Czarne oliwki a zielone oliwki. Które są zdrowsze, czym się różnią?
Oliwki są zaraz obok owoców i ryb tym co najbardziej przychodzi na myśl kiedy mowa jest o zdrowej diecie śródziemnomorskiej. Oliwka jednak oliwce nierówna i to nie tylko ze względu na pochodzenie czy kraj pochodzenia. Czym różnią się oliwki zielone oraz czarne, a także po które lepiej sięgnąć?
Skąd bierze się różnica w kolorze? Decyduje faza dojrzewania
Zielone oliwki to te, które są wcześniej zebrane z drzewka. Jeszcze zanim dojrzeją mają barwę szarawą, potem zmieniają się w barwę zieloną, różowieją, brązowieją i finalnie czernieją. Kiedy zbierane są na końcu całego tego procesu – uzyskujemy oliwki czarne. Oliwki zielone zbierane są gdy już się w pełni rozwiną lecz zanim zaczną zmieniać kolor. Oczywiście dostępne obecnie na rynku oliwki są zawsze poddawane procesowi przygotowania do spożycia niezależnie od tego czy mamy do czynienia z oliwkami czarnymi czy też zielonymi. Pozwala on na uszlachetnienie ich finalnego smaku.
Różnice w smaku. Każda oliwka jest cenna
Oba typy oliwek różnią się smakiem – zielone są co do zasady twardsze i odrobinę bardziej gorzkie niż czarne choć bardzo dużo tak naprawdę zależy od procesu obróbki. Zazwyczaj zielone oliwki są faszerowane zaś czarne wydrążone w środku, co sprawia, że drugie chętniej używane są jako składnik różnych sałatek i dodatek do dań. Zielone natomiast częściej spożywa się jako przekąskę.
Właściwości zdrowotne oliwek
Otyłość i cukrzyca
🔎 Badanie na myszach z 2024 roku [1] wykazało, że kwas elenolowy, naturalny związek występujący w oliwkach, może obniżać poziom cukru we krwi i wspomagać utratę masy ciała. Otwiera to drogę do opracowania bezpiecznych i tanich produktów naturalnych do zarządzania otyłością i cukrzycą typu 2.
Które oliwki są zdrowsze?
Tak naprawdę oliwki czarne i zielone niewiele różnią się pod kątem zdrowotnym. Wartości odżywcze obu typów oliwek są przybliżone (oczywiście bez dodatków, farszu) – jednak mówimy tutaj o niewielkich różnicach. Poniżej jest przykładowa tabela dla obu typów oliwek, ale należy pamiętać, że w zależności od producenta i sposobu obróbki różnice będą znaczne.
Oliwki zielone zawierają zwykle więcej sodu, którego na ogół jest za dużo w typowo polskiej diecie. Niestety obie przekąski zawierają go znaczną ilość co wynika ze specyfiki procesu obróbki.
Porównanie wartości odżywczych oliwek
Wartości odżywcze w 100 gramach | Czarne oliwki | Zielone oliwki |
Wartość energetyczna | 116 kcal | 145 kcal |
Białko | 0,84 g | 1,03 g |
Tłuszcze | 10,9 g | 15,32 g |
Węglowodany | 6,04 g | 3,84 g |
Błonnik | 1,6 g | 3,3 g |
Witamina E | 1,65 mg | 3,81 mg |
Żelazo | 6,28 mg | 0,49 mg |
Sód | 735 mg | 1556 mg |
Miedź | 0,251 mg | 0,12 mg |
Bibliografia:
- https://nutrition.org/compound-from-olives-shows-promise-for-treating-obesity-and-diabetes/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103680/nutrients, dostęp: 11.07.2024
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103679/nutrients, dostęp: 11.07.2024
- Pierwotna data publikacji: 5.04.2013
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 11.07.2024
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Czarne oliwki a zielone oliwki. Które są zdrowsze, czym się różnią?