Chleb orkiszowy. Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Chleb orkiszowy jest uznawany za produkt zdrowy. Zawiera wiele witamin, składników mineralnych i znaczną ilość błonnika. Znajdziemy w nim także fitosterole. Z artykułu dowiesz się, w jaki sposób chleb orkiszowy wpływa na zdrowie i czy faktycznie warto włączyć go do diety.
- Czym wyróżnia się chleb orkiszowy?
- Czy chleb orkiszowy zawiera gluten?
- Popularność chleba orkiszowego
- Wartości odżywcze
- Właściwości prozdrowotne
- Podsumowanie
Czym wyróżnia się chleb orkiszowy?
Chleb orkiszowy jak sama nazwa wskazuje, jest wypiekany z orkiszu. Orkisz należy do tzw. starożytnych odmian pszenicy. Starożytne odmiany mają duży potencjał do uprawy w warunkach rolnictwa ekologicznego. Z uwagi na zwiększone zainteresowanie rolnictwem ekologicznym w ostatnich latach, uprawa orkiszu jest coraz bardziej powszechna.
Pszenica orkisz była znana już 7 tys. lat p.n.e. Powszechnie uprawiano ją w starożytnej i średniowiecznej Europie. Do XX wieku orkisz był jednym z najpopularniejszych zbóż uprawianych w Europie. Nie dotyczyło to jednak Polski. W Polsce zalety orkiszu — wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne odkryto dopiero w latach 90. XX wieku. (1, 3)
Pod względem wartości odżywczej chleb orkiszowy jest podobny do pieczywa z pszenicy zwyczajnej. Zawiera jednak więcej błonnika. Chleb orkiszowy charakteryzuje się również wyższą zawartością selenu, kwasu foliowego i fitosteroli. Pszenica orkisz jest nie tylko wykorzystywana do produkcji chleba, ale także ciastek, krakersów, makaronów, płatków śniadaniowych i zdrowych batonów (3, 4)
Czy chleb orkiszowy zawiera gluten?
Chleb orkiszowy zawiera gluten. Gluten to mieszanina wielu białek, głównie gliadyny i gluteniny. Gluten stanowi magazyn białka w ziarnach pszenicy. Gluten może wywoływać alergię u ludzi. Jest również niebezpieczny dla osób z celiakią. Celiakia to choroba autoimmunologiczna. Objawia się nieprawidłową reakcją immunologiczną organizmu na białka glutenu. Może prowadzić do stanu zapalnego jelit (enteropatii). Skutkuje to gorszą absorpcją składników odżywczych w jelitach. (4, 5, 6) Osoby z nietolerancją glutenu i celiakią nie powinny spożywać chleba orkiszowego.
Popularność chleba orkiszowego
Badacze przeprowadzili badania ankietowe na temat pieczywa. Badani oceniali m.in. barwę, teksturę, zapach i smak pieczywa. 48% respondentów odpowiedziało, że “dość lubi” kolor pieczywa orkiszowego. 28% stwierdziło, że “dość lubi” jego kolor. 30% ankietowanych bardzo lubi zapach i smak pieczywa orkiszowego.
Chleb orkiszowy cieszy się popularnością wśród Polaków. 17% ankietowanych mężczyzn wskazało chleb orkiszowy jako ulubiony. Wyprzedził go tylko chleb ze słonecznikiem. Kobiety wskazały chleb orkiszowy jako ulubiony (17%). (7)
Wartości odżywcze
Chleb orkiszowy zawiera dużo węglowodanów złożonych, błonnika oraz białka. Znajdziemy w nim niewiele tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych. Badania wskazują, że ziarna orkiszu są wyjątkowo bogate w składniki mineralne: magnez, żelazo, fosfor i cynk. (8, 9, 10)
Wartość energetyczna (kcal) | w 100 g | w 28 g (porcja – 1 kromka) |
Białko (g) | 9,2 | 2,6 |
Tłuszcz (g) | 3,8 | 1,1 |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,5 | 0,1 |
Węglowodany (g) | 38 | 11 |
W tym cukry (g) | 0,8 | 0,2 |
Błonnik (g) | 5,3 | 1,5 |
Sól (g) | 1,5 | 0,4 |
Właściwości prozdrowotne
Ze względu na duże spożycie pieczywo stanowi źródło około 40% magnezu, 30% żelaza, fosforu i cynku w diecie. (1, 2) Jest też źródłem witamin A, D, E i witamin z grupy B.
Produkty z mąki orkiszowej obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. Zapobiegają również powstawaniu kamieni żółciowych i powodują długotrwałą sytość. Ponadto orkisz jest ceniony z uwagi na walory smakowe (w smaku przypomina orzechy). (11)
Chleb orkiszowy zawiera też dużo antyoksydantów, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki są cząsteczkami, które niszczą strukturę DNA, białek i tłuszczów. Przyczyniają się do przedwczesnego starzenia oraz powstawania wielu chorób. (12, 13)
Aminokwasy
Orkisz zawiera dużo tryptofanu w porównaniu do współczesnych zbóż. (14, 15) Tryptofan jest aminokwasem egzogennym. Oznacza to, że nie jest wytwarzany w organizmie i musi być dostarczany z pokarmem. Tryptofan jest prekursorem wielu związków, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Z tryptofanu powstaje m. in. serotonina — neuroprzekaźnik. Serotonina nieprzypadkowo jest nazywana hormonem szczęścia. Odpowiada za dobry nastrój, reguluje sen oraz apetyt.
Ponadto wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Jej niedobór może prowadzić nie tylko do zaburzeń psychicznych i neurologicznych, ale także pokarmowych. (16) Warto zatem włączyć do diety chleb orkiszowy, by zminimalizować ryzyko niedoboru serotoniny.
Błonnik
Chleb orkiszowy zawiera dużo błonnika. (4) Błonnik działa profilaktycznie w przypadku wielu chorób m.in. chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów. Błonnik skraca czas pasażu jelitowego oraz zwiększa objętość stolca. Dzięki temu skraca się czas kontaktu potencjalnych kancerogenów z błoną śluzową jelita grubego. Dlatego właśnie błonnik przeciwdziała powstawaniu nowotworu jelita grubego.
Błonnik stymuluje także rozwój korzystnych bakterii jelitowych. Istnieją sugestie, że może działać profilaktycznie w przypadku nowotworu przełyku. (17, 18) Badania wskazują również, że odpowiednie spożycie błonnika pochodzącego z produktów zbożowych zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita cienkiego. (19) Błonnik działa też profilaktycznie w przypadku nowotworu piersi u kobiet w wieku postmenopauzalnym oraz w przypadku nowotworu trzustki. (20, 21)
Zaleca się spożywać 30 g błonnika dziennie. Z danych dotyczących błonnika wynika, że zarówno w Europie, jak i w USA spożywa się go tylko 15-20 g na dobę. (1, 17) Włączenie chleba orkiszowego do diety może pomóc w wypełnieniu zaleceń i redukcji ryzyka wielu poważnych chorób.
Witamina A
Chleb orkiszowy jest bogaty w witaminę A. Witamina A działa pozytywnie na wzrok. Stymuluje układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu infekcji i ułatwia gojenie ran. (22, 23) Niedobór witaminy A predysponuje do zapalenia płuc. (24) Witamina A odpowiada także za prawidłowy rozwój płodu. Jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie ciąży. (25)
Witamina D
W chlebie orkiszowym znajdziemy także witaminę D. Wiele osób w Polsce cierpi na jej niedobór. (26) Niedobór witaminy D obserwuje się najczęściej u osób z chorobami autoimmunologicznymi. Należą do nich np. choroby tarczycy, reumatoidalne zapalenie stawów czy choroby zapalne jelit.
Witamina D usprawnia pracę układu immunologicznego. Zapobiega powstawaniu insulinooporności oraz cukrzycy. Działa przeciwnowotworowo. (27) Redukuje ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy, piersi, jajnika, trzustki, prostaty, mózgu, nerek, jelita grubego i białaczki. (26) Ponadto witamina D razem z witaminą K odpowiadają za prawidłową mineralizację kości. (28) Niedobór witaminy D obserwuje się u osób z demencją i chorobą Alzheimera.
Witamina E
Chleb orkiszowy jest źródłem witaminy E. Witamina E jest antyoksydantem i przeciwdziała starzeniu. Przeciwdziała miażdżycy i nadciśnieniu. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Poprawia pracę układu odpornościowego. Wpływa pozytywnie na płodność. (31, 32, 33, 34)
Witaminy z grupy B
W chlebie orkiszowym występują także witaminy z grupy B. Odpowiadają one za pracę układu nerwowego. Uczestniczą w wytwarzaniu neuroprzekaźników i przekazywaniu impulsów nerwowych. Biorą udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Ich niedobór wpływa negatywnie na wykorzystanie glukozy przez mózg. Odpowiednia podaż witamin z grupy B jest bardzo ważna dla osób w okresie dojrzewania, kobiet w ciąży i osób starszych. (35)
Fitosterole
Chleb orkiszowy zawiera fitosterole. (3) Fitosterole są cząsteczkami przypominającymi cholesterol. Występują w roślinach. Fitosterole obniżają absorpcję cholesterolu z pożywienia i obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL. Ich spożycie może obniżać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. (42, 46)
Badania wskazują, że fitosterole mają działanie przeciwnowotworowe. Fitosterole hamują produkcję kancerogenów, wzrost komórek nowotworowych oraz powstawanie naczyń krwionośnych w obrębie guza.
Zapobiegają także powstawaniu przerzutów poprzez stymulację apoptozy. (43, 45) Apoptoza to programowana śmierć komórki, która jest ściśle kontrolowanym procesem. Dzięki niej z organizmu usuwane są komórki uszkodzone, zmutowane, zainfekowane i zbędne. Na drodze apoptozy niszczone są komórki nieprawidłowe w tym nowotworowe. Apoptoza zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. (44)
Fitosterole szczególnie zmniejszają ryzyko powstawania nowotworu płuc, piersi, endometrium, przełyku, jelita grubego, jajników, jąder i prostaty. (46) Ponadto fitosterole zwiększają aktywność enzymów antyoksydacyjnych, przez co zmniejszają negatywne skutki stresu oksydacyjnego. (43)
Magnez
W chlebie orkiszowym znajdziemy dużo magnezu. Magnez pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Obniża ciśnienie krwi i zapobiega zaburzeniom pracy serca. Reguluje poziom witaminy D oraz wapnia. Odpowiada za metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Stabilizuje strukturę DNA. Objawy niedoboru magnezu to spadek nastroju, koncentracji i drażliwość. Niedobór magnezu może prowadzić do rozwoju depresji. Skutkuje także skurczami łydek, drętwieniem nóg, łamliwością paznokci i wypadaniem włosów. Może też powodować zaburzenia w wydzielaniu insuliny, co prowadzi do rozwoju cukrzycy. (29)
Fosfor
Chleb orkiszowy zawiera znaczne ilości fosfor. Fosfor wchodzi w skład wielu struktur naszego organizmu. Znajdziemy go w kościach, białkach, lipidach, kwasach nukleinowych i nukleotydach. Ponadto fosfor jest składnikiem ATP (adenozyno-5′-trifosforanu). ATP jest związkiem wysokoenergetycznym. Stanowi źródło energii w wielu procesach fizjologicznych. (50)
Żelazo
Kolejny ważny składnik mineralny, który występuje w orkiszu to żelazo. Żelazo jest potrzebne do syntezy DNA i wielu enzymów. W związku z tym pośrednio odpowiada za powstawanie hormonów, aminokwasów i neuroprzekaźników. Żelazo jest także składnikiem hemoglobiny — białka, które znajdziemy w czerwonych krwinkach. To właśnie dzięki hemoglobinie czerwone krwinki mogą transportować tlen. (36)
