Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy [RECENZJA]
Dieta w chorobach autoimmunologicznych – przepisy to kontynuacja świetnej książki o tym samym tytule wydanej nakładem wydawnictwa PZWL, pod redakcją Mirosławy Gałęckiej. Jeśli nie pamiętacie o czym była ta książka, zerknijcie do recenzji dostępnej tutaj: https://dietetycy.org.pl/dieta-chorobach-autoimmunologicznych-miroslawa-galecka-recenzja/
Tytuł: Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy |
Autor: Joanna Dronka-Skrzypczak |
Wydawnictwo: PZWL |
Rok wydania: 2018 |
Liczba stron: 192 |
Dieta w chorobach autoimmunologicznych
Osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi często zauważają poprawę samopoczucia po zmianie diety. Do częściej stosowanego postępowania dietetycznego w takich przypadkach należy dieta eliminacyjna wykluczająca mleko, jaja i gluten.
Pacjent słysząc takie zalecenie często czuje się zagubiony, gdyż zaleca mu się wykluczyć znane i lubiane produkty, których nie potrafi odpowiednio zastąpić. Pacjent, który nie szuka porady dietetyka a od lekarza dostaje jedynie zalecenie eliminacji powyższych produktów może być zagrożony niedoborami składników odżywczych przez nieumiejętne komponowanie diety.
Przepisy
Takim osobom naprzeciw wychodzi książka Joanny Dronki-Skrzypczak „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy”, gdzie w przystępny sposób zostały opracowane przepisy diety bezmlecznej, bezjajecznej oraz bezglutenowej.
Książka stanowi źródło podstawowej wiedzy dotyczącej diety eliminacyjnej w praktyce. Autorka podpowiedziała w jakie podstawowe produkty powinien zaopatrzyć się konsument na diecie eliminacyjnej – wymieniła 30 najpotrzebniejszych, stosunkowo trwałych produktów, które powinny znaleźć się na wyposażeniu kuchni.
W podrozdziale baza wiedzy o produktach autorka omówiła asortyment, postać dostępną w handlu, wartości odżywcze oraz zakres cenowy produktów mających stanowić podstawę diety osoby chorej.
W poszukiwaniu zamienników
To z czym wiele osób przynajmniej w początkowej fazie diety eliminacyjnej ma najczęściej kłopot to znalezienie odpowiednich zamienników produktów zawierających jaja, mleko czy gluten.
Joanna Dronka-Skrzypczak w przejrzystej tabeli zebrała popularne produkty spożywcze, zawierające powyższe alergeny i wymieniła wiele produktów, mogących z powodzeniem zastąpić pieczywo, makaron, mąkę pszenną, jogurty, śmietanę, sery, pianę z białek czy panierki.
Nowe menu chorego
W zasadniczej części książki znalazły się propozycje na pełnowartościowe śniadania, lunche, zupy, drugie dania, słodkości, dania świąteczne oraz dipy, sosy i dodatki.
Autorka dla uczytelnienia i szybszego wyboru przepisów użyła piktogramów informujących o czasie przygotowania potrawy, możliwości jej wcześniejszego przygotowania, zamrożenia, o tym czy nadaje się dla wegan, na imprezę czy jest łatwe do spakowania, co istotne przy konieczności zabrania dania np. do pracy.
Śniadania
To, co bardzo mi się spodobało, to przepisy śniadaniowe – wielu osobom ten posiłek kojarzy się z kanapkami przegryzionymi w pośpiechu. W książce „dieta w chorobach autoimmunologicznych – przepisy” znalazły się o wiele ciekawsze propozycje – od placuszków marchewkowych przez szarlotkową jaglankę po ziołowego pstrąga z tofu z codziennym chlebem ziemniaczanym.
Lunche
Propozycje lunchowe są lekkie i często nieoczywiste ale świetnie urozmaicają dietę – co powiedzielibyście na springrollsy z łososiem i mango czy burgery jaglane z burakiem i sezamem?
Zupy
Zupy zaproponowane w „Dieta w chorobach autoimmunologicznych – przepisy zachwycą niejedno podniebienie! Zupa dyniowo-marchewkowa z amarantusem czy ekspresowa zupa kokosowa z kurczakiem to coś co spodoba się całej rodzinie.
Pyszności dla dzieci
Dzieci będą zachwycone chrupiącymi nuggetsami z batatów czy cynamonowymi pierożkami leniwymi z tartym jabłkiem i orzechami. Łasuchy zaś docenią karmelowe babeczki z tofu, mus mango chia a już na pewno ekspresowe lody bananowo-orzechowe. Dla tych którzy nie wyobrażają sobie rozłąki z bita śmietaną autorka przygotowała alternatywę w postaci bitej śmietany kokosowej, którą można użyć np. do zrobienia wegańskiej polewy czekoladowej!
Podsumowanie: dieta eliminacyjna nie musi być udręką!
Dieta eliminacyjna nie musi być wyzwaniem ani udręką dla chorego i jego rodziny. Rozważnie zaplanowana, uwzględniająca pełnowartościowe zamienniki produktów zawierających alergeny, stosowana regularnie i bez odstępstw przyniesie ulgę choremu. Przepisy zaproponowane w książce Joanny Dronki-Skrzypczak z powodzeniem urozmaicą dietę całej rodziny i zasmakują również osobom zdrowym.
[buybox-widget category=”book” ean=”9788320055719″]Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl