Dieta przy biegunce

dieta przy bieguncePrzyczyn objawów biegunkowych może być bardzo dużo – zatrucie, specyficzne rodzaje jedzenia, stres albo grypa żołądkowa. Niezależnie od tego jaka jest przyczyna tych objawów – we wszystkich przypadkach istotne jest aby przeciwdziałać objawom odpowiednią dietą.

Zasady jedzenia podczas objawów

Na pewno nie jest dobrym pomysłem omijanie jedzenia w ogóle chociaż mogłoby się wydawać, że ograniczy to problem. Badania wykazały, że restrykcje w jedzeniu powodują raczej wydłużenie problemów (Duggan, Duro – 2007).

W tym przypadku dodatkowo tracimy składniki mineralne, które uciekają z organizmu – dlatego dobrze jest je uzupełniać. Warto jeść małe porcje jedzenia, które nie obciążają żołądka. Istotne jest aby podczas biegunki się nie odwodnić – dlatego zalecana jest duża ilość płynów oraz uzupełnianie ich na bieżąco. Dobre jedzenie to również takie, które będzie zawierać dużo soli i potasu.

Co jeść podczas biegunki?

Zalecenia w tym względzie różnią się wśród specjalistów – część zaleci po prostu kontynuowanie normalnej, zdrowej, zbilansowanej diety. Są też jednak produkty, które szczególnie dobrze nadają się do konsumpcji przy problemach żołądkowych. Jakie?

Odpowiedź na to pytanie rozwiązuje tak zwana dieta BRAT – którą można rozszyfrować jako skrót od nazwy produktów szczególnie polecanych podczas biegunki i pokrewnych problemów z przewodem pokarmowym. Zaleca ona spożywanie bananów (pektyna + inulina + potas), ryżu (lekkostrawny), musu jabłkowego (łatwiejszy do trawienia niż surowe jabłka i zawiera pektynę) z tostami (mogą być słonawe, bez pełnych ziaren – organizm lepiej sobie z nimi poradzi). Czasami wzbogaca się ją dodatkowo w jogurty (dobre bakterie), herbatę (n.p. miętową), kurczaka (łatwe w trawieniu źródła białka zwierzęcego).

Rozwiązań jest dużo – łączy je lekkostrawność.

Błędy żywieniowe podczas biegunki

Niezależnie od powyższych, wskazań wielu specjalistów zgadza się co do tego, że zawężenie ilości produktów spożywczych wpłynie negatywnie na stan zdrowia i osłabienie organizmu dlatego mogą one raczej służyć jako pewne kierunki spożycia.

Warto natomiast zwrócić uwagę na to, co warto na chwilę odłożyć w trakcie biegunki. Mowa jest tutaj o jedzeniu, które może nasilać objawy bądź być przyczyną dalszego nadkażenia. Warto pamiętać o ograniczeniu czasowym produktów mlecznych (poza wspomnianymi dobrymi jogurtami), warzyw i owoców wzdymających i potrawach tłustych. U niektórych objawy mogą również wzmagać kofeina, alkohol, słodziki.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia