Wywiad z: Dominika Murat i Joanna Kokoszka

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl. Dzisiaj bohaterem są dietetyczki z Poradni La Caloria – Joanna Kokoszka i Dominika Murat.

Joanna Kokoszka

Mgr Dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, promotorka i edukatorka zdrowego stylu życia oraz zrównoważonego sposobu żywienia. Specjalizuje się głównie w żywieniu chorób dietozależnych oraz autoimmunologicznych. Szczególnym zainteresowaniem darzy tematy wpływu żywienia na: stan skóry, płodności, samopoczucia psychicznego oraz fizycznego. Swoją wiedzę i praktykę zdobywała w wielu warszawskich szpitalach oraz poradniach dietetycznych. Jest zwolenniczką prostych i szybkich rozwiązań dietetycznych dopasowanych na miarę każdego portfela finansowego. Każdemu pacjentowi poświęca należytą uwagę i dopasowuje formę współpracy do jego indywidualnych potrzeb. Prowadziła cykl szkoleń związanych z żywieniem w pracy, świadomym odżywianiem, chorobach autoimmunologicznych, wpływie diety na skórę i procesy starzenia.

Dominika Murat

Absolwentka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Tytuł magistra uzyskała z wyróżnieniem. Swoją wiedzę i praktykę zdobywała w wielu warszawskich szpitalach, poradniach dietetycznych, a także podczas stażów oraz konferencji żywieniowych. Specjalistka w zakresie odżywiania w chorobach dietozależnych i autoimmunologicznych. Posiada bogate doświadczenie w prowadzeniu pacjentów z insulinoopornością, chorobą Hashimoto, czy zespołem policystycznych jajników. Pasjonatka zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia. Autorka wielu artykułów o tematyce żywieniowej. Systematycznie pogłębia swoją wiedzę, którą czerpie z najnowszych doniesień naukowych.

WYWIAD:

DIETETYCY.ORG.PL: Wielu młodych dietetyków po zakończonych studiach licencjackich staje przed trudnym wyborem placówki w której będą mogli realizować studia magisterskie. Obie jesteście Panie absolwentkami Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – czy i jeśli tak, to dlaczego poleciłybyście Panie kierunek Dietetyka (studia II stopnia) na WUM?

LA CALORIA: Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym ukierunkowana jest w dużej mierze na kształcenie przyszłych dietetyków pod względem znajomości problemów klinicznych pacjentów, modyfikacji objawów chorobowych i przebiegu choroby poprzez odpowiednie żywienie. Podczas studiów II stopnia odbywałyśmy wiele praktyk w warszawskich placówkach medycznych, które zwiększyły nasze pojęcie w kwestii istotności diety w różnych jednostkach chorobowych. Praktyka na studiach to jedno, a praktyka i praca jako pełnoprawny dietetyk to drugie. Jednak studia na tej uczelni niewątpliwie pomogły nam zwiększyć naszą wiedzę i świadomość w jakim kierunku podążać w opiece żywieniowej nad pacjentami. Jeżeli przyszły dietetyk oczekuje właśnie takiego kształcenia, co w naszej opinii jest kwestią bardzo istotną to zdecydowanie polecamy studia na tej uczelni.

DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzicie Panie wspólnie swoją poradnię – jakie są wady i jakie zalety wspólnego biznesu?

LA CALORIA: Na obecnym etapie prowadzenia biznesu nie widzę większych istotnych wad, które by warto wymieniać. Są momenty, w których każda z nas ma inny pogląd na określoną sprawę, jednak jak i w życiu poza biznesowym należy prowadzić dialog celem osiągnięcia porozumienia i jak najlepszych rozwiązań. Bardziej chciałabym się skupić na zaletach prowadzenia wspólnej działalności. Jedną z nich jest niewątpliwie możliwość dzielenia się swoją wiedzą dietetyczną i pomysłami na prowadzenie Poradni Dietetycznej, które mają za zadanie zwiększać jakość naszych usług. Równie ważną kwestią jest możliwość podziału pracy, która związana jest nie tylko z konsultacjami dietetycznym ale i prowadzeniem działalności jako takiej. Wspólne planowanie, kompromisy, opracowywanie strategii i kierunku prowadzenia firmy dają większe pole manewru niż działalność w pojedynkę. Każda z nas ma głowę pełną pomysłów w jaki sposób wzbogacać życie dietetyczne La Caloria.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Dominiko, uczestniczy Pani w konferencjach, kursach i szkoleniach – kto jest dla Pani autorytetem w dziedzinie dietetyki? Na co należy zwrócić uwagę dobierając wartościową formę doszkalania?

DOMINIKA MURAT: Podczas konferencji czy szkoleń spotkałam wielu interesujących, głoszących ciekawe poglądy, posiadających ogromną wiedzę i doświadczenie dietetyków. Nie jestem w stanie wymienić jednej postaci, która byłaby stricte moim autorytetem w dziedzinie dietetyki. Jest jednak pewna osoba, której nie poznałam na kursie czy szkoleniu, ale osobiście, w trakcie pracy zawodowej. Kiedy stawiałam swoje pierwsze kroki jako dietetyk, nauczyła mnie, jak postępować z pacjentem, udzielała wielu cennych rad i pokazała, jak poruszać się w tym zawodzie. Nie wiem, czy życzyłaby sobie, abym wymieniała jej nazwisko, dlatego niech to pozostanie tajemnicą.

