (na bazie jarmużu, wody i sacharozy).
Jedenaście doświadczonych dorosłych panelistów, po 14,5 godziny wstępnego szkolenia, oceniło wszystkie 22 produkty – w trzech egzemplarzach – pod kątem 14 cech smaku, zapachu i tekstury. Produkty zostały wybrane w ten sposób, aby reprezentować jak najwięcej głównych marek żywności dla niemowląt. Żywność dla dzieci z dodatkiem mięsa, ziaren lub takich zawierające rzadkie owoce lub jagody zostały wykluczone z badań.
Wnioski
Paneliści stwierdzili, że produkty zawierające owoce były nie tylko słodsze niż produkty, które nie zawierały owoców, ale także miały wyższy aromat owocowy i niższy aromat warzywny. Zasadniczo profile sensoryczne bazowały na pierwszym lub głównym składniku. Ponieważ niewiele produktów miało ciemnozielone warzywa jako główny składnik, ciemnozielony smak warzyw nie był często wyczuwany.
Badanie sugeruje więc, że profile sensoryczne dostępnych pokarmów dla niemowląt mogą niewystarczająco spełniać swoją rolę, aby ułatwić większą akceptację zielonych warzyw dla najmłodszych.
Podsumowanie
Naukowcy mówią o tym, że istnieją zrozumiałe powody, dla których warzywa nie są preferowane – są bardziej gorzkie niż inne pokarmy i mają mniej intensywny, subtelniejszy zapach niż większość innych pokarmów roślinnych.
Najlepszym sposobem, aby polubić smak ciemnozielonych warzyw, jest powtarzalność ich próbowania, co ma szczególne znaczenie dla niemowląt i małych dzieci.
Źródło: Alyssa J. Bakke, Elizabeth M. Carney, Molly J. Higgins, Kameron Moding, Susan L. Johnson, John E. Hayes. Blending dark green vegetables with fruits in commercially available infant foods makes them taste like fruit. Appetite, 2020; 150: 104652
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl