Najtańsze źródło wartości odżywczych
Zdrowa dieta opiera się na bogactwie owoców i warzyw. Smaczna, zdrowa ale ostatnio coraz bardziej kosztowna. Pędzące w górę ceny artykułów spożywczych sprawiają, że wielu osób mimo szczerych chęci zwyczajnie nie stać na optymalną dietę dla zdrowia. Aby pomóc rozwiązać ten kłopot sprawą zajęli się badacze z University of Washington z zespołu dr. Adama Drewnowskiego. W tym celu stworzyli specjalny affordability index, który daje informację ile uzyskujemy wartości odżywczych za każdy wydany grosz.
Zdrowo i tanio – ziemniaki i fasola
Zwycięsko z tak postawionej konfrontacji wyszedł popularny ziemniak. To właśnie tak lubiane, powszechne w Polsce warzywo zawiera wiele cennych wartości odżywczych, w tym potas, witaminę c, magnez oraz błonnik. Tuż za nim uplasowała się fasola, przynosząca podobne korzyści zdrowotne w przeliczeniu na wydane pieniądze.
Jeszcze zdrowiej… ale drożej
Badanie o którym piszemy było uruchomione z funduszu amerykańskiego, zajmującego się ziemniakami właśnie (United States Potato Board) i potwierdziło, że ziemniaki stanowią doskonały wybór żywieniowy niezależnie od statusu materialnego konsumenta. Porównywano 98 różnych warzyw i wśród nich stwierdzono jeszcze zdrowsze produkty – szczególnie dobrze wypadły warzywa ciemnozielone – ale biorąc aspekt ekonomiczny nie były już te wyniki tak korzystne.
Badanie zostało opublikowane w ogólnodostępnym artykule „Vegetable Cost Metrics Show That Potatoes And Beans Provide Most Nutrients Per Penny” w Plos One.
Źródło: plosone.org
Przeczytaj także: tanie zakupy spożywcze – jak to robić?
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Jak kupować jedzenie? » Najtańsze źródło wartości odżywczych