Ból trawienia – Justyna Pardyka [Recenzja]

Avatar photo
ból trawienia

Choroby obejmujące obszar przewodu pokarmowego często dają objawy bólowe. Jest to jeden z pierwszych bodźców motywujących do poszukiwania ich przyczyny. Dyskomfort spowodowany bólem, często skutkuje gwałtowną zmianą diety, która przynosi jedynie doraźne efekty. Bez postawienia jednak właściwej diagnozy nie jest możliwe podjęcie prawidłowej terapii ani żywienia.

ból trawienia

Ból trawienia

Układ pokarmowy jest skomplikowanym systemem współdziałających ze sobą narządów i organów, jak również zespołu mikroorganizmów. O jego budowie, funkcjach, a także najczęstszych problemach przeczytacie w książce Justyny Pardyki pt. „Ból trawienia”.

Autorka jest dietetyczką. Artykuły jej autorstwa znajdziecie również na stronie dietetycy.org.pl, które możecie przeczytać tutaj: https://dietetycy.org.pl/author/justyna-pardyka/.

Budowa diety

W swojej książce Justyna Partyka opisała 6 najważniejszych chorób dotykających układ pokarmowy. Każdą z nich przedstawiła według schematu omawiającego objawy, diagnostykę, leczenie i dietę.

W kolejnych rozdziałach autorka skrupulatnie omówiła liczne rodzaje diet leczniczych stosowanych u osób z chorobami przewodu pokarmowego. W opisach znalazły się między innymi dieta lekkostrawna, ubogoresztkowa, diety eliminacyjne, w tym bezlaktozowa i bezglutenowa, dieta low-FODMAP oraz SCD, a także bardzo specjalistyczne jak dieta GAPS – Gut And Psychology Syndrom – zespół psychologiczno-jelitowy oraz Bi-Phasic Diet.

W książce „Ból trawienia” autorka opisała także kilka uznanych diet prozdrowotnych, takich jak śródziemnomorska, DASH i fleksitariańska. Poza częścią teoretyczną Justyna Pardyka zaproponowała także kilkadziesiąt autorskich przepisów do wykorzystania przy różnych dietoterapiach chorób układu pokarmowego.

Część przepisowa

We wprowadzeniu do części przepisowej autorka omówiła czym kierować się przy wyborze produktów, jakie techniki kulinarne powinny być wykorzystywane najczęściej, a których lepiej unikać. Podała też liczne praktyczne wskazówki jak ułatwić sobie pracę w kuchni.

Wśród ciekawszych przepisów śniadaniowych warto wspomnieć o placuszkach truskawkowych, naleśnikach gryczanych, jaglance truskawkowej, chlebie na sodzie czy gofrach kukurydzianych.

Propozycje obiadowe to między innymi risotto z cukinią, kurczak w ziołach z kukurydzą i kaszą jaglaną, leniwe kluski ryżowe czy krem pomidorowy z polentą. Na kolacje autorka przewidziała takie potrawy jak mozzarella z kaszą bulgur i bazyliową oliwą, szpinak z aromatycznym kurczakiem, placki z serka wiejskiego i cukinii czy sałatka ryżowa z tuńczykiem

Dla wielbicieli słodkości miłym urozmaiceniem diety leczniczej będzie z pewnością koktajl jaglano-bananowy, koktajl z kiwi, mango lassi czy babeczki z malinami albo twarożek truskawkowy.

Podsumowanie

Książka warta polecenia dla osób borykających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, u których jeszcze nie postawiono diagnozy, określającej typ schorzenia. Będą one mogły zapoznać się z typowymi chorobami, które często są diagnozowane w tym obszarze.

Czytelnicy dowiedzą się także jakie rodzaje diet leczniczych są stosowane przy poszczególnych dolegliwościach. Z książką „Ból trawienia” powinni też zapoznać się dietetycy prowadzący pacjentów, uskarżających się na dyskomfort ze strony układu trawiennego. Mogą zainspirować swoich podopiecznych praktycznymi przepisami i wspomóc ich dietoterapię.