Dieta bogatotłuszczowa a umiejętność radzenia sobie ze stresem (badanie na szczurach)

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie „Brain, Behaviour and Immunity” pokazuje, że dorastające szczury, które są karmione dietą bogatą w tłuszcze nasycone, mogą gorzej radzić sobie ze stresem niż inne osobniki w tym samym wieku. Co więcej, naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii (USA) odkryli, że obszary mózgu, które są odpowiedzialne za reakcje na strach/stres, zostały zmienione do tego stopnia, że badane gryzonie zaczęły wykazywać zachowania, które charakteryzują zespół stresu pourazowego (PTSD).

szczury stres otyłość

Lata nastoletnie to bardzo ważny czas dla dojrzewania mózgu, w tym również umiejętności radzenia sobie ze stresem. Wyniki badań potwierdzają, że styl życia w okresie dojrzewania – w tym dieta – mogą znacznie wpływać na zdolność przezwyciężania codziennych wyzwań.

W badaniu pod tytułem „Exposure to an obesogenic diet during adolescence leads to abnormal maturation of neural and behavioral substrates underpinning fear and anxiety“, analizowano wpływ obesogennego, podobnego do diety zachodniej, sposobu odżywienia się o wysokiej podaży tłuszczu na rozwój obszarów mózgu zaangażowanych w reagowanie na strach oraz stres. Wyniki badań wskazują, że prowadzenie diety powodującej otyłość w okresie dojrzewania ma głęboki wpływ na fazowe i stałe  składowe strachu u dorosłych szczurów. Warto zauważyć, że szczury, które były karmione dietą bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe, wykazywały częściej lęk, problemy z asocjacją i procesami uczenia się oraz charakteryzowały się osłabioną reakcję strachu.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Nadwaga i otyłość w aspekcie historycznym

Odruch wzdrygnięcia, który jest badany u ludzi i zwierząt laboratoryjnych, odgrywa istotną rolę w analizie zachowań lękowych oraz PTSD. W tym badaniu spożywanie diety powodującej otyłość w okresie dojrzewania zmniejszyło wygaszenie wspomnień o lęku – poważne upośledzenie obserwowane u osób cierpiących na PTSD. Dodatkowo szczury karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu nieprawidłowo oceniały poziom zagrożenia. Sugeruje to, że otyłość i związane z nią zmiany metaboliczne w organizmie mogą predysponować do psychopatologii związanej z PTSD.

Naukowcy donoszą, że zwierzęta z grupy karmionej dietą bogatą w tłuszcze nasycony wykazywały zmiany w strukturze regionów mózgu związanych z PTSD, w tym jądra migdałowatego i korze przedczołowej. Warto wspomnieć, że grupa badawcza odkryła, że lewa półkula mózgu wydaje się bardziej podatna na skutki spożycia wysokotłuszczowej diety i zmiany metaboliczne związane z otyłością. Analiza sieci neuronowych, które predysponują otyłych nastolatków do rozwoju zaburzeń lękowych i związanych ze stresem, może pomóc w ukierunkowaniu metod terapeutycznych, mając na celu złagodzenie obciążenia chorobami psychicznymi wśród nastoletnich pacjentów.

Badanie pozostawia inne pytania otwarte do dalszych badań, takie jak np. możliwość przeprowadzenia podobnego eksperymentu wśród ludzi i czy zmiany obserwowane w strukturach mózgu są trwałe bądź odwracalne. Ograniczenia w badaniu obejmują: brak jasności co do dokładnego mechanizmu dotyczącego tego jak dieta o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych wpływa na mózg osobnika dorosłego.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180613113738.htm

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No