
Dieta South Beach zwana również Dietą Plaż Południowych lub Dietą Plaż Południa jest dietą wysokobiałkową opracowaną przez kardiologa Artura Agatsona jako alternatywa dla diet niskotłuszczowych. Składa się ona z trzech głównych faz, pozwala spalić dużo kilogramów w krótkim okresie czasu, skupiając się na kwestii węglowodanów i tłuszczów w diecie.
Dieta South Beach dzielona jest na trzy fazy:
- Pierwsza faza to jedzenie kurczaków, ryb, jajek, chudego mięsa. Jej celem jest stabilizacja cukru we krwi (który wpływa na łaknienie). Etap trwa dwa tygodnie. Węglowodany choć są początkowo bardzo zredukowane w diecie, potem wprowadzane są z powrotem. Ich źródłem mogą być warzywa, orzechy i sałatki. Przy czym te ostatnie produkty są w diecie South Beach spożywane w małych ilościach. W tej fazie unika się przede wszystkim chleba, piwa, pieczonych potraw, makaronu, ryżu i ziemniaków.
- Druga faza, trwająca kolejne dwa tygodnie, bądź do czasu jak osiągniemy docelową wagę, dodaje do powyższego również małe ilości produktów zawierających większą liczbę węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. W tej fazie raczej unika się chleba pełnoziarnistego , brązowego i dzikiego ryżu. Same produkty zakazane w fazie pierwszej są dozwolone jedynie w bardzo małych ilościach.
- Faza trzecia diety South Beach pojawia się po osiągnięciu docelowej wagi i trwa bez przerwy do końca życia. Ma na celu stabilizację wagi oraz zdrowia, dzięki zasadom z faz pierwszej i drugiej. Omijane są węglowodany – spożywane w niskiej ilości, jak również tłuszcze.
Wady Diety South Beach
Przed podjęciem Diety Plaż Południowych należy pamiętać, że powodować ona może obniżenie poziomu wapnia (zobacz dlaczego potrzebujemy wapń w diecie), jak również może przy należytym jej stosowaniu powodować szybką utratę wagi – szczególnie w fazie pierwszej. Z drugiej strony – może być korzystna dla osób cierpiących na cukrzycę, chcących jednocześnie stracić na wadze.
