Czerwone i białe wino a ryzyko raka piersi
Przeprowadzone ostatnio badanie na temat wpływu wina na hormony żeńskie miało wykazać jaki jest związek między spożyciem wina a ryzykiem zachorowania na raka piersi. Jak wiadomo wino jest podejrzewane o dobroczynny wpływ na organizm w tym właśnie względzie.
Przez dłuższy okres czasu podawano wybranym do testu kobietom w jednym okresie – białego wina, w drugim – czerwonego wina.
Konkluzją badania było to, że czerwone wino wpływało w grupie badanej na zmianę poziomu hormonalnego, przy białym winie takich zmian nie zauważono. Z drugiej strony na próbę duży wpływ mogły mieć zaburzenia cyklu silnie wpływające na poziomy hormonów, stąd też na osiągnięte wyniki należy póki co patrzeć z dystansem – aż do ich ponownego potwierdzenia w szerzej zakrojonych badaniach.
Informacja na podstawie: Medical News Today
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Czerwone i białe wino a ryzyko raka piersi