Na rynku obecnie mamy całą gamę różnych szkoleń w zakresie dietetyki, więc niekiedy można się w nich zgubić. Ja wybieram w głównej mierze te, których temat najbardziej mnie interesuje. Te, dzięki którym będę mogła pogłębić swoją wiedzę lub dowiedzieć się, co nowego słychać w świecie dietetyki. W wyborze wartościowej formy doszkalania warto zwrócić również szczególną uwagę na prowadzących (którzy powinni być przede wszystkim praktykami), na program szkoleniowy i na instytucję lub sponsorów odpowiedzialnych za kurs.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Joanno specjalizuje się Pani w diecie płodności – czym jest taka dieta jak długo trwa i czy przynosi wymierne efekty?

JOANNA KOKOSZKA: Problem w staraniach o dziecko zaczyna dotykać co raz więcej par. Dieta płodności to dieta przygotowująca w odpowiedni sposób zdrowie obojga przyszłych rodziców na poczęcie dziecka. Ma zadanie przygotować organizm do zapłodnienia, wpływać na prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie przyszłego dziecka. Jej celem jest wzbogacenie organizmu we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, które są kluczowe we wspomaganiu płodności przed poczęciem, podczas trwania ciąży i po jej zakończeniu. Trzeba pamiętać, że dieta ma być elementem wspierającym w staraniach o potomstwo i stanowić jedną z większych składowych szeroko pojętego stylu życia. Dieta powinna trwać minimum trzy miesiące przed planowanym zapłodnieniem, jednakże jest to kwestia bardzo indywidualna, a jej efekty zależą również od przyczyn niepłodności czyli mam tu na myśli również wszystkie możliwe czynniki pozażywieniowe.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Dominiko, obecnie pojawiło się wiele fit celebrytek- specjalistek od dietetyki, glutenu i sulementacji jakie konsekwencje mogą spotkać osobę która bezkrytycznie podąża za poradami tych osób? Czy we własnej praktyce spotyka Pani pacjentów wymagających pomocy po przejściu modnych kuracji?

DOMINIKA MURAT: Nie chcę oceniać działalności fit-celebrytek, jako coś negatywnego. Uważam, że są one ludziom potrzebne i dobrze, ponieważ propagują zdrowy styl życia i motywują do zmiany. Jednak, bezkrytyczne podążanie za niektórymi trendami może mieć zgubne konsekwencje. Pozowane zdjęcia i idealne ciała fit-celebrytów, mogą wpędzić w kompleksy. Pacjenci często mają masę obowiązków na głowie i niezbyt dużo czasu na przygotowanie wymyślnych, składających się z „supereko” produktów potraw, promowanych przez takie osoby. Ślepe dążenie za gwiazdami mediów społecznościowych może przynieść odwrotny skutek, niż zakładany, dlatego warto mieć swój rozum i głowę na karku w osiąganiu postawionych sobie celów.

Zobacz również
owulacja

Oczywiście, że we własnej praktyce spotkałam się z pacjentami po przejściach modnych kuracji wyszczuplających. Najczęściej są to osoby, które dopadł efekt jojo, ponieważ wcześniej były na bardzo restrykcyjnych dietach. Takich pacjentów trzeba otoczyć szczególną opieką i zadbać o ich zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Joanno, udziela Pani porad także seniorom – z jakimi problemami przychodzą najczęściej osoby starsze? Czy w czasie Pani praktyki zauważyła Pani, że seniorzy stosują nadmierne ilości suplementów diety?

JOANNA KOKOSZKA: Problemy żywieniowe osób starszych są z reguły złożone i wynikają z wielu dolegliwości zdrowotnych, które towarzyszą tej grupie wiekowej. Najczęstszymi problemami z jakimi zmagają się Ci pacjenci to nadmierna masa ciała, która jest między innymi wynikiem chorób towarzyszących jak i nieodpowiedniej podaży jedzenia względem dziennego zapotrzebowania energetycznego. Osoby starsze mają często problem z odpowiednim odczuwaniem łaknienia. Albo jest ono zbyt duże lub zbyt niskie. Jeżeli chodzi o podaż suplementów diety do rzeczywiście osoby starsze częściej i chętniej po nie sięgają niż inni pacjenci, ale nie koniecznie uznałabym, że jest to nadmierna ilość. Na pewno zdarzają się przypadki osób, które nadużywają tej grupy produktów jednak ja w swojej dotychczasowej praktyce nie zaobserwowałam aby była to duża liczba osób w tym przedziale wiekowym.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: awokado
Najzdrowsze warzywo: jarmuż
Najzdrowsze do picia: woda mineralna
Na dobry początek dnia: pełnowartościowe śniadanie
Na sycący obiad: kaszotto z warzywami i rybą
Na szybką przekąskę: garść orzechów
Stanowczo odradzam: słodkie wyroby piekarnicze

 

Dziękujemy serdecznie Paniom za udzielenie wywiadu.