Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.
Wywiad ze Sławomirem Kulą – dietetykiem
Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:
Sławomir Kula
Ukończył studia licencjackie na kierunku dietetyka na Wydziale Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Swoją Poradnię Dietetyczną Świat Odżywiania prowadzi w Poznaniu od roku, a w planach ma rozpoczęcie studiów doktoranckich na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Poza tym jest wykładowcą w szkole policealnej TEB Edukacja w Pile na kursie „Dietetyka”.
DIETETYCY.ORG.PL: Panie Sławomirze, co zdecydowała w Pana przypadku o wyborze zawodu dietetyka?
SŁAWOMIR KULA: Zawsze wiedziałem, że chciałbym pracować „z ludźmi”, wraz z wiekiem zmieniło się to w chęć pracy w służbie zdrowia, a dietetyka to najlepszy sposób, by wprowadzić w życie stwierdzenie: „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Od zawsze byłem także fanem eksperymentowania w kuchni.
DIETETYCY.ORG.PL: Jak klienci reagują na „Pana Dietetyka” w zawodzie w którym króluje liczebnie płeć piękna?
SŁAWOMIR KULA: Pacjenci reagują na moją osobę bardzo pozytywnie – zarówno płeć piękna, jak i płeć piękniejsza. Część pań decyduje się na wizytę u „pana dietetyka”, ponieważ potrzebują męskiego podejścia do kwestii żywienia, o czym otwarcie mówią. Natomiast panom czasami jest łatwiej otworzyć się (a także pokazać swoje niedoskonałości) przed drugim mężczyzną.
Ale, swoją drogą, zawsze powtarzałem, że przed studiami mówiłem „przyszedłem”, po studiach licencjackich „przyszłem”, a po studiach magisterskich „przyszłam”. No i rozróżniam kolory turkusowy i burgund.
DIETETYCY.ORG.PL: Wspominał nam Pan, że zmierza w kierunku dietetyki sportowej. Proszę powiedzieć co jest największym wyzwaniem w przypadku tej sfery dietetyki?
SŁAWOMIR KULA: Według mnie, największym wyzwaniem jest przekonanie sportowca, że to co czyta w internecie na najróżniejszych forach, niekoniecznie jest zbieżne z prawdą. Nadal pojawia się wiele mitów, a do tego coraz nowsze mody.
DIETETYCY.ORG.PL: Jakie rejony dietetyki uważa Pan za najbardziej przyszłościowe – o których powinny myśleć młode osoby licznie wybierające kierunek dietetyczny na studiach?
SŁAWOMIR KULA: W ogóle uważam, że dietetyka jest bardzo przyszłościowa, zwłaszcza dietetyka kliniczna. Żywienie w jednostkach chorobowych jest szalenie istotne i coraz więcej osób z szeroko pojętej medycyny, zaczyna się do tego przekonywać, tak samo jak pacjenci, którzy swoją przygodę z dietetyką zaczynają od osób, które kończyły tylko krótkie kursy i przy niedoborze wiedzy dołożyły kolejnych zmartwień. Patrząc na trendy zdrowotne, dietetycy medyczni będą mieli jeszcze więcej roboty.
Co szczególnie polecam: | |
Najcenniejszy owoc: | banan |
Najzdrowsze warzywo: | burak |
Najzdrowsze do picia: | woda mineralna |
Na dobry początek dnia: | owsianka z owocem na jogurcie |
Na sycący obiad: | kasza owsiana z kurczakiem gotowanym na parze i warzywami |
Na szybką przekąskę: | owoce |
Stanowczo odradzam: | alkoholu |
Dziękujemy serdecznie Panu Sławomirowi za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !