Co jeść przy chorobach stawów i kości [RECENZJA]

Avatar photo

Co jeść przy chorobach stawów i kości to niewielka, popularnonaukowa książka w formie poradnika pod redakcją Iwony Czarkowskiej. Napisana w przystępny sposób naświetla czytelnikowi zmiany zachodzące w układzie kostnym pod wpływem fizjologicznych zmian wynikających ze starzenia się czy patologicznych procesów chorobowych.

Tytuł: Co jeść przy chorobach stawów i kości
Autor: Opracowanie zbiorowe
Rok wydania: 2013
Wydawnictwo: Dragon
Ilość stron: 96

Autorka wskazuje produkty niepolecane w diecie osób zagrożonych wystąpieniem chorób kośćca, kładąc nacisk na źródła składników odżywczych korzystnych dla układu kostnego. Jako źródła wapnia poza produktami mlecznymi autorka wymieniła szereg produktów roślinnych zwierających ten pierwiastek oraz podpowiada w jakich ilościach powinno się spożywać te produkty aby dostarczyć co najmniej 1000 mg wapnia.

Ciekawym pomysłem jest zestawienie siedmiu najkorzystniejszych dla zdrowia kości i stawów produktów spożywczych co daje pacjentowi jasny komunikat jakich wyborów żywieniowych powinien dokonać.

Ponad ¾ książki stanowią przepisy, dla ułatwienia zostały one zebrane względem pór roku i nazwy posiłków, co znacznie ułatwia komponowanie jadłospisów zarówno dietetykowi jak i samemu pacjentowi.

Przepisy są proste, urozmaicone – a zakup składników nie zmusza do długotrwałych poszukiwań w internetowych delikatesach. Przepisy są tak stworzone, by nawet niewprawne kulinarnie osoby poradziły sobie z prawidłowym komponowaniem i przygotowaniem jadłospisów. Przykładem takich zbilansowanych potraw może być zapiekanka warzywna, kluseczki kładzione serowo-szpinakowe czy nadziewane pieczone jabłka  Jest to cenne z uwagi, że problemy kostno-stawowe dotykają najczęściej osoby starsze, którym łatwiej jest odpowiednio zaplanować dietę stosując się do jasnych i rzetelnych zaleceń zebranych w jednym miejscu.

Książka przydatna w praktyce dietetyka – poddająca wiele pomysłów na tworzenie jadłospisów przeznaczonych dla osób z chorobami stawów i kości. Godna polecenia również dla pacjentów, którzy w przystępny sposób zapoznają się z zaleceniami żywieniowymi wskazanymi w swojej przypadłości i otrzymają praktyczne wskazówki co do przygotowania posiłków.