AICR: Jeden kieliszek wina lub piwo dziennie podnosi ryzyko raka piersi

Avatar photo
wino kobieta

Najnowszy raport AICR (American Institute for Cancer Research) oraz WCRF (World Cancer Research Fund) wskazuje na negatywny wpływ picia alkoholu – nawet 1 kieliszka tak cenionego zdrowotnie w niektórych badaniach wina – jako czynnik zwiększenia ryzyka zachorowania na raka piersi, czyli formy raka najczęściej występującej u kobiet. Jest to raport oparty o 119 dotychczasowych badań w tym zakresie, stąd trudno przejść obok jego wniosków obojętnie.

O jak dużym ryzyku mowa?

W przypadku spożycia 10 gramów alkoholu dziennie (około kieliszek wina) badacze mówią o:

  • 5% wzroście ryzyka u kobiet w wieku przed menopauzą
  • 9% wzroście ryzyka u kobiet w wieku po menopauzie

Co w zamian dla zachowania zdrowia?

Na szczęście raport wskazuje także po raz pierwszy sposób w jaki można obniżyć ryzyko zachorowania – są nim ćwiczenia fizyczne takie jak szybkie bieganie lub jazda na rowerze, co ma swoje oparcie w dotychczasowych wynikach badań naukowych (17% niższe ryzyko w okresie przed menopauzą w stosunku do najmniej aktywnych, 10% u kobiet po menopauzie).

wino
Luis Molinero / 123RF

Ponadto wskazuje się na związek otyłości i nadwagi ze zwiększeniem ryzyka raka piersi u kobiet po menopauzie, niższe ryzyko u kobiet, które karmiły piersią – co też ważne wskazuje się na konkretne rozwiązania dietetyczne, które sprowadzają się do stosowania zdrowej diety w celu obniżenia ryzyka zachorowania.

Zobacz również
toczeń rumieniowaty

3 zalecenia dla zdrowia

Raport wskazuje trzy czynniki, które są kluczowe dla zachowania zdrowia:

  • Stosowanie aktywności fizycznej
  • Utrzymywanie prawidłowej masy ciała
  • Ograniczenie spożycia alkoholu

Źródło: aicr.org