Niedobór żelaza może skutkować rozwojem anemii. Dochodzi wtedy do dysproporcji między zapotrzebowaniem organizmu na tlen a ograniczonymi możliwościami krwinek czerwonych. Do objawów niedokrwistości należy bladość skóry, jamy ustnej, gardła, spojówek i płytek paznokciowych. Paznokcie stają się także łamliwe i wklęsłe. Może także dochodzić do duszności, kołatania serca, omdleń, utraty przytomności. Osoby z anemią skarżą się także na zmniejszenie lub brak apetytu. Chorzy doświadczają także bólu i zawrotów głowy, problemów z koncentracją, przewlekłego zmęczenia, senności i zaburzeń snu. Mogą także pojawić się zaburzenia na tle hormonalnym — spadek testosteronu u mężczyzn oraz zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet. Często dochodzi także do insulinooporności, zaburzeń elektrolitowych oraz hiperlipidemii. Niedobór żelaza skutkuje także łamliwością, wypadaniem i przedwczesnym siwieniem włosów. (36, 37, 39)
Codziennie tracimy 1-2 mg żelaza poprzez złuszczanie się nabłonka jelitowego, naskórka i w wyniku menstruacji u kobiet. Kobiety są bardziej narażone na niedobór żelaza niż mężczyźni. Najlepszy wskaźnikiem poziomu żelaza w organizmie jest białko — ferrytyna. Ferrytyna magazynuje jony żelaza. Można zbadać jej poziom we krwi w czasie badań laboratoryjnych. (38) Istnieje wiele nieprzyjemnych skutków niedoboru żelaza. Warto więc zadbać o jego podaż z dietą, jedząc np. chleb orkiszowy. Produkty bogate w żelazo najlepiej łączyć z produktami bogatymi w witaminę C. Witamina C zwiększa wchłanialność żelaza. Na kanapkę z chleba orkiszowego warto więc położyć pomidora czy paprykę. (40)
Cynk
W chlebie orkiszowym znajdziemy także cynk. Cynk jest potrzebny do syntezy czerwonych krwinek, białek i hormonów. Wchodzi w skład wielu enzymów. Zapewnia odpowiedni stan skóry i błon śluzowych. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju depresji.
Dodatkowo odgrywa ważną rolę w utrzymaniu ciąży i rozwoju płodu. Jego niedobór może prowadzić do przedwczesnego porodu, wad cewy nerwowej i niskiej masy urodzeniowej. W kolejnych etapach życia dziecka niedobór cynku może powodować zaburzenia rozwoju psychomotorycznego i układu odpornościowego. (41)
Podsumowanie
Chleb orkiszowy jest produktem pozytywnie wpływającym na zdrowie. Do diety powinny włączyć go osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Chleb orkiszowy działa również antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo. Jego regularne spożycie może uchronić nas przed anemią.
Bibliografia:
- Siemianowska, E., Skibniewska, K. A., Tyburski, J., Majewska, K., Meyer-Wieneke, A., Heistermann, C. (2009). Zawartość błonnika pokarmowego i kwasu fitynowego w chlebie orkiszowym w zależności od odmiany pszenicy, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (63), 75 – 82
- Skibniewska, K. A., Legas-Bonk, A., Smoczyński, S. S. (2003). Badanie spożycia wybranych składników mineralnych z pieczywem przez mieszkańców Olsztyna, Bromat. Chem. Toksykol., 36, 225-228
- Solarov, M. B., Filipcev, B. (2020). Spelt vs Common Wheat: Potential Advantages and Benefits, Acta Innovations, 35, 57-64
- Kohajdova, Z. Karovicova, J. (2008). Nutritional Value and Baking Applications of Spelt Wheat, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 7(3), 5-14
- Biesiekierski, J. R. (2017). What is gluten?, Journal of Gastroenterology and Hepatology, 32(Suppl. 1), 78–81
- Green, P. H. R., Cellier, C. (2007). Celiac Disease, The New England Journal of Medicine, 357(17), 1731-1743
- Kowalska, H., Marzec, A., Mucha, M. (2012). Ocena sensoryczna wybranych rodzajów pieczywa funkcjonalnego oraz preferencje pieczywa wśród konsumentów, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 571, 67-68
- https://www.putka.pl/produkt/953/chleby-wagowe/chleb-orkiszowy-z-czarnuszka-1000-g
- Marques, C., Dauria, L., Cani, P. D., Bacceli, C., Rozenberg, R., Ruibal-Mendieta, N. L., &… Delzenne, N. M. (2007). Comparison of glycemic index of spelt and wheat bread in human volunteers, Food Chemistry 100, 1265–1271
- Ranhotra, G. S., Gelroth, J. A., Glaser, B. K., Lorenz, K. J. (1995). Baking and Nutritional Qualities of a Spelt Wheat Sample, LWT – Food Science and Technology, 28(1), 118-122
- Radomski, G., Bać, A., Mierzejewska, S. (2007). Ocena porównawcza wartości wypiekowej mąki pszennej i orkiszowej, Inżyniera Rolnicza, 5(93), 369-374
- Zieliński, H., Michalska, A., Ceglińska, A. (2008). Antioxidant Properties of Spelt Bread, Pol. J. Food Nutr. Sci., 58(2), 217-222
- Fang, Y., Yang, S., Wu, G. (2002). Free Radicals, Antioxidants, and Nutrition, Nutrition 18, 872– 879
- Abdel-Aal, E.-S., M., Hucl, P. (2002). Amino Acid Composition and In Vitro Protein Digestibility of Selected Ancient Wheats and their End Products, Journal of Food Composition and Analysis, 15, 737-747
- https://www.researchgate.net/profile/Abdul-Mumtaz/publication/287645735_L-asparaginase_as_a_critical_component_to_combat_Acute_Lymphoblastic_Leukaemia_ALL_a_novel_approach_to_target_ALL/links/5d2a254492851cf44081eb22/L-asparaginase-as-a-critical-component-to-combat-Acute-Lymphoblastic-Leukaemia-ALL-a-novel-approach-to-target-ALL.pdf
- Kesztelyi, D., Troost, F. J., Masclee, A. A. M. (2009). Understanding the role of tryptophan and serotonin metabolism in gastrointestinal function, Neurogastroenterol Motil., 21, 1239–1249
- Zalega, J., Szostak-Węgierek, D. (2013). Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy, Probl Hig Epidemiol., 94(1), 41-49
- Larsson, S. C., Giovannucci, E., Bergkvist, L.,Wolk. A. (2005). Whole grain consumption and risk of colorectal cancer: a population- based cohort of 60 000 women, Br J Cancer, 92, 1803- 1807
- Schatzkin, A., Park, Y., Leitzmann, M. F., Hollenbeck, A. R., Cross, A. J. (2008). Prospective study of dietary fiber, whole grain foods, and small intestinal cancer, Gastroenterology, 135, 1163-1167
- Park, Y., Brinton, L. A., Subar, A. F., Hollenbeck, A., Schatzkin, A. (2009). Dietary fiber intake and risk of Brest cancer in postmenopausal women: the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, Am J Clin Nutr., 90, 664-671
- Chan, J. M., Wang, F., Holly, E. A. (2007). Whole grains and risk of pancreatic cancer in a large population-based casecontrol study in the San Francisco Bay Area, California, Am J Epidemiol., 166, 1174-1185
- Huang, Z., Liu, Y., Qi, G., Brand, D., Zheng, S. G. (2018). Role of Vitamin A in the Immune System, J. Clin. Med., 7(258), 1-16
- Polcz, M. E., & Barbul, A. (2019). The Role of Vitamin A in Wound Healing, Nutrition in Clinical Practice 00(0), 1-6
- Timoneda, J., Rodríguez-Fernández, L., Zaragozá, R., Marín, M. P., Cabezuelo, M. T., Torres, L., Viña, J. R., Barber, T. (2018). Vitamin A Deficiency and the Lung, Nutrients, 10(1132), 1-29
- Maia, S. B., Souza, A. S. R., de Fátima Costa Caminha, M., da Silva, S. L., de Sá Barreto Luna Callou Cruz, R., dos Santos, C. C., Filho, M. B. (2019). Vitamin A and Pregnancy: A Narrative Review, Nutrients, 11(681), 1-18
- Rusińska, A., Płudowski, P., Walczak, M., Borszewska-Kornacka, M., Bossowski, A., Chlebna-Sokół, D., …& Zygmunt, A. (2018). Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018r, Post. Neonatol. 1, 1-24
- Galant K., Barg E., Kazanowska B. (2016). Witamina D a choroby metaboliczne, autoimmunologiczne i nowotworowe, Pediatr. Endocrinol. Diabetes Metab., 1, 31-37
- Wawrzyniak A., Mincer-Chojnacka I., KalickiB., Lipińska-Opałka A., Jobs K., Stelmasiak A. (2015). Plejotropowe działanie witamin D i K, Pediatr. Med. Rodz. 4, 374-381
- Iskra, M., Krasińska, B., Tykarski, A. (2013). Magnez – rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym oraz jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka, Arterial Hypertension, 17(6), 447-459
- Maciá, E. (2005). The role of phosphorus in chemical evolution, Chem. Soc. Rev., 34, 1-14
- Zaborska A., Krol J., Brodziak A. (2015). Witamina E właściwości i znaczenie dla człowieka, Przemysł spożywczy, 69(12), 28-31
- Schneider, K. (2005). Chemistry and biology of vitamin E, Mol. Nutr. Food Res., 49, 7-30
- Jeznach-Steinhagen, A., Czerwonogrodzka-Senczyna, A. (2013). Postępowanie dietetyczne jako element leczenia zaburzeń płodności u mężczyzn z obniżoną jakością nasienia, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 9(1), 14-19
- Cicek, N., Eryilmaz, O. G., Sarikaya, E., Gulerman, C., Gene, Y. (2012). Vitamin E effect on controlled ovarian stimulation of unexplained infertile women, J Assist Reprod Genet., 29, 325–328
- Goluch-Koniuszy, B., Kołodziejski, M. (2017). Spożycie witamin z grupy B w badaniach polskich na przestrzeni lat 2004-2016, Bromat. Chem. Toksykol., 50(2), 89-98
- Gupta, C. P. (2014). Role of Iron (Fe) in Body, Journal of Applied Chemistry, 7(11), 38-46
- Chełstowska, M., Warzocha, K. (2006). Objawy kliniczne i zmiany laboratoryjne w diagnostyce różnicowej niedokrwistości, Onkologia w Praktyce Klinicznej, 2(3), 105–116
- Słomka, A., Żekanowska, E., Piotrowska, K., Kwapisz, J. (2012). Metabolizm żelaza z zagadnieniami matczyno‑płodowego krążenia żelaza, Postepy Hig Med Dosw. (online), 66, 876-887
- Korzeniowska, K., Wietlicka, I., Jabłecka, A. (2012). Zaburzenia gospodarki żelaza Część 2. Niedobory żelaza, Farmacja Współczesna, 5, 146-150
- Valšíková, M., Červenka, J., Barkoci, Š., Sudzina, M. (2010). The evaluation of vitamin C content in fruits of vegetable pepper and tomato, Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 58(2). 281-286
- Szcześniak, M., Grimling, B., Meler, J. (2014). Cynk – pierwiastek zdrowia, Farm Pol, 70(7), 363-366
- Ostlund, Jr., R. E. (2002). Phytosterols in Human Nutrition, Annu. Rev. Nutr., 22, 533–49
- Woyengo, T. A., Ramprasath, V. R., Jones, P. J. H. (2009). Anticancer effects of phytosterols, European Journal of Clinical Nutrition, 63, 813–820
- Rudnicka, K. W., Szczęsna, E., Miszczyk, E., Mikołajczyk-Chmiela, M. (2011). Apoptoza i autofagia – mechanizmy i metody detekcji, Postępy biologii komórki, 38(2), 247-265
- Jiang, L., Zhao, X., Xu, J., Li, C., Yu, Y., Wang, W., Zhu, L. (2019). The Protective Effect of Dietary Phytosterols on Cancer Risk: A Systematic Meta-Analysis, Journal of Oncology, 2019, 1-11
- Marangoni, F., Poli, A. (2010). Phytosterols and cardiovascular health, Pharmacological Research, 61, 193–199
Dietetycy.org.pl » Żywność » Produkty Zbożowe » Chleb orkiszowy. Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Licencjonowany biolog. Studentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i biologii eksperymentalnej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Szczególnie interesują mnie zagadnienia związane z chorobą Hashimoto. Interesuje mnie również dieta wegetariańska oraz wpływ odżywiania na starzenie organizmu i rozwój chorób. Hobbystycznie zajmuję się poezją i gotowaniem. W wolnym czasie uwielbiam obcować z naturą w trakcie spacerów i wycieczek rowerowych.