Czarne oliwki a zielone oliwki. Które są zdrowsze, czym się różnią?

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
czarne oliwki zielone oliwki

Oliwki są zaraz obok owoców i ryb tym co najbardziej przychodzi na myśl kiedy mowa jest o zdrowej diecie śródziemnomorskiej. Oliwka jednak oliwce nierówna i to nie tylko ze względu na pochodzenie czy kraj pochodzenia. Czym różnią się oliwki zielone oraz czarne, a także po które lepiej sięgnąć?

Skąd bierze się różnica w kolorze? Decyduje faza dojrzewania

Zielone oliwki to te, które są wcześniej zebrane z drzewka. Jeszcze zanim dojrzeją mają barwę szarawą, potem zmieniają się w barwę zieloną, różowieją, brązowieją i finalnie czernieją. Kiedy zbierane są na końcu całego tego procesu – uzyskujemy oliwki czarne. Oliwki zielone zbierane są gdy już się w pełni rozwiną lecz zanim zaczną zmieniać kolor. Oczywiście dostępne obecnie na rynku oliwki są zawsze poddawane procesowi przygotowania do spożycia niezależnie od tego czy mamy do czynienia z oliwkami czarnymi czy też zielonymi. Pozwala on na uszlachetnienie ich finalnego smaku.

Różnice w smaku. Każda oliwka jest cenna

Oba typy oliwek różnią się smakiem – zielone są co do zasady twardsze i odrobinę bardziej gorzkie niż czarne choć bardzo dużo tak naprawdę zależy od procesu obróbki. Zazwyczaj zielone oliwki są faszerowane zaś czarne wydrążone w środku, co sprawia, że drugie chętniej używane są jako składnik różnych sałatek i dodatek do dań. Zielone natomiast częściej spożywa się jako przekąskę.

Właściwości zdrowotne oliwek

Otyłość i cukrzyca

🔎 Badanie na myszach z 2024 roku [1] wykazało, że kwas elenolowy, naturalny związek występujący w oliwkach, może obniżać poziom cukru we krwi i wspomagać utratę masy ciała. Otwiera to drogę do opracowania bezpiecznych i tanich produktów naturalnych do zarządzania otyłością i cukrzycą typu 2.

Które oliwki są zdrowsze?

Tak naprawdę oliwki czarne i zielone niewiele różnią się pod kątem zdrowotnym. Wartości odżywcze obu typów oliwek są przybliżone (oczywiście bez dodatków, farszu) – jednak mówimy tutaj o niewielkich różnicach. Poniżej jest przykładowa tabela dla obu typów oliwek, ale należy pamiętać, że w zależności od producenta i sposobu obróbki różnice będą znaczne.

Oliwki zielone zawierają zwykle więcej sodu, którego na ogół jest za dużo w typowo polskiej diecie. Niestety obie przekąski zawierają go znaczną ilość co wynika ze specyfiki procesu obróbki.

Porównanie wartości odżywczych oliwek

Wartości odżywcze w 100 gramachCzarne oliwkiZielone oliwki
Wartość energetyczna116 kcal145 kcal
Białko0,84 g1,03 g
Tłuszcze10,9 g15,32 g
Węglowodany6,04 g3,84 g
Błonnik1,6 g3,3 g
Witamina E1,65 mg3,81 mg
Żelazo6,28 mg0,49 mg
Sód735 mg1556 mg
Miedź0,251 mg0,12 mg
Opr. własne na podst. [2], [3]

Bibliografia:

  1. https://nutrition.org/compound-from-olives-shows-promise-for-treating-obesity-and-diabetes/
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103680/nutrients, dostęp: 11.07.2024
  3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103679/nutrients, dostęp: 11.07.2024
  • Pierwotna data publikacji: 5.04.2013
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 11.07.